СРПСКИ „ТОП ГАН“ ДОБИЈА ПОЈАЧАЊЕ! Стижу Мигови из Белорусије!

СРПСКИ „ТОП ГАН“ ДОБИЈА ПОЈАЧАЊЕ! Стижу Мигови из Белорусије!

25 фебруара 2021

Потпредседник владе и минситар одбране Небојша Стефановић изјавио је за медије да ће сва четири Мига 29 које је Белорусија поклонила Србији бити испоручена нашој земљи до краја маја или почетка јуна.

Министар Стефановић је потврду за то добио на сајму наоружања у Абу Дабију „IDEX 2021“, где је разговарао са министром државне управе за војну индустрију Белорусије Дмитријем Пантусом и додао да су ти авиони још на модернизацији односно ремонту у Белорусији.„Јасно је због чега имамо одређене заостатке, имајући у виду и корону и све друго што се дешавало. Са Белорусијом имамо братске и пријатељске односе, тако да имам сва уверавања да ћемо до краја маја или почетком јуна имати наше авионе у Србији и да ћемо моћи да их користимо“, навео је Стефановић.

Министар Стефановић очекује да ће све уговорне обавезе бити на време испуњене.

С тим авинима из Белорусије, као и шест оних које смо раније набавили из Русије, Србија ће ове године имати укупно 14 „мигова 29“.

Министар додаје да ће током ове године бити завршена и модернизација и наших „мигова 29“ која се ради у Батајници.

Напоменуо је да је због ковида било одређених проблема, пошто у ремонту учествују и руски инжењери и механичари који су део овдашњег тима.

„Потпуно верујем нашим механичарима, стручњацима и водећим инжењерима, и уверен сам да ће они свој посао урадити како треба. Тако да ћемо укупно имати 14 модернизованих или ремонтованих ‘мигова 29′“, навео је Стефановић.

На питање да ли ће Србија узети и руски ПВО систем „Красуха“, Стефановић каже да тренутно наша војска и Генералштаб праве анализе наших потреба и могућности у вези с тим системом односно „како то средство које смо ми замислили треба да изледа и шта би то било“.

Објашњава да је „Красуха“ систем за противелектронска дејства који служи за заштиту од дронова и беспилотних летелица и ометање сигнала различитих уређаја и да он сада има озбиљан домет и може у широком пољу да делује.

„Са 19 тенкова Т-72 МС употпуњујемо наш тенкови батаљон“

Стефановић каже да од наоружања које је набављено у иностранству ове године треба да нам стигне и 19 тенкова Т-72 МС из Русије, као и преосталих 20 извиђачких транспортера БРДМ 2МС, али и један део уговорених „мистрала“ (система противваздушне одбране) из Француске до краја 2021.

„Са тих 19 тенкова Т-72 МС биће употпуњен наш тенкови батаљон“, рекао је Стефановић.

Напомиње да у ово време транспорт тих средстава представља велики изазов.

„Ипак, све оно што смо уговорили и што је претходних година постигнуто имаћемо на нашој територији до краја 2021. године“, нагласио је министар.

Такође, додаје, и са Кинезима се већ ради на прављењу домаће извиђачке беспилотне летелице „пегаз“ на основу кинеске беспилотне летелице CХ-92А.

„Пегаз“ ће бити производ наше инжењерске памети, а радимо га на бази ЦХ-92А коју већ имамо у саставу наше војске, каже министар и објашњава да ће „пегаз“ бити домаћи производ као комбинација кинских и наших компоненти.

„Војнотехнички институт заиста интензивно ради на развоју тога, то није лак посао. Реч је о веома сложеној ствари, да добијете летелицу која има одређене летне карактеристике и да испуни одређена очекивања по питању носивости и наоружања, као и могућности опреме. Очекујем да ће Србија у једном тренутку бити способна самостално да производи ту летелицу, наравно уз помоћ одређених компоненти које се не праве у нашој земљи“, наводи Стефановић.

Реч је о беспилотним летелицама, додаје, које су предвиђене нашим програмским документима.

Упитан у којој фази је реализација договора са Француском у области наоружања и војне опреме, Стефановић каже да се ти споразуми склопљени у складу са уговорима и да се већ развијају средства која ће моћи да интегришу „мистрале“.

Тако да ћемо када стигну „мистрали“ моћи да их интегришемо у наше наоружање, напоменуо је Стефановић.

Истиче да све иде у складу са планом и очекује да до краја године Војска Србије има још једну нову борбену могућност.

Подсећања ради, Србија је потписала са Француском, између осталог, наруџбенице система противваздушне одбране „мистрал 3“, који се сматра једним од најбољих у свету, као и његову интеграцију у постојећи противавионски систем ПАСАРС. Потписан је и технички споразум у вези са набавком ПВО система кратког домета.

Такође, предвиђена је у сарадњи са Французима набавка радарских и електронских система за ваздухопловство, као и оптоелектронских система за модернизацију наших тенкова и борбених возила.

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad 5 says:

    Rat kod nas može početi već ove god. ali najkasnije do 2023 će ga verovatno biti.Apsolutno je prioritet dobro se naoružati i obučiti naciju da se bori u najvećoj mogućoj meri, ako ne može proizvodnja dronova da se postigne treba ih kupiti dok je još to moguće.Bićemo opkoljeni NEKO VREME i treba da budemo spremni za to.Ne znači da ćemo biti napadnuti ali samo pod uslovom da NATO proceni da se to ne isplati i da je to veća šteta nego što je korist.Ne treba se zavaravati,NATO želi potpuni okupaciju srbije kao i 1999.ali im odgovara i naša neutralnost u najgorem slučaju.Medjutim ako mogu u paketu, usput, u toku sukoba sa rusijom da nas okupiraju oni će to uraditi sigurno.Jedini način da se to ne desije JAKA i MASIVNA (za naše uslove) armija.Ako se ne uvede vojni rok,i regrutacija mi nećemo biti sposobni da se odupremo mogućem napadu,armija mora da se bar duplira u stalnom BORBENOM sastavu i to za god.dana,inače nam preti ozbiljna opasnost od NATO kao i od mafija koje rade za NATO u komšiluku (sad je jasno da se bivše republike sfrj ne mogu podvesti pod termin "država", svi su neka vrsta protektorata i vojne auxile NATO, minorni para-mafijaški režimi, i kao takva gomila bezveznjakovića u svojoj potpunoj nekompetenciji predstavljaju opasnost ,baš zato što su GLUPI, nepredvidljivi i neposlušni čak i NATO komandi,zato se NATO i ne uzda u nih previše.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u