СРПСКИ „ТОП ГАН“ ДОБИЈА ПОЈАЧАЊЕ! Стижу Мигови из Белорусије!

SRPSKI „TOP GAN“ DOBIJA POJAČANJE! Stižu Migovi iz Belorusije!

25 februara 2021

Potpredsednik vlade i minsitar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je za medije da će sva četiri Miga 29 koje je Belorusija poklonila Srbiji biti isporučena našoj zemlji do kraja maja ili početka juna.

Ministar Stefanović je potvrdu za to dobio na sajmu naoružanja u Abu Dabiju „IDEX 2021“, gde je razgovarao sa ministrom državne uprave za vojnu industriju Belorusije Dmitrijem Pantusom i dodao da su ti avioni još na modernizaciji odnosno remontu u Belorusiji.„Jasno je zbog čega imamo određene zaostatke, imajući u vidu i koronu i sve drugo što se dešavalo. Sa Belorusijom imamo bratske i prijateljske odnose, tako da imam sva uveravanja da ćemo do kraja maja ili početkom juna imati naše avione u Srbiji i da ćemo moći da ih koristimo“, naveo je Stefanović.

Ministar Stefanović očekuje da će sve ugovorne obaveze biti na vreme ispunjene.

S tim avinima iz Belorusije, kao i šest onih koje smo ranije nabavili iz Rusije, Srbija će ove godine imati ukupno 14 „migova 29“.

Ministar dodaje da će tokom ove godine biti završena i modernizacija i naših „migova 29“ koja se radi u Batajnici.

Napomenuo je da je zbog kovida bilo određenih problema, pošto u remontu učestvuju i ruski inženjeri i mehaničari koji su deo ovdašnjeg tima.

„Potpuno verujem našim mehaničarima, stručnjacima i vodećim inženjerima, i uveren sam da će oni svoj posao uraditi kako treba. Tako da ćemo ukupno imati 14 modernizovanih ili remontovanih ‘migova 29′“, naveo je Stefanović.

Na pitanje da li će Srbija uzeti i ruski PVO sistem „Krasuha“, Stefanović kaže da trenutno naša vojska i Generalštab prave analize naših potreba i mogućnosti u vezi s tim sistemom odnosno „kako to sredstvo koje smo mi zamislili treba da izleda i šta bi to bilo“.

Objašnjava da je „Krasuha“ sistem za protivelektronska dejstva koji služi za zaštitu od dronova i bespilotnih letelica i ometanje signala različitih uređaja i da on sada ima ozbiljan domet i može u širokom polju da deluje.

„Sa 19 tenkova T-72 MS upotpunjujemo naš tenkovi bataljon“

Stefanović kaže da od naoružanja koje je nabavljeno u inostranstvu ove godine treba da nam stigne i 19 tenkova T-72 MS iz Rusije, kao i preostalih 20 izviđačkih transportera BRDM 2MS, ali i jedan deo ugovorenih „mistrala“ (sistema protivvazdušne odbrane) iz Francuske do kraja 2021.

„Sa tih 19 tenkova T-72 MS biće upotpunjen naš tenkovi bataljon“, rekao je Stefanović.

Napominje da u ovo vreme transport tih sredstava predstavlja veliki izazov.

„Ipak, sve ono što smo ugovorili i što je prethodnih godina postignuto imaćemo na našoj teritoriji do kraja 2021. godine“, naglasio je ministar.

Takođe, dodaje, i sa Kinezima se već radi na pravljenju domaće izviđačke bespilotne letelice „pegaz“ na osnovu kineske bespilotne letelice CH-92A.

„Pegaz“ će biti proizvod naše inženjerske pameti, a radimo ga na bazi CH-92A koju već imamo u sastavu naše vojske, kaže ministar i objašnjava da će „pegaz“ biti domaći proizvod kao kombinacija kinskih i naših komponenti.

„Vojnotehnički institut zaista intenzivno radi na razvoju toga, to nije lak posao. Reč je o veoma složenoj stvari, da dobijete letelicu koja ima određene letne karakteristike i da ispuni određena očekivanja po pitanju nosivosti i naoružanja, kao i mogućnosti opreme. Očekujem da će Srbija u jednom trenutku biti sposobna samostalno da proizvodi tu letelicu, naravno uz pomoć određenih komponenti koje se ne prave u našoj zemlji“, navodi Stefanović.

Reč je o bespilotnim letelicama, dodaje, koje su predviđene našim programskim dokumentima.

Upitan u kojoj fazi je realizacija dogovora sa Francuskom u oblasti naoružanja i vojne opreme, Stefanović kaže da se ti sporazumi sklopljeni u skladu sa ugovorima i da se već razvijaju sredstva koja će moći da integrišu „mistrale“.

Tako da ćemo kada stignu „mistrali“ moći da ih integrišemo u naše naoružanje, napomenuo je Stefanović.

Ističe da sve ide u skladu sa planom i očekuje da do kraja godine Vojska Srbije ima još jednu novu borbenu mogućnost.

Podsećanja radi, Srbija je potpisala sa Francuskom, između ostalog, narudžbenice sistema protivvazdušne odbrane „mistral 3“, koji se smatra jednim od najboljih u svetu, kao i njegovu integraciju u postojeći protivavionski sistem PASARS. Potpisan je i tehnički sporazum u vezi sa nabavkom PVO sistema kratkog dometa.

Takođe, predviđena je u saradnji sa Francuzima nabavka radarskih i elektronskih sistema za vazduhoplovstvo, kao i optoelektronskih sistema za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila.

KOMENTARI2 komentara

  1. E.Lirsch says:

    I ce bidnemo sila, bre!

  2. milorad 5 says:

    Rat kod nas može početi već ove god. ali najkasnije do 2023 će ga verovatno biti.Apsolutno je prioritet dobro se naoružati i obučiti naciju da se bori u najvećoj mogućoj meri, ako ne može proizvodnja dronova da se postigne treba ih kupiti dok je još to moguće.Bićemo opkoljeni NEKO VREME i treba da budemo spremni za to.Ne znači da ćemo biti napadnuti ali samo pod uslovom da NATO proceni da se to ne isplati i da je to veća šteta nego što je korist.Ne treba se zavaravati,NATO želi potpuni okupaciju srbije kao i 1999.ali im odgovara i naša neutralnost u najgorem slučaju.Medjutim ako mogu u paketu, usput, u toku sukoba sa rusijom da nas okupiraju oni će to uraditi sigurno.Jedini način da se to ne desije JAKA i MASIVNA (za naše uslove) armija.Ako se ne uvede vojni rok,i regrutacija mi nećemo biti sposobni da se odupremo mogućem napadu,armija mora da se bar duplira u stalnom BORBENOM sastavu i to za god.dana,inače nam preti ozbiljna opasnost od NATO kao i od mafija koje rade za NATO u komšiluku (sad je jasno da se bivše republike sfrj ne mogu podvesti pod termin "država", svi su neka vrsta protektorata i vojne auxile NATO, minorni para-mafijaški režimi, i kao takva gomila bezveznjakovića u svojoj potpunoj nekompetenciji predstavljaju opasnost ,baš zato što su GLUPI, nepredvidljivi i neposlušni čak i NATO komandi,zato se NATO i ne uzda u nih previše.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *