Srpski vojni piloti i ruski nevidljivi avioni

Srpski vojni piloti i ruski nevidljivi avioni

13 decembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Kako se pre nekoliko dana moglo čuti od komandanta 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, sve je već spremno za dolazak savremenih ruskih nevidljivih aviona o čijoj kupovini se već duže vremena razgovara na susretima srpskih i ruskih zvaničnika.

Naime, srpski vojni piloti se pripremaju za prihvat novih aviona, s obzirom da je na aerodromu Batajnicau sklopu priprema za uvođenje u naoružanje novih višefunkcionalnih ruskih borbenih aviona, prvi put posle celog niza godina obavljena preobuka pilota sa zastarelih aviona MiG-21 na MiG-29, što bi trebalo da predstavlja novo doba za srpsko ratno vazduhoplovstvo, koje se sada nalazi u prilično zapuštenom stanju.

Tu vest o završenoj preobuci domaćih pilota je saopštio brigadni general Predrag Bandić, komandant pomenute 204. vazduhoplovne brigade, a u istoj televizijskoj emisiji je Milan Elenkov, jedan od pilota koji su učestvovali u programu preobuke, izjavio da za profesionalce njegovog kova to nije iziskivalo prevelike napore jer obuka nije bila komplikovana. Za nove lovačke avione tipa MiG-29M2, koji bi uskoro trebalo da se pojave u sastavu Vojske Srbije, on je doslovno izjavio da bi mu bila «izuzetna čast da i on leti na tom vazduhoplovu».

Podsetimo, borbeni avioni MIG-29M2, pomoću kojih će Vojska Srbije nadoknaditi tehnološko zaostajanje od dvadeset godina u odnosu na avijacije drugih zemalja, poseduju niz prednosti koje ih čine nadmoćnijim od konkurenata, a one se sastoje u tome što su osetno jeftiniji, sa većim manevarskim sposobnostima, kao i zbog činjenice da su sposobni da lete u svim vremenskim uslovima, te da se prizemlje i na manje aerodrome, pa čak i na običan asfaltni put.

Osim toga, stručnjaci iz oblasti vojnog vazduhoplovstva naglašavaju da taj model aviona može ne samo da brani određeni prostor, već i da sa svojim visokopreciznim oružjem sa uspehom pogađa protivnike u vazduhu, na zemlji i vodi. A ono što je posebno značajno, to je podatak da je srpskim pilotima dovoljna samo relativno jednostavna prekvalifikacija za upravljanje tim lovcima koji su nevidljivi za protivničke radare, s obzirom da već imaju dovoljno iskustvo letenja na starim migovima, a upravo to su nedavno potvrdili i oni sami.

Stoga, kada prema očekivanjima, Ruska Federacija uskoro Srbiji odobri robni kredit za kupovinu šest modernih aviona MiG-29M2, uključujući i druge vojne aparate, verovatno neće biti moguće da se ponove nemili događaji kada su zbog iscrpljenosti resursa ili drugim rečima zbog istrošenosti materijala poslednjih godina padali avioni, a njihovi piloti ginuli, što uostalom i nije čudno ako se uzme u obzir da je država poslednji put nabavila vojne avione još daleke 1987. godine.

I mada kupovina novih ruskih borbenih aviona, kako je svojevremeno rekao vicepremijer, nije potrebna za nekakav rat, već više za čuvanje vazdušnog prostora da bi se sprečila svaka mogućnost da na primer nekakav oteti civilni avion preleti Srbiju, ipak ostaje činjenica da su vojni eksperti na osnovu analize ratova u poslednjih dvadeset godina, došli do zaključka da je upravo avijacija imala u njima ključnu ulogu, jer su počinjali vazdušnim udarima na vitalne objekte. To je potvrdila i agresija NATO pakta na tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju 1999. godine, iz čega proističe jasan zaključak o važnosti postojanja savremenih ratnih aviona u vojnom naoružanju. Za svaki slučaj, ili kako bi se narodski reklo – zlu ne trebalo.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Roki says:

    Ti avioni nisu nevidljivi

  2. Roki says:

    Taj avion nije nevidljiv

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *