СРПСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАК: Хамас показао да је Израел изузетно рањив! РАТ НЕЋЕ БИТИ КРАТАК!

СРПСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАК: Хамас показао да је Израел изузетно рањив! РАТ НЕЋЕ БИТИ КРАТАК!

8 октобра 2023

Циљ Хамаса је да докаже Израелу и међународној јавности да и поред јаких безбедносних структура, Израел није нерањив. У овом почетном изненадном сукобу, Хамас успева да изигра израелску војну моћ, а сцене заробљавања и убијања израелских војника и уништавања израелске војне технике показују да ова операцију није замишљена као краткорочна.

Овако генералмајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума, проф. др Митар Ковач коментарише операцију „Олуја ал-Акса“, коју је палестинска организација Хамас, која држи власт у појасу Газе, покренула против Израела.Подсећамо, Хамас је у рано јутро у суботу, почео најмасовнији ракетни напад по циљевима у Израелу од југа до предграђа Тел Авива. Истовремено, борци Хамаса кренули су у копнену офанзиву нападајући насеља на југу Израела, како градове, тако и кибуце. У Израелу је проглашено ратно стање, први пут за педесет година, а војни обвезници позвани су да се јаве у своје јединице. Израелска авијација дејствовала је по Гази.

Хамас понижава израелску војску

Према Ковачевом мишљењу, Хамас ће истрајавати у сукобу све док он буде давао ефекте. Са друге стране, Израел ће наставити са неселективним бомбардовањем Газе, што за циљ има застрашивање Хамаса.

„На овај начин, због масовности удара и уласка бораца Хамаса у насељена места, компромитује војну моћ Израела. Једноставно, они не могу на сваком месту бити довољно јаки и држати војне снаге, да Хамас не пролази до израелских цивилних насеља. Пре тога, Хамас је радио на плићој оперативној дубини, сада прети већом оперативном дубином“, каже Ковач.

Са друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) немају јасне мете које могу да уништавају, осим да се обруше на палестинска цивилна насеља. Тиме би дошло до још једног прогона палестинских цивила.

Са војничког становишта Хамас нема шанси да победи, нити да освоји неки компактан комад територије који би могао успешно да брани. Међутим, овим акцијама, које генерал Ковач назива специфичним моделом герилског ратовања, Хамас ће нанети велику несрећу цивилима, али и ИДФ-у.

Страдање цивила и на једној и на другој страни било је искуство претходних арапско-израелских ратова, објашњава Ковач.

„Не верујем да ће се у територијалном смислу одмах догодити промена, али сигурно је да ће због последица Израел бити принуђен на преговоре које буду покренуле државе које имају преговарачки капацитет и буду прихватљиве обема странама. Мислим да Русија има тај капацитет“, сматра он.

Русија има капацитет да успостави мир

Русија је, према Ковачевим речима, кроз изјаве портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове и заменика руског шефа дипломатије Михаила Богданова, изнела уравнотежен став.

Богданов је у име Русије затражио тренутни прекид ватре и отпочињање дијалога на основу тренутно важећих међународних уговора, док је Захарова истакла да је конфликт могуц́е решити искључиво свеобухватним преговорима на међународно-законодавној основи која подразумева стварање палестинске независне државе у границама из 1967. са престоницом у Источном Јерусалиму.

Што се арапског и исламског света тиче, питање је времена ко ће све дати подршку Хамасу у моралном, материјалном и сваком другом смислу, каже Ковач.

„Мислим да је у том смислу у оквиру арапског света вршена и одређена политичка припрема, ко би све и на који начин подржао ову операцију и верујем да Хамас има савезнике. Али има и добровољаца који ће се кроз покрете као што је Хамас, али и Хезболах, укључити у борбу. Није чудно да Иран званично помаже Хамас, зна се да он стоји иза њега у сваком смислу, организационо, опремом и оружјем. Али, већи утицај Ирана довешће до тога да неке арапске земље које нису под директним утицајем САД, да ли званично, да ли тајно, бити подршка овој операцији“, сматра Ковач.

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Vece lupetanje ne procitah. Kako moze Srbin biti vojni strucnjak, gde si bio kad ste predavali Kosovo? Tada si verovatno bio student?

  • Persid says:

   Ne lupetaj nego sredi kuću, operi sudove, radi nešto

  • острогорски says:

   Бог ти дао мозак али не и упутство за употребу.

 2. Gagi says:

  Dogadjaji su prosto frapantni. Neshvatljivo je da nekome padne na pamet, da organizuje Rejv zurku na teritoriji gde su sukobi svakodnevni. Namera ili slucajnost bezbednosnih sluzbi. Nekada su kod nas te neke "sluzbe" identicno reagovale. Imali su snimak Tudjmanovog govora na sastanku koji je bio na Brionima, zatim one snimke sa Spegeljom i... pa nista. "Iznenadila" ih je reakcija kurvata da pobiju nas narod i otmu im vekovnu teritoriju i imovinu. To "iznenadjenje" je davno proslo, danas nas "iznenadjuju" dogadjaji na KiM. Doduse, narod nije iznenadjen i sve mu je jasno, opet su nekako "iznenadjeni" oni koji to ne bi trebali i smeli da budu. Nezapazeno se provukla vest, da mobilisani izraelci odbijaju naredjenja da idu u pojas Gaze u sigurnu smrt, valjda su i oni shvatili smisao igranke i ove zurke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u