СРПСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАК: Хамас показао да је Израел изузетно рањив! РАТ НЕЋЕ БИТИ КРАТАК!

SRPSKI VOJNI STRUČNJAK: Hamas pokazao da je Izrael izuzetno ranjiv! RAT NEĆE BITI KRATAK!

8 oktobra 2023

Cilj Hamasa je da dokaže Izraelu i međunarodnoj javnosti da i pored jakih bezbednosnih struktura, Izrael nije neranjiv. U ovom početnom iznenadnom sukobu, Hamas uspeva da izigra izraelsku vojnu moć, a scene zarobljavanja i ubijanja izraelskih vojnika i uništavanja izraelske vojne tehnike pokazuju da ova operaciju nije zamišljena kao kratkoročna.

Ovako generalmajor u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, prof. dr Mitar Kovač komentariše operaciju „Oluja al-Aksa“, koju je palestinska organizacija Hamas, koja drži vlast u pojasu Gaze, pokrenula protiv Izraela.Podsećamo, Hamas je u rano jutro u subotu, počeo najmasovniji raketni napad po ciljevima u Izraelu od juga do predgrađa Tel Aviva. Istovremeno, borci Hamasa krenuli su u kopnenu ofanzivu napadajući naselja na jugu Izraela, kako gradove, tako i kibuce. U Izraelu je proglašeno ratno stanje, prvi put za pedeset godina, a vojni obveznici pozvani su da se jave u svoje jedinice. Izraelska avijacija dejstvovala je po Gazi.

Hamas ponižava izraelsku vojsku

Prema Kovačevom mišljenju, Hamas će istrajavati u sukobu sve dok on bude davao efekte. Sa druge strane, Izrael će nastaviti sa neselektivnim bombardovanjem Gaze, što za cilj ima zastrašivanje Hamasa.

„Na ovaj način, zbog masovnosti udara i ulaska boraca Hamasa u naseljena mesta, kompromituje vojnu moć Izraela. Jednostavno, oni ne mogu na svakom mestu biti dovoljno jaki i držati vojne snage, da Hamas ne prolazi do izraelskih civilnih naselja. Pre toga, Hamas je radio na plićoj operativnoj dubini, sada preti većom operativnom dubinom“, kaže Kovač.

Sa druge strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) nemaju jasne mete koje mogu da uništavaju, osim da se obruše na palestinska civilna naselja. Time bi došlo do još jednog progona palestinskih civila.

Sa vojničkog stanovišta Hamas nema šansi da pobedi, niti da osvoji neki kompaktan komad teritorije koji bi mogao uspešno da brani. Međutim, ovim akcijama, koje general Kovač naziva specifičnim modelom gerilskog ratovanja, Hamas će naneti veliku nesreću civilima, ali i IDF-u.

Stradanje civila i na jednoj i na drugoj strani bilo je iskustvo prethodnih arapsko-izraelskih ratova, objašnjava Kovač.

„Ne verujem da će se u teritorijalnom smislu odmah dogoditi promena, ali sigurno je da će zbog posledica Izrael biti prinuđen na pregovore koje budu pokrenule države koje imaju pregovarački kapacitet i budu prihvatljive obema stranama. Mislim da Rusija ima taj kapacitet“, smatra on.

Rusija ima kapacitet da uspostavi mir

Rusija je, prema Kovačevim rečima, kroz izjave portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove i zamenika ruskog šefa diplomatije Mihaila Bogdanova, iznela uravnotežen stav.

Bogdanov je u ime Rusije zatražio trenutni prekid vatre i otpočinjanje dijaloga na osnovu trenutno važećih međunarodnih ugovora, dok je Zaharova istakla da je konflikt moguće rešiti isključivo sveobuhvatnim pregovorima na međunarodno-zakonodavnoj osnovi koja podrazumeva stvaranje palestinske nezavisne države u granicama iz 1967. sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu.

Što se arapskog i islamskog sveta tiče, pitanje je vremena ko će sve dati podršku Hamasu u moralnom, materijalnom i svakom drugom smislu, kaže Kovač.

„Mislim da je u tom smislu u okviru arapskog sveta vršena i određena politička priprema, ko bi sve i na koji način podržao ovu operaciju i verujem da Hamas ima saveznike. Ali ima i dobrovoljaca koji će se kroz pokrete kao što je Hamas, ali i Hezbolah, uključiti u borbu. Nije čudno da Iran zvanično pomaže Hamas, zna se da on stoji iza njega u svakom smislu, organizaciono, opremom i oružjem. Ali, veći uticaj Irana dovešće do toga da neke arapske zemlje koje nisu pod direktnim uticajem SAD, da li zvanično, da li tajno, biti podrška ovoj operaciji“, smatra Kovač.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Vece lupetanje ne procitah. Kako moze Srbin biti vojni strucnjak, gde si bio kad ste predavali Kosovo? Tada si verovatno bio student?

  • Persid says:

   Ne lupetaj nego sredi kuću, operi sudove, radi nešto

  • ostrogorski says:

   Bog ti dao mozak ali ne i uputstvo za upotrebu.

 2. Gagi says:

  Dogadjaji su prosto frapantni. Neshvatljivo je da nekome padne na pamet, da organizuje Rejv zurku na teritoriji gde su sukobi svakodnevni. Namera ili slucajnost bezbednosnih sluzbi. Nekada su kod nas te neke "sluzbe" identicno reagovale. Imali su snimak Tudjmanovog govora na sastanku koji je bio na Brionima, zatim one snimke sa Spegeljom i... pa nista. "Iznenadila" ih je reakcija kurvata da pobiju nas narod i otmu im vekovnu teritoriju i imovinu. To "iznenadjenje" je davno proslo, danas nas "iznenadjuju" dogadjaji na KiM. Doduse, narod nije iznenadjen i sve mu je jasno, opet su nekako "iznenadjeni" oni koji to ne bi trebali i smeli da budu. Nezapazeno se provukla vest, da mobilisani izraelci odbijaju naredjenja da idu u pojas Gaze u sigurnu smrt, valjda su i oni shvatili smisao igranke i ove zurke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *