Српским повратницима отимају и воду!

Srpskim povratnicima otimaju i vodu!

14 januara 2017

rs-otimaju-im-(2)_620x0

ŽIVOT srpskih povratnika u opštine i sela Federacije BiH i dalje je, 21 godinu posle rata, veoma težak. Cena koju plaćaju za povratak na svoja preratna ognjišta je, kažu, previsoka, a uslovi života – na rubu dostojanstva.

Jedna od njih je i Stoja Marić, koja se po završetku ratnih dejstava vratila u Vitovlje kraj Travnika. Pre dve godine suočila se sa velikim problemom – meštani Bošnjaci presekli su joj vodovodnu cev i ilegalno se priključili na nju, kako bi – napajali svoju stoku!

– Reč je o Muharemu Langiću, koji očigledno ima problem sa nama povratnicima. Presekao je vodovodnu cev koja ide do moje kuće pod „izgovorom“ da mora stoku da napaja, iako ima sopstveni priključak, a na to još i nekoliko obližnjih izvora koje može koristiti u te svrhe. Na sve moje molbe gospodin Langić se oglušio. Počeo je da mi preti, govorio mi: „Ja sam se za ovo borio, ne treba ni da imaš vode, ovde svim Srbima treba isključiti vodu“. Pretnje kao i presecanje cevi prijavila sam policijskoj stanici u Babanovcu – ispričala je za „Novosti“ Stoja Marić.

Nakon što je ostala bez sopstvenog priključka, morala je da koristi vodu sa obližnjih izvora koja je higijenski neispravna.

– Prinuđena sam da sakupljam i kišnicu, što bi moglo da ugrozi moje zdravlje – očajna je Marićeva, koja živi na poljoprivrednom imanju, uzgajajući stoku.

Zbog loših uslova života, naročito otkad nemaju vodu, Marići, Stoja i njen sinovac Slaviša Momčičević, u nekoliko navrata žalili su nadležnim organima, ali bez konkretnog odgovora i pomoći.

– Za priključak vode, za koji je bila zadužena opština Travnik uz učešće mirovnih snaga jedinica KFOR, nije nam izdata dozvola, pa smo se obraćali Mati Jozaku, pomoćniku načelnika u Službi za izbeglice, raseljene i stambene poslove, sa zahtevom da nam potvrdi da je priključak rađen legalnim putem, u okviru programa za izbeglice. Nismo dobili nikakav pismeni odgovor, samo telefonski, da ukoliko bude trebalo, spreman je da u ulozi svedoka da iskaz o tome – objasnio je za „Novosti“ Slaviša Momčičević.

SAMO PRAZNA OBEĆANJA

STOJA i njen sinovac Slaviša obraćali su se pismenim putem i načelniku opštine Travnik Amiru Hadžiemriću, kao i Službi za inspekcijski nadzor, ali…

– Samo prazna obećanja smo dobili. Da će doći, da će napraviti zapisnik, da će rešiti problem… Postavljamo pitanje: Koliko vrede životi nas povratnika, koliko smo dobrodošli na svoja ognjišta? Mi samo želimo život dostojan čoveka i elementarne uslove – kaže Stoja Marić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *