“СРПСКО-ЦРНОГОРСКА АГРЕСИЈА“: Траже да српска деца уче да су Срби агресори

“СРПСКО-ЦРНОГОРСКА АГРЕСИЈА“: Траже да српска деца уче да су Срби агресори

14 новембра 2023

Са скупа „Овчара – злочин без казне“, одржаног за викенд у престоници Хрватске, Удруга загребачких добровољаца бранитеља Вуковара упутила је захтев тамошњем Министарству науке и образовања да се у свим школама, посебно где су у већини деца српске националности, уведе јединствен образовни систем у којем ће се о Домовинском рату учити као о одбрани хрватског народа од српско-црногорске и агресије ЈНА, а не као досад о грађанском рату.

Ипак, председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац истакао је да (засад) нема разлога за бригу јер се наставни програм не може мењати на тај начин.„Деца српске националности која похађају наставу на српском језику и ћириличном писму уче према програмима који су одобрени од стране школских власти Републике Хрватске. Захтев који је наведен противан је том програму и начину на који се он може мењати“, прецизирао је Пуповац.

Међутим, Удруга је иницирала и захтев за ратну одштету од Србије а у вези са случајем „Овчара“, као и увођење новог кривичног дела – кршење декларације о Домовинском рату, за шта је предложена казна затвора од најмање пет година, а у случају функционера осам година.

Председник Информационо-документационог центра „Веритас“ из Београда Саво Штрбац ставио је све три иницијативе у контекст предстојећег обележавања Дана сећања на жртве Вуковара и Шкабрње, 18. новембра, али и избора који следеће године очекују Хрватску.

Такође, подсетио је на потезе градоначелника Вуковара и актуелног председника Домовинског покрета Ивана Пеневу, који је направио плакат за обележавање Дана сећања с усташким „У“.

„У Шкабрњи је 400 људи потписало петицију да не желе представнике српске мањине. У контексту тога треба посматрати и захтеве Удруге загребачких добровољаца“, рекао је Штрбац, те додао да што се тиче притисака да српска деца не уче по А програму, у оквиру којег су уџбеници прилагођени нашој мањини, многи родитељи из страха нису ни користили ово право, као ни многа друга која има гарантује Закон о националним мањинама.

„Последице свега, укључујући и покушај увожења вербалног деликта, јесу напади на Србе“, закључио је Штрбац.

(Вечерње новости)

KOMENTARI6 коментара

 1. hrvacki diktator tito i hrvacki diktator pavelic says:

  Nema vremena da se to implementira, uskoro denacifikacija Istocne EUrope se proširuje iz ukrajine i tamo.

 2. Portopranco says:

  Moj dida, Srbin iz Benkovca, je kao partizan i borac 19. Sjevernodalmatinske udarce brigade vodio 3 godine teške i krvave borbe protiv ustaša iz Škabrnje. Upravo je Škabrnja bila najžešće ustaško selo u Ravnim Kotarima iz kojeg su ustaše kretale u koljačke pohode na srpska sela sjeverno od njih. Dakle, ustaše iz Škabrnje koje su Srbi iz Benkovca 1945. godine pomilovali i pustili na slobodu, su znale kako će i u kom duhu odgajati svoju djecu. Ovo da mi Srbi znamo kakvu politiku moramo voditi u budućnosti. Stvara se novi svijet. Bit će prilike za OSVETU. Srbi, pamet u glavu.

 3. Petrovgrad says:

  Hrvatska nije objavila ni jedan dan ratnog stanja i o kakvoj agresiji ili ratu pričaju. Neka pokažu jedan dokument da je bila u ratnom stanju u rati sa bilo kim. Ovo se ne odnosi na 41-45 dok je bila NDH, tada je objavila rat SSSR. Zašto nije proglasila ratno stanje 90-ti. Odgovor je jednostavan. U ratu nema privatizacije. Sve ostalo je EPP

 4. Becki konjusar says:

  Srbi katolici nemaju mira. Prokletstvo ih proganja. I da nas sve pobiju neće moći sakriti istinu da su pokatoličeni Srbi!

 5. dinki says:

  А што очекивати од католичких геноцидаша. Њима историја почиње онда када им то одговара. Масовни злочини на територији Мачве у Првом свјетском рату од стране аустроугарских јединица које су углавном сачињавали Хрвати се изгледа нијесу десили, масовна убиства Срба од стране шуцкорских јединица на територији данашње БиХ се изгледа нијесу десили. Злочина усташа у Другом свјетском рату изгледа није било. Маспок седамдесетих година се није десио, постављање бомбе у Београдском биоскопу је такође заборављен, усташки упад на планини Радишић, ништа, убиство амбасадора СФРЈ Роловића, заборављено.У вјерском рату деведесетих против Срба су мало више добили по носу па су зато бијесни. Не у нацистичку ЕУ, не у НАТО!!!!

 6. Pingback: generic sildenafil otc

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u