“СРПСКО-ЦРНОГОРСКА АГРЕСИЈА“: Траже да српска деца уче да су Срби агресори

“SRPSKO-CRNOGORSKA AGRESIJA“: Traže da srpska deca uče da su Srbi agresori

14 novembra 2023

Sa skupa „Ovčara – zločin bez kazne“, održanog za vikend u prestonici Hrvatske, Udruga zagrebačkih dobrovoljaca branitelja Vukovara uputila je zahtev tamošnjem Ministarstvu nauke i obrazovanja da se u svim školama, posebno gde su u većini deca srpske nacionalnosti, uvede jedinstven obrazovni sistem u kojem će se o Domovinskom ratu učiti kao o odbrani hrvatskog naroda od srpsko-crnogorske i agresije JNA, a ne kao dosad o građanskom ratu.

Ipak, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istakao je da (zasad) nema razloga za brigu jer se nastavni program ne može menjati na taj način.„Deca srpske nacionalnosti koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu uče prema programima koji su odobreni od strane školskih vlasti Republike Hrvatske. Zahtev koji je naveden protivan je tom programu i načinu na koji se on može menjati“, precizirao je Pupovac.

Međutim, Udruga je inicirala i zahtev za ratnu odštetu od Srbije a u vezi sa slučajem „Ovčara“, kao i uvođenje novog krivičnog dela – kršenje deklaracije o Domovinskom ratu, za šta je predložena kazna zatvora od najmanje pet godina, a u slučaju funkcionera osam godina.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ iz Beograda Savo Štrbac stavio je sve tri inicijative u kontekst predstojećeg obeležavanja Dana sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, 18. novembra, ali i izbora koji sledeće godine očekuju Hrvatsku.

Takođe, podsetio je na poteze gradonačelnika Vukovara i aktuelnog predsednika Domovinskog pokreta Ivana Penevu, koji je napravio plakat za obeležavanje Dana sećanja s ustaškim „U“.

„U Škabrnji je 400 ljudi potpisalo peticiju da ne žele predstavnike srpske manjine. U kontekstu toga treba posmatrati i zahteve Udruge zagrebačkih dobrovoljaca“, rekao je Štrbac, te dodao da što se tiče pritisaka da srpska deca ne uče po A programu, u okviru kojeg su udžbenici prilagođeni našoj manjini, mnogi roditelji iz straha nisu ni koristili ovo pravo, kao ni mnoga druga koja ima garantuje Zakon o nacionalnim manjinama.

„Posledice svega, uključujući i pokušaj uvoženja verbalnog delikta, jesu napadi na Srbe“, zaključio je Štrbac.

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. hrvacki diktator tito i hrvacki diktator pavelic says:

  Nema vremena da se to implementira, uskoro denacifikacija Istocne EUrope se proširuje iz ukrajine i tamo.

 2. Portopranco says:

  Moj dida, Srbin iz Benkovca, je kao partizan i borac 19. Sjevernodalmatinske udarce brigade vodio 3 godine teške i krvave borbe protiv ustaša iz Škabrnje. Upravo je Škabrnja bila najžešće ustaško selo u Ravnim Kotarima iz kojeg su ustaše kretale u koljačke pohode na srpska sela sjeverno od njih. Dakle, ustaše iz Škabrnje koje su Srbi iz Benkovca 1945. godine pomilovali i pustili na slobodu, su znale kako će i u kom duhu odgajati svoju djecu. Ovo da mi Srbi znamo kakvu politiku moramo voditi u budućnosti. Stvara se novi svijet. Bit će prilike za OSVETU. Srbi, pamet u glavu.

 3. Petrovgrad says:

  Hrvatska nije objavila ni jedan dan ratnog stanja i o kakvoj agresiji ili ratu pričaju. Neka pokažu jedan dokument da je bila u ratnom stanju u rati sa bilo kim. Ovo se ne odnosi na 41-45 dok je bila NDH, tada je objavila rat SSSR. Zašto nije proglasila ratno stanje 90-ti. Odgovor je jednostavan. U ratu nema privatizacije. Sve ostalo je EPP

 4. Becki konjusar says:

  Srbi katolici nemaju mira. Prokletstvo ih proganja. I da nas sve pobiju neće moći sakriti istinu da su pokatoličeni Srbi!

 5. dinki says:

  A što očekivati od katoličkih genocidaša. Njima istorija počinje onda kada im to odgovara. Masovni zločini na teritoriji Mačve u Prvom svjetskom ratu od strane austrougarskih jedinica koje su uglavnom sačinjavali Hrvati se izgleda nijesu desili, masovna ubistva Srba od strane šuckorskih jedinica na teritoriji današnje BiH se izgleda nijesu desili. Zločina ustaša u Drugom svjetskom ratu izgleda nije bilo. Maspok sedamdesetih godina se nije desio, postavljanje bombe u Beogradskom bioskopu je takođe zaboravljen, ustaški upad na planini Radišić, ništa, ubistvo ambasadora SFRJ Rolovića, zaboravljeno.U vjerskom ratu devedesetih protiv Srba su malo više dobili po nosu pa su zato bijesni. Ne u nacističku EU, ne u NATO!!!!

 6. Pingback: generic sildenafil otc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *