СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВОВ: Како у Немцу куца срце Србина са Косова

SRPSKO SRCE JOHANOVOV: Kako u Nemcu kuca srce Srbina sa Kosova

21 februara 2015

nemac45534346Knjiga „Srpsko srce Johanovo“ Veselina Dželetovića, prema rečima autora, mogla bi uskoro da oživi na filmu, i to sa rediteljskim potpisom slavnog Nikite Mihalkova. Ovu potresnu priču koja je do sada doživela 11 izdanja, ruskom reditelju ponudio je izdavač „Poeta“ iz Beograda.

Istinito svedočanstvo o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji ispričano kroz sudbinu bogatog Nemca, Johana Vagnera, nedavno je predstavljeno u Zvorniku. Pred čitaocima je roman o zloglasnoj trgovini organima, koju su počinili Albanci na Kosovu.

Zvorničku promociju organizovala je omladinska svetosavska zajednica u Domu omladine.

– Zbog obolelog srca, Johanu Vagneru su dani bili odbrojani – kaže Dželetović o knjizi. – Posle uspešne transplantacije Vagner počinje da sanja prekrasan predeo koji nikada nije video, dva plava dečja oka, kuću sa okućnicom, božanstvenu crkvu koja ima i nebeski odraz… Vremenom se snovi pretvaraju u košmar ratnih slika koje Johana tera da ispita identitet donatora svog srca. Kada otkriva da je u njemu srce Jovana, pravoslavca sa Kosova, odlazi u navodnu mirovnu misiju u južnu srpsku pokrajinu, gde počinje njegov preobražaj.

Na Kosovu Johan ulazi u opasno razotkrivanje naličja kosovskog pitanja, ubistava srpskog naroda i trgovine organima.

– Po dolasku na Kosovo, Johan stiže pred manastir Gračanicu koju prepoznaje iz svojih snova. Sa kućnog praga pokojnog Jovana istrčava njegov sin, plavokoso dete koje se privija uz njegovo srce i naziva ga „tata“. Johan prima pravoslavlje, usvaja dete i time ostavlja dragoceno svedočenje o mnogim prećutkivanjima i gorućim istinama o dešavanjima na Kosovu – prenosi Dželetović okosnicu priče svog romana.

KOMENTARI3 komentara

  1. joka says:

    Ja nisam razumela da li je srce poreklom iz Zute kuce? i stvarno ova prica nema komentar:(

  2. Robert Lucas says:

    Nije važno odakle je, sa Kosova je, iz Srpskog čovjeka sa Srpske zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *