SRPSKO STUDIRANJE: Kupi moju knjigu i položićes ispit

SRPSKO STUDIRANJE: Kupi moju knjigu i položićes ispit

5 septembra 2014

uplatnicaRadovan Grandić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ucenjuje studente da kupe njegove knjige kako bi položili ispit.

Svaki student pre polaganja usmenog dela ispita od Grandića dobije uplatnicu i proizvoljno određenu cenu koja se kreće od tri do 20.000 dinara.

– Na pismenom delu ispita studenti su dužni da profesoru ostave broj telefona, jer je ocenu moguće saznati isključivo putem SMS-a – priča jedna od studentkinja.

Na uplatnici je broj računa na koji se novac uplaćuje, a namena je – kupovina knjiga.

– Profesor, navodno na osnovu bodova koje smo prethodno kod njega skupili, odredi knjige koje treba da kupimo za usmeni deo ispita. Ona je od Grandića dobila šest knjiga i uplatnicu na kojoj je bilo ispisano 6.500 dinara.

– Kad dođemo sa uplatnicom, profesor nas ni ne sluša šta odgovaramo – ističe naš sagovornik.

Profesor ne poriče da daje uplatnice studentima.

– Ipak, nikada im nisam rekao da moraju da uzmu uplatnicu i da moraju da plate – kaže profesor Grandić.

Uprava fakulteta ništa ne preduzima da spreči takvo ponašanje profesora. Tako ni juče nisu hteli da odgovore na pitanja „Blica“.

U pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji kažu da su dobili prijavu protiv profesora Grandića i da će ispitati slučaj.

I pojedini profesori Univerziteta u Beogradu takođe uslovljavaju studente da kupuju njihove udžbenike kako bi mogli da polažu ispit.

– Na FASPER profesor Dragan Rapaić primorava studente da kupe CD s njegovom knjigom. Na ispitu u januarsko-februarskom roku je položilo desetak ljudi od 100, jer je asistentkinja koja je dežurala rekla da je besan pošto su samo dve osobe kupile CD – ispričali su nam studenti FASPER, ali sa ovog fakulteta takođe nisu hteli da daju komentar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *