Срушена кућа Ђуре Јакшића

Srušena kuća Đure Jakšića

9 jula 2018

KUĆA Đure Jakšića u Kragujevcu više ne postoji. Objekat u Karađorđevoj ulici u centru grada, koji je decenijama propadao bez ičije brige, proteklog vikenda uklonile su građevinske mašine.

Reč je, inače, o kući u kojoj je tokom službovanja u Šumadiji, krajem 19. veka, živeo poznati srpski pesnik i slikar. Na tom mestu će, kako je ranije najavljivano iz gradske uprave, biti podignut objekat namenjen kulturi.Polemike oko toga da li objekat treba rušiti ili uraditi repliku kuće i tako sačuvati uspomenu na velikog pesnika i slikara trajale su godinama, gotovo koliko i naglo propadanje i urušavanje ovog objekta. Brojni građani bili su za to da se kuća nekako očuva, čak je i organizovano potpisivanje peticije.

Pre nekoliko godina predlagano je da se proglasi za spomenik kulture, ali je taj predlog odbijen uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih i istorijskih vrednosti.

Ranija gradska vlast je još početkom 2013. godine donela odluku o rušenju Đurine kuće, ali su se tada tome usprotivila brojna udruženja građana. Najviše ih je iritirala nezvanična informacija da će se na tom prostoru graditi poslovni objekti. S obzirom na to da nadležni u gradu nisu mogli da se odupru snažnom otporu rušenju, odlučeno je da se privremeno kuća ogradi metalnim rešetkama, kako se ne bi srušila na prolaznike.

Na mestu nekadašnjeg doma Đure Jakšića, kako je ranije najavljivano iz gradske uprave, biće podignut novi objekat po uzoru na šumadijske kuće iz 19. veka, gde će se održavati književne večeri, izložbe i druge kulturne manifestacije. Za tu namenu u budžetu je opredeljeno oko 15 miliona dinara.

LIPARSKI DANI

U rešavanju ovog problema pre nekoliko godina najupornije je bilo Udruženje građana „Liparski dani“ iz sela Donja Sabanta, koje se najglasnije zalagalo za to da se očuva spomen i uspomena na velikog pesnika i slikara, njegov boravak u Šumadiji, posebno na Liparu, gde su nastali i čuveni stihovi. Ovo udruženje se u međuvremenu raspalo i ugasilo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *