Srušio se alžirski avion sa 110 putnika, najviše Francuza

Srušio se alžirski avion sa 110 putnika, najviše Francuza

24 jula 2014

6815674-10414650Avion „El Alžira“ srušio se danas iznad severnog Malija na putu ka Alžiru sa 110 putnika i šest članova posade, nakon što je sa njim izgubljen kontakt 50 minuta po poletanju iz Burkine Faso, a skoro polovinu putnika činili su Francuzi.

„Mogu da potvrdim da se avion srušio“, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik alžirske avijacije koji, međutim, nije želeo da kaže gde se avion srušio i šta je mogući uzrok nesreće.

Među putnicima je bio 51 Francuz, 27 državljana Burkine Faso, najmanje 20 Libanaca, sedam Alžiraca, kao i državljani Kanade, Ukrajine i Luksemburga, a svih šest članova posade bili su Španci, prenosi AFP, pozivajući se na navode alžirskog radija i španskog udruženja pilota

Neimenovani zvanični izvor u Libanu je saopštio da je u avionu bilo najmanje 20 Libanaca, među kojima tri para sa 10 dece.

Vazduhoplovni izvori su rekli francuskoj agenciji da je reč o avionu „MekDonel Daglas“ MD-83 koji je iznajmljen od španske kompanije „Svifter“.

Španski pilotski savez Sepla saopštio je da su svi članovi posade bili španski državljani, a „Svifter“ je potvrdio da je avion nestao manje od sat vremena nakon što je poleteo iz Ugadugua u Burkini Faso.

U susednom Maliju, usred navoda o jakim olujama u regionu, kancelarija premijera je saopštila da je kontakt sa avionom izgubljen oko mesta Gao iznad nemirnog severnog dela zemlje.

Sever Malija je bio pod kontrolom džihadističkih grupa tokom nekoliko meseci 2012. godine, a taj region je i dalje nestabilan iako su islamisti isterani odatle u ofanzivi koju su predvodili Francuzi, podseća francuska agencija.

Alžirska TV stanica Anahar ranije je javila da je avion pao u oblasti oko glavnog grada Nigera, dok je francuski ministar saobraćaja Kuvilije izjavio da je avion nestao iznad severa Malija.

Avion se u trenutku gubitka kontakta nalazio u vazdušnom prostoru Malija, približavajući se alžirskoj granici.

Od njegove posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbegao eventualni sudar sa jednom drugom letilicom, na letu Alžir – Bamako.

Kontakt je izgubljen nakon promene kursa aviona.

Ta letelica je, kako tvrdi „Marka“, od 2007. do 2009. pripadala španskom fudbalskom klubu Realu iz Madrida.

Kako navodi španski list, avion je bio u privatnom vlasništvu „kraljevskog kluba“ dok nije prodat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *