Šta bi bio Bakir Izetbegović da nije ima poznatog oca?

Šta bi bio Bakir Izetbegović da nije ima poznatog oca?

26 marta 2014

8421bakir izetbegovicU martu ove godine Bakir Izetbegović je ponovo izabran za predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine. Ovog puta na 8 meseci. U dužnosti Bakira Izetbegovića ulazi: vođenje spoljne politike BiH, imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika i reprezentativne funkcije. Ukratko, Izetbegović je sada zvanični lider zemlje.

Još za vreme svog života, prvi predsednik BiH Alija Izetbegović uspeo je da na „državne“ jesle rasporedi sve svoje bliske rođake. Najbliže vlasti se našao njegov sin Bakir. Godine 1992 bio mu je poveren najveći „tajni zadatak“ – izgradnja tunela ispod aerodroma Butmir kojim su za veliki novac izvodili ljude iz opkoljenog Sarajeva. Drugi izvor prihoda „tunelskog posla“ je bio „vojni deficit“ iz Hrvatske i Slovenije: cigarete, skupa evropska vina, sveža jadranska riba i druge đakonije za „zatvorene restorane“ gde se gostila lokalna politička elita. Na tunelu je, kako su mi govorile za vreme rata mnoge Sarajlije, Bakir zaradio bogatstvo. Američki predsednik Bil Klinton je u više navrata ukorio Aliju Izetbegovića za neumerenost njegovog sina. Ipak, Bakir je za života svog oca stalno bio to li u vlasti, to li u biznisu.

Posle smrti Alije Izetbegovića u oktobru 2003. godine, Bakir se povukao u „senku“, ali je uvek bio neformalni lider „Stranke demokratske akcije“. Bakir sedam godina nije pokazivao nikakve političke ambicije. 2010. godine vraća se u politiku. „Stranka demokratske akcije“ ga kandiduje na predsedničkim izborima. 3. oktobra 2010. godine Bakir Izetbegović je osvojio 162,797 (34.9%) glasova, i zajedno sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda postao jedan od „kolektivnih“ predsednika zemlje.

Nedavno, švajcarski list „Tagesanzeiger“ je dao veoma negativnu ocenu novog šefa BiH: „Bakira Izetbegovića danas mnogi smatraju odgovornim za politički ćorsokak i korupciju. Tokom februarskih protesta u Sarajevu i drugim gradovima Federacije, narod je zahtevao ostavku Izetbegovića-mlađeg. Demonstranti su tvrdili da se Bakir vozi službenim Audijem A8 od 120.000 švajcarskih franaka. U Sarajevu govore da je arhitekta Bakir Izetbegović, dok se nalazio na čelu građevinskog biznisa, imao veze sa strukturama mafije. U izveštaju UN o nestalom novcu dodeljenom za rekonstrukciju Bosne i Hercegovine (oko milijardu dolara), Izetbegović-Mlađi se optužuje za korupciju. On je svojim prijateljima davao „skupe građevinske projekte u zamenu za novac“.

Naravno, Bakir Izetbegović te optužbe naziva lažima i provokacijama konkurenata. Ali, Sarajevo je mali grad gde svako zna svakog. Interesantna publikacija se pojavila 2012. godine u sarajevskom „Dnevnom avazu“. Novinari su iskopali školske ocene Bakira Izetbegović koji je završio srednju školu „Pero Kosorić“. Ispostavilo se da je Bakir bio veoma loš đak – imao je „trojke“ iz glavnih predmeta. Samo je iz fizičkog vaspitanja imao „peticu“. Bakira ne krasi ni miran karakter. Često je iz vladanja imao „dvojku“. Zaista je interesantno, šta bi bio Izetbegović-mlađi da nije imao poznatog oca?

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *