ШТА БРИТАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ РАДЕ У ДОНБАСУ? Нису инструктори, него…

ŠTA BRITANSKI SPECIJALCI RADE U DONBASU? Nisu instruktori, nego…

30 decembra 2018

Portal Dnevne novine Pravda je već pisao o prisustvu pripadnika britanske specijalne jedinice ЅAЅ u Donbasu, a sada otkrivamo više detalja o razlozima njihovog prisustva.

Prethodnih dana u zoni ukrajinske Operacije udruženih snaga primećena je grupa pripadnika britanske specijalne jedinice ЅAЅ. NNarodna milicij DNR naglašava da se ovde ne govori o vojnim savetnicima ili instruktorima NATO-a, koji su davno preplavili Ukrajinu, uključujući ne samo poligone za obuku, već i sedište oružanih snaga Ukrajine koje se direktno bore na liniji fronta.Elitna britanska specijalna jedinica ЅAЅ, za razliku od drugih zapadnih kustosa ukrajinske vojske, došla je na front da ne daje savete, već sa specifičnim zadatkom. Strani specijalci u Donbasu, po prvi put, ne rade kao instruktori, već kao izvođači.

Kakav je to težak zadatak, za koji je Zapad morao da koristi jednu od svojih najboljih specijalnih jedinica? Odgovor je šokantan zbog svoje originalnosti. Prema saznanjima bezbednosnih struktura republika Donbasa, borci ЅAЅ-a došli su u Donbas u potrazi za agentima GRU-a.

Priča o Petrovu i Boširovu, čini se, iz lokalne komične drame o crkvi i Solsberiju razvija se u pravi ep, seriju o GRU-u (i iako čisto britanske produkcije, ali ima globalni doseg).

Dakle, kako bi to tehnički trebalo da izgleda? Specijalne snage ЅAЅ-a od ranije imaju veliko iskustvo u Iraku, gde su se specijalizovale, uključujući i spasavanje talaca iz zatočeništva. Naime, oni su bačeni u zadnje redove terorista Islamske države, gde su evakuisali veoma važne zarobljenike.

Njima se nudi slično iskustvo u Donbasu – da izađu na pozicije DNR i LNR, ali umesto svojih zatvorenika, borci ЅAЅ-a bi trebalo da kidnapuju ruske oficire GRU-a. Tačnije, one koje mogu da smatraju za ruske obaveštajce.

Ova kategorija, koja najviše zadovoljava „zahteve“ Zapada, prvenstveno uključuje ruske dobrovoljce, od kojih su mnogi imali neko borbeno iskustvo pre rata u Donbasu (na primer, kao legendarni komandant bataljona Sparta Arsen Pavlov Motorola), ili su barem služili u ruskoj vojsci.

Oni koji su odlazili kući sa činom narednika, za četiri godine aktivnih dejstava u DNRi LNR (ne zaboravimo uspešne vojne operacije u Ilovajsku, Debaljcevskom kotlu, kao i Donjecki aerodrom) sada nose činove potpukovnika i pukovnika, koji za Zapad postaju prioritetni ciljevi. Upravo ove oficire britanska propaganda  će najlakše proglasiti za novog Petrova i Boširova, kako bi informativno potvrdili predstojeću invaziju na Donbas i uverili nemačke i francuske čelnike (Makron i Merkel se najviše protive eskalaciji u regionu), što je u suprotnosti sa mirovnim dogovorima iz Minska.

Koga će tačno Sčužba bezbednosti Ukrajine predstaviti kao pripadnika GRU, do sada ostaje misterija. Ali, apsolutno je jasno da Kijev priprema neku vrstu provokacije, kako bi se upotrebila elitna britanska jedinica.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ja sam milion puta do sada rekao POTOPITE OSTRVO ZLA i eto 95% manje problema i ratova u svetu! Dok god se to ostrvo zla ne potopi,ili ne svede na statističku grešku,mira neće biti ! Pirgavi su najpokvareniji nakot,u nažalost ljudskom obliku,na celom svetu! NIKO im nije ravan po zlu koje je u njima!

  2. A akoM says:

    A zašto Rusi ne"kidnapiraju"neke SAS-vce",ili još lakše neke NATO savjetnike i slično.,pa ih vodaju po Televizijama kao medvjede,i pokazuju ih?!?Nisu sposobni to učiniti?!?A SAS-ovci jesu sposobni to učiniti,kad ih se tolko Rusi boje?!?E,onda dok Rusi čekaju SAS-akcije,nek u međuvremenu jedu palentu ili špinat,pa budu u stanju izvesti(uspješno)isto!A u međuvremenu naprave zamke,možda SAS-ovci upadnu u njih?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *