Šta će biti sa rodnom kućom Adolfa Hitlera?

Šta će biti sa rodnom kućom Adolfa Hitlera?

14 maja 2014

BraunauAHstrAKGWRešenje za rodnu kuću Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau moglo bi biti uskoro pronađeno.

Već dve godine, od kada se nevladina organizacija „Lebenshilfe“ iselila iz ovog zdanja, postavlja se pitanje o adekvatnom korišćenju zgrade. Mnoge ideje su iznete, o mnogima diskutovano, ali do sada nije bilo rešenja.

Naime, vlasti su želele da se spreči da neko kupi kuću ko bi od nje napravio spomen obeležje Hitleru, za kojeg većina Austrijanaca najradije ne bi ni da se pominje da je rođen u njihovoj zemlji.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nedavno je održan sastanak sa predstavnicima loklanih vlasti Braunaua i vlasnicom zgrade.

Što je interesantno vlasnica se do sada pokazala kao veoma težak partner u razgovorima, te je odbijala svaku promenu.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo je glavni „stanar“ ove zgrade od 1970-tih godina, a grad Braunau – „podstanar“.

Prošlog leta je nevladina organizacija „Folkshilfe“, zajedno sa „Folkshohšule“ prijavila da je zainteresovana za tu zgradu i predala koncept korišćenja, koji je planirao kancelariju za integraciju stranaca, kurseve jezika za strance, kao i kancelariju za socijalna pitanja i slično.

Da bi se u tu zgradu sa „mračnom“ prošlošću uselili novi stanari potrebno je izvršiti sveobuhvatnu sanaciju.

O tim planovima su sada vođeni razgovori u Beču i vlasnici je dato vremena da do kraja nedelje podnese pismenim putem stav o budućem korišćenju.

U Ministarstvu s optimizmom isčekuju istek roka, i ističu da su razgovori bili konstruktivni.

Vlasnica zgrade je, navodno, promenila svoje mišljenje i odustala je od namere da proda zdanje.

Danas veoma neomiljenu nekretninu porodica sadašnje vlasnice je 1938. godine, posle „Anšlusa“ Austrije Trećem rajhu, prodala Nacionalsocijalističkoj partiji.

Hitlerov lični sekretar Martin Borman je kupio kuću po nalogu NSDAP za ogromnu svotu, a 1954. godine su je raniji vlasnici povratili za delić nekadašnje prodajne cene.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *