ШТА ЋЕ ХРВАТИ САД РЕЋИ? Хрватска полиса осигурања из 1909. године на ћирилици

ŠTA ĆE HRVATI SAD REĆI? Hrvatska polisa osiguranja iz 1909. godine na ćirilici

4 septembra 2017

U Zagrebu se početkom HH veka pisalo ćirilicom. Mnogi natpisi u samom gradu su bili ispisani ćirilicom, mada je Zagreb bio sastavni deo Austrougarske monarhije.

Nakon reforme Vuka Karadžića kada je narodni jezik standardizovan i uveden kao književni, srpski jezik i ćirilično pismo su postali ujedno i jezik i pismo Hrvata.

Ljudevit Gaj je otvoreno, kao i mnogi drugi, ilirski jezik smatrao srpskim:

„Ta n. p. sav svet znade i priznaje, da smo mi književnost ilirsku podigli i uveli, nu nama još niti izdaleka nije na um palo ikada tvarditi, da to nije serbski već ilirski jezik, pače ponosimo se i hvalimo Bogu Velikomu što mi Hervati s bratjom Serbljima sada jedan književni jezik imamo.

KOMENTARI19 komentara

 1. Max says:

  Ma znaju oni bre da su vecinom srpskog porekla i da su 90% teritorija prisvojili od Srba i italijana...o tome ne treba vise diskutovati...imam ja sliku Zagreba,gde na aerodromu Pleso stoji natpis:ZAGREB,na cirilici...

  • Zoki says:

   Ne taljana nego venteta a to e BJRM pismo Srbine.

  • Miroslav says:

   Molim te, pošalji mi tu sliku aerodroma Pleso sa ćiriličnim natpisom Zagreb. Hajde molim te učini mi to. Moj mail je: mirnik@lycos.com Unapred hvala Miroslav

  • Bebs says:

   Hajde objavi tu sliku

 2. Max says:

  Evo novije slike iz hrvatske,gde na aerodromu u Zagrebu jasno stoji natpis:ZAGREB...na cirilici....http://xdn.tf.rs/2015/09/10/Aerodrom-Zagreb-na-cirilici-670x447.jpg

 3. Zoran says:

  Hahahahahahahahaahah. Cudumrem hahahahaahah

 4. Trifun says:

  Bwhaaaaa...Provaljeni su! 100% Nema nazad.

 5. Svetislav Surina says:

  Dobro od tebe da držiš sliku Zagreba kod sebe.Taj Ljudevit Gaj nije bio Hrvat, a njegovom incijativom hrvati su morali prihavtiti sadašnji jezik koji nije njihov.Hrvatski jezik je čakavski, taj jezik koristi se u Istri i na otocima.

 6. milovan says:

  Samo pet godina kasnije Austrougari ce u BiH zabraniti cirilicu( Pocorek Slovenac),a 1916 i u samoj Srbiji ( Stjepan Sarkotic- fon Lovcen Hrvat). U Srbiji se ta zabrana indirektno (dobrovoljno) zadrzala do Danas.

 7. Batina says:

  Nema tu nista cudno, zagreb je u stvari Srbinovo, to mu je izvorno ime.

 8. Cetinja says:

  A dal se neko seća kada se Zagreb zvao Srbinovo?Glej stare Nemačke karte Evrope. Bdw, Hrvatska kao država postoji nekoliko decenija, jezik, teritorija i istorija su Srbski oduvek. Za svoju virtuelnu istoriju ne poseduju niti 1 ( jedan) originalni dokument ili grob nekog tzv. hrvatskog kralja. Sem dokazanih falsifikata jezuitskih skribomana. ???

 9. Beli Orao says:

  Molim vas samo ih ne Srbite iako su nekad bili danas ne inače ćete i zlo njihove duše da prisrbite ! Što dalje od nas i osim nas!!!!

 10. doktrina soka, says:

  nema se tu sta komentarisati,kod njih se nalazi i knjiga Svetog Save pisana njegovom rukom,ali nam je ne daju toliko je ljubomorno cuvaju,jer znaju da su Srbi.A Srba ima i dobrih i losih.Iskompleksirani su do daske,genetika je cudo ,isti narod slovenski podjeljen umjetno crkvom.Njih Vatikan zato drzi za udarnu pesnicu jer znaju da smo isti pa se koljite medusobno,sto vas slovena vise mrtvih to za nas bolje,Smradovi jeuitski nas razdvojise i unistise.Primili ih satro u EU a oni tamo najebase gore od svih,zadnji po standardu i svi beze van koliko ih cjene napravise od njih sluge sto sloveni nikada nisu bili od Lepenskog vira -postanja sveta i Isus je bio Sloven zato su ga raapeli.Kako je KLJOSOV OBJAVIO GENETSKI KOD ,SVAS VASELJENA PRICA O TOME,samo oni kuvanog mozga nikako da svate.

 11. električar says:

  Šta će reći ? Reći će da je falsifikat, kao i za sve ostalo ...

 12. Pingback: Slobodna Hercegovina U ZAGREBU SE PRIJE STO GODINA PISALO ĆIRILICOM: Hrvatska polisa osiguranja iz 1909. godine

 13. Pero Joksimovic says:

  U devetnaestom veku je i u Beogradu službeno pismo bilo Ćirilica. A danas se i sama reč ćirilica piše latinicom.

 14. tigar says:

  Nemoj te ovu pogan ljudskog roda zva ti Srbima,daleko im kuća!E,Vojvodo Mišiću što te neposlušaše!

 15. Blagoje says:

  Ee Srbi moji kukala vam majka! Ni jedan konentar ne dadoste na pisanje Mihajla Medenice i Kosova, a palite se na kontriranje Hrvatima po bilo kom osnovu isto ko kakvi volovi.Rece jefan pametan Srbin davno: znam ja nas j..o nas!!!

 16. Leonid Vojinović says:

  Kako komunisti, namerno prave grešku i uzdižu rvate! Daklem, Grad se zvao Srbinovo, kasnije Zagreb! Većina stanovništva su bili Srbi, koji su koristili Azbuku! Tome se priklonila rvatska manjina! Nije tačno da su većina bili rvati, i oni su kobajagi iz obzira i solidarnosti koristili Azbuku, BUDALAŠTINA! Ovo je pokazni primer, latinskog-lukavstva, na koje je ukazivao Sv. Sava! Daklem, osobina naroda jeste jezik i pismo! Dali postoji, rvatski jezik, POSTOJI! Ovo što je prikazano JESTE Srbska azbuka! -- Pozdrav, Leonid

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *