Šta će još postati uslov Evropske unije: gej-parada, Vojvodina…?

Šta će još postati uslov Evropske unije: gej-parada, Vojvodina…?

30 septembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Proteklog vikenda u Beogradu je takozvana Parada ponosa zvanično zabranjena, ali u isto vreme ona je uprkos zabrani ipak održana i to uz asistenciju mnogobrojnih pripadnika policije. Stoga se postavlja pitanje – kako je moguće da policija obezbeđuje skup koji nije odobren?

Osim toga, ovakva dvoličnost državnog vrha povodom Parade ponosa veoma podseća i na dvoličnost kada se radi o Briselskom sporazumu i predstojećim izborima na Kosovu. Naime, dok se predstavnici vlasti zaklinju da nikada neće priznati nezavisnost južne pokrajine, kvazidržavnost Kosova se ipak u stvarnosti svakim danom sve više prećutno zaokružuje. Dakle, i parada je tobože zabranjena, a zatim je u sred noći tiho održana, slično kao i Kosovo – čija nezavisnost navodno nikada neće biti priznata, a u praksi se tiho ostvaruje kroz primenu Briselskog sporazuma.

Ali još veću neiskrenost su pokazali predstavnici Evropske unije, zato što su mnogi njeni zvaničnici dugo tvrdili da održavanje gej-parade nije nikakav uslov za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, a sada se pokazalo sasvim suprotno. Podsetimo, prvo je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin sredinom ovog meseca kazao da Parada ponosa nije uslov, niti nešto što nameće Evropska unija, a slično je još krajem prošle godine izjavio tadašnji šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, koji je doslovno rekao da „održavanje te manifestacije nije uslov za dalje evropske integracije“.

Štaviše, otprilike u isto vreme je i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije naglasila da „EU ni na koji način nije iznela kao zahtev održavanje parade“, a šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Eduard Kukan je takođe rekao da „EU ne traži od Srbije da omogući organizovanje Parade ponosa“. Naposletku, i šefica kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund je ponovila da Parada nije uslov.

I naravno, šta se dogodilo nakon ovoliko mnogo uveravanja brisel skih i domaćih zvaničnika da gej-parada nije nikakav uslov Evropske unije? Kada su Srbi u to poverovali i proteklog vikenda zabranili njen prolazak po beogradskim ulicama, barem na onakav spektakularan način i u sred bela dana kako su to njeni organizatori planirali, onda se pokazalo da su se evropski činovnici samo šalili kada su govorili da parada nije uslov.

Prvo je to srpskoj javnosti prekjuče objasnila švedska ministarka za evropske poslove Brigita Ulson, koja je istakla da je „Parada ponosa test ljudskih prava, a da Srbija mora da štiti ljudska prava ukoliko želi da se pridruži Evropskoj uniji.“

A komesar za unutrašnje poslove EU Sesilija Malmstrom izjavila je da Srbija, „ako želi da uđe u EU, mora da prihvati sve temeljne vrednosti na kojima se Unija zasniva, i da je u tom smislu održavanje Parade ponosa veoma važan korak, te da je od vitalnog značaja da Srbija, kao zemlja koja teži da postane članica EU, u potpunosti prihvati ove vrednosti“. Dakle, može li biti jasnije od ovoga?

Prema tome, uzevši u obzir sve navedene činjenice, građanima ostaje samo da se zapitaju – kako ubuduće mogu da veruju domaćim vlastima, koje su prvo zvanično zabranile gej okupljanje, a potom ga u noćnim časovima ipak nezvanično dopustile? A takođe, kako je moguće pouzdati se u čvrsta uveravanja evropskih zvaničnika, koji prvo godinama uporno tvrde da Parada ponosa nije uslov za evrointegracije Srbije, a zatim otvoreno zahtevaju od Srbije da je u potpunosti prihvati kao jednu od vrednosti na kojima se temelji projekat Evropske unije?

I naposletku, kako je onda moguće verovati da već sutra, na primer, i status Vojvodine neće odjednom postati obavezni uslov za priključenje Evropskoj uniji, iako to zasad svi negiraju? Na ovom primeru gej-parade se videlo kako to funkcioniše. Sada ostaje samo da Srbi sve zaborave, a posle će biti lako dopisivati nove i nove uslove.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *