ШТА ЋЕ НАТО У САРАЈЕВУ?

ŠTA ĆE NATO U SARAJEVU?

2 februara 2024

Misterija oko toga šta će biti teme razgovora na sastancima delegacije NATO-a koja je trenutno u zvaničnoj poseti Sarajevu, sada je već nešto jasnija, i saznaje se da je na „repertoaru“ i spoljnopolitička orijentacija BiH, ili kako bi neki to rekli „disciplinovanje Republike Srpske“.

Jer, Rusija i Republika Srpska, kako se pokazalo, zajednička su bolna tačka kako predstavnicima ovog saveza, tako i njihovim bošnjačkim domaćinima.Tako RTRS piše da je su niz sastanaka sa predstavnicima institucija na zajedničkom nivou obeležili politički ispadi bošnjačkog člana Predsedništva Denisa Bećirovića, koji je samoinicijativno, bez usaglašenog stava Predsedništva požurio da NATO gostima kaže kako BiH nije neutralna, već opredeljena i da je njen strateški cilj punopravno članstvo u NATO-u.

Iz Republike Srpske kategorički odbacuju izjave Bećirovića i podsećaju da od 2017. godine postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti, te da je saradnja sa NATO-om u skladu sa programom reformi iz 2019. koji ne prejudicira članstvo BiH u ovoj alijansi.

S kim je Bećirović to usaglasio, nije poznato. Jer je stav Republike Srpske po tom pitanju je jasan – neutralnost.

„O neutralnosti mi ne možemo govoriti. To ne postoji. Kakva neutralnost? Zar može niži nivo vlasti, neovlašten i nenadležan, da kroji državnu politiku BiH“ – rekao je Bećirović, a preneo RTRS.

Ipak, Ustav BiH je jasan. Bez saglasnosti entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske, nema ni zvaničnog stava BiH.

„Stav Republike Srpske je jasan, opredeljeni smo za saradnju i zadovoljni što je i samim Programom reformi ukazano da se njime ne prejudicira članstvo u NATO. S druge strane, ni NATO ne vrši pritisak oko članstva, i na žalost pojedinih iz Federacije, i njihovi skorašnji kominikei su bili prilično izbalansirani jer su svesni da o tom pitanju ne postoji jedinstven stav u okviru BiH“, kaže Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH.

Odgovor Bećiroviću stigao je i iz ruske Ambasade. Za stav bošnjačkog člana Predsedništva kažu da je njegov lični i da ne isključuju mogućnost da ga hvaljeni „dokazani prijatelji“ iznenada razočaraju.

„Gospodinu Bećiroviću se očigledno ne sviđaju ‘ruski igrači’ u BiH, ali veoma je primetna njegova strasna želja da bude američki igrač. Kako narod kaže, bujrum“, naveli su iz Ambasade Rusije.Ruska Federacija i Republika Srpska našli su se na udaru delegacije NATO-a i tokom sastanka sa pojedinim članovima Saveta ministara.

„NATO je zabrinut zbog retorike podele i secesionizma u BiH, kao i zloćudnog uticaja Rusije“, smatra zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Među članovima Saveta ministara bio je i ministar bezbednosti Nenad Nešić.

Jasno je ukazao na stav Republike Srpske. Vojna neutralnost, suverenitet bez uplitanja stranaca. I na optužbe o secesionizmu, Nešić je imao konkretan odgovor.

„Niko ne govori o secesiji nego da je secesija reakcija na akciju koja se zove unitarizam. Da mi iz Republike Srpske želimo poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, da želimo ustavni poredak i da želimo da zadržimo nadležnosti koje Republika Srpska ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu i to je sve što mi u ovom trenutku želimo“, poručio je Nešić.

Za poznavaoce međunarodnih odnosa i geopolitike nema spora. Primarni cilj dolaska NATO delegacije ali i pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena jeste pokušaj disciplinovanja Republike Srpske.

„Ovo je udar na Republiku Srpsku. Oni su došli sa zahtevom da BiH što pre uđe u NATO. To Republika Srpska neće dozvoliti“, tvrdi profesor geopolitike Srđan Perišić.

Poseta delegacije Severnoatlantskog saveta i stavovi izneseni samo su uvertira za dolazak Džejmsa O’Brajena u dvodnevnu posetu Sarajevu. Ove dve posete Bećirović je ocenio kao najvažnije u ovoj godini.

(RT Balkan)

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Bećiro iću balijo sam liži guzicu NATO-u, bili ste podanici ostaćete podanici tuđinima. Đubre balijska.

  • Rostand says:

   Lijepo je balje klasificirao pisac Mihailo Lalić-vječni kvislinzi,uvijek uz svakog usranog okupatora,uvijek jatagan uperen na prvog komšiju Srbina,vječno nadrkani što su im Srbi otjerali ljubljene turčeganje.

 2. 1389 says:

  Sarajevo je podano Ameriki, neće dugo ostati, kad shvate istinu...

 3. Ćifutski primat na križu says:

  Spremaju napad na RS.

 4. Miki says:

  U Sarajvu protesti protiv genocida nad Palestincima, a ovamo im se uvlače. Kakva ljige.

 5. michael pan says:

  Jedu kaku kao i pre 30 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *