Šta će pružiti Srbima sa Kosmeta raskol u stranci Tačija?

Šta će pružiti Srbima sa Kosmeta raskol u stranci Tačija?

6 oktobra 2013

130328kosovo-srbi01Kako piše prištinsko izdanje Zeri, predsednik parlamenta Jakup Krasnići i poslanik Fatmir Limaj, optuženi za ratne zločine, objavili su o napuštanju Demokratske Stranke Kosova na čelu sa bivšim šefom OVK Hašimom Tačijem. To se desilo mesec dana pre mesnih izbora na Kosovu, koje je raspisala predsednicaa samoproglašene republike Atifete Jahjaga.

DS se pretvorila u totalitarnu stranku, koja ignoriše mišlenje intelektualaca. Zato želimo da stvorimo novu stranku, u kojoj će dominirati demokratske vrednosti, a ne glas autoritarnog lidera, citira izdanje reči Krasničija. Komentar politikologa sa Kosova Nedžmedina Spahiua.

Demokratska stranka je bila na već dva mandata na vlasti na Kosovu. Njeno vladanje je bilo potpuno nepravedno i potpuno pogrešno. Ona je unela mnogo nezadovoljstva u narodu, a i među samim članovima i simpatizerima te stranke. Tako da je normalno da dolaze do raskola u samom njenom vrhu nakon mnogih njenoh neuspeha, odnosno krivih postupaka. Njen vrh je imao cilj da se samo obogati i korupcija je bila glavna karakteristika te vladavine Demokratske partije. Ja mislim da Limaj i Krasniči neće puno odvući od Demokratske Partije. Ne verujem da će puno odvući stranke. Mislim po 5 6 procenata, ali ne više. Uvek ljudi žele da budu sa strankom koja je na vlasti.

Inače je to uglavnom borba za vlast i za ljučne položaje unutar kosovsko-albanskog logora. Čime to ugrožava čitavu južnu srpsku pokrajinu, čiju nezavisnost, podsetimo, nije priznala ni Rusija? To smo pitanje postavili naučniku Instituta Slavistike RAN Petru Iskenderovu.

Hašim Tači je u svakom slučaju neprihvatljiva ličnost za znatan deo srpskog javnog mnjenja, čak bez obzira na to, što današnji premijer Srbije Ivica Dačić, kako je on sam rekao, ne gaji prema njemu ličnu antipatiju. Što se tiče Jakupa Krasnićija, on je, prema mom mišlenju, eleatičniji političar. Sa tog gledišta, i Beogradu, i kosovskim Srbima će s njim biti lakše da se dogovore. Mada, s druge strane, ličnost Fatmira Limaja je za srpsku stranu neprihvatljiva. Dakle, odlazak Tačija sa političke scene Kosova bi mogao, prema mom mišlenju, postati pozitivan momenat u normalizaciji srpsko-albanskih odnosa.

Verovatno će Limaj i Krasnići biti u mnogim pitanjima elastičniji od Tačija. Međutim, sumnjivo je da će kosovski Srbi želeti da se dogovaraju s onim političarima, koji su bili povezani s terorističkom OVK, koja je izvršila brojne zločine protiv samih Srba.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *