ШТА ЋЕ РЕЋИ СТОЛТЕНБЕРГ: Албанци отимају и небо изнад Косова?

ŠTA ĆE REĆI STOLTENBERG: Albanci otimaju i nebo iznad Kosova?

27 novembra 2015

kosovo-je-srbija-527Vlasti u Prištini pokušaće narednih dana da kao jednu od tema dijaloga sa Beogradom postave i pitanje kontrole vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije, pišu „Večernje novosti“.

Taktika Albanaca je da iskoriste iskrenu želju Srbije da se uvede avio-linija na relaciji Beograd – Priština, o čemu uskoro treba da se pregovara u Briselu i da se ova praktična i životna tema podvede pod statusno pitanje oko kojeg će se „lomiti koplja“ za kontrolu neba iznad Kosova i Metohije, piše list.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da je pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora /ispod 8.000 metara/ statusno i da se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a da je pozicija Srbije u vezi sa tim pitanjem definisana Ustavom.

On je rekao da je Srbija zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine nakon 16 godina i napomenuo da je pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora različito i odvojeno od uspostavljanja avio-saobraćaja između republičkog i pokrajinskog glavnog grada.

Pojas iznad 8.700 metara, odnosno gornji vazdušni prostor Kosova i Metohije za civilne letove bio je zaključan od 1999. do 2014. godine, kada je otvoren za let aviona.

Nebo nad Kosmetom tada je kontrolisao NATO, a svi vazduhoplovi morali su da zaobilaze pokrajinu, što im je stvaralo gubitke. Prilaz prištinskom aerodromu nije bio moguć sa sjevera, pa su avioni prije slijetanja bili prinuđeni da prave široke zaokrete iznad Makedonije i Albanije.

NATO je kontrolu neba nad Kosovom 2013. godine povjerio mađarskoj privatnoj kompaniji, koja ima ugovor na pet godina, s mogućnošću produženja i kontroliše letove u gornjem i srednjem pojasu.

(RTRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *