ШТА ЋЕ СЕ ДЕШАВАТИ У УКРАЈИНИ ПОСЛЕ БАХМУТА?

ŠTA ĆE SE DEŠAVATI U UKRAJINI POSLE BAHMUTA?

22 maja 2023

ZVANIČNI Kijev još ne priznaje gubitak Bahmuta (Artjomovska). Šef tamošnjeg Sjedinjenim Državama vazalnog režima, Vladimir Zelenski, ipak indirektno jeste, rekavši: „Bahmut je ostao samo u našim srcima“.

Američki Institut za proučavanje rata takođe je pokušao da bude lukav, ocenivši: „Gradski kvartovi Bahmuta ne predstavljaju ni taktičku ni operativnu vrednost“.Ovo bukvalno znači da su Ukrajinci osam meseci bili primorani da umiru za kvartove bez vrednosti.

Nezavisno od ovoga, već se realno otvorilo pitanje: hoće li Kijev odmah pokrenuti svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu i kuda će udariti i koje poteze će povlačiti Rusi?

„Stavljanje tačke na Bahmut“ i Kijevu i Moskvi je oslobodilo desetine hiljada vojnika za druge operacije.

Eduard Basurin, koji je godinama bio broj dva u armiji Donjecke Republike, naglašava:

„Artjomovsk, koji naše snage sada čiste i počinju njegovo razminiranje, neće skoro nestati iz dnevnih vojnih izveštaja. Ne samo zato što Ukrajinci sada napadaju spolja naše nove položaje i minobacačima pokušavaju da obore zastave Rusije koje su istaknute na šest tačaka u tom gradu“.

Moskovski vojni ekspert Boris Rožin ukazuje: „Oružane snage Ukrajine će verovatno nastaviti sa napadima kako bi zauzele bar neko selo da bi razblažile gorčinu poraza. Pretpostavljam da će napadati prema naseljima Klešćejevka, Kurdjumovka, Sako i Vanceti“.

Prognoza vojnog analitičara Vladimira Jevsejeva hvata šire:

„Sa zauzimanjem Bahmuta i Soledara, koji je oslobođen ranije, neprijatelj će biti prinuđen da napusti Seversk, gde može biti opkoljen. Ovo može pomoći našem napredovanju prema Slavjansku i Kramatorsku, koji su proglasili za ukrajinski administrativni centar Donjecke oblasti. Naš zadatak je svakako postepeno oslobađanje ostalih delovva bivše Donjecke oblasti. Sa isterivanjem Ukrajinaca iz Avdejevke i Marjinke“.

Predsednik DNR Denis Pušiljin posebno apostrofira značaj oslobađanja Slavjanska:

„Taj grad je izuzetno važan i za rešavanje komunalnih problema u Republici. Pre svega, za snabdevanje vodom ne samo Donjecka. Možemo u potpunosti da obezbedimo vodu samo oslobađanjem ne samo Slavjanska, već i većeg dela Harkovske oblasti“.Komandant bataljona Vostok, Aleksandar Hodakovski, dodatno je proširio okvir:

„Dvadesetog 20. maja trebalo je da Kijev završi pripreme za svoju ofanzivu u pravcu Zaporožja. Svih prethodnih dana koncentrisao je snage, jačao PVO… Šef Vagnera Jevgenij Prigožina je javno rekao da će Ukrajinci krenuti čim izgube Bahmut. Sada više nemaju šta da čekaju. Počinjemo odbrojavanje“.

Prema podacima vojnog stručnjaka Vladislava Šurigina, ukrajinska armija je u borbama za Bahmut imala veće gubitke i od onih na koje je ukazao vojni vrh Rusije:

„Oružane snage Ukrajine imale su više od 50.000 poginulih i nestalih i 120.000 ranjenih. Izgubile su više od 100 tenkova, najmanje 200 topova i višecevnih raketnih bacača i preko 1000 transportera i drugih oklopnih vozila“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Smrdevit Posavski says:

    teramo dalje lov na vatikanerske fasiste,valja i zagreb ocistiti od vatikanera i fašizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *