ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ? Србија се одупире ЕУ и ЗАПАДУ!

ŠTA ĆE SE DESITI? Srbija se odupire EU i ZAPADU!

21 maja 2023

Na Islandu je održan Samit Saveta Evrope, tek četvrti za sedam decenija njegovog postojanja i prvi posle 18 godina. Na samitu su bili kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron, britanski premijer Riši Sunak i skoro svi ostali šefovi država i vlada. A u ime Srbije samo Aleksandra Đurović, naša ambasadorka pri Savetu Evrope.

Bila je to logična, iako ne i sasvim očekivana, posledica odnosa koji su članice Saveta Evrope iskazale prema Srbiji. A kako praktično sve te članice Saveta Evrope imaju, ili makar žele da imaju, svoje poslanike i u Evropskom parlamentu, jasno je i da odnos prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kakav je ovom prilikom iskazan u Savetu Evrope, nije incident nego pravilo.Bilčikov izveštaj

Zato što je prošle nedelje taj isti odnos lepo demonstrirao i Evropski parlament, usvojivši izveštaj izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji lišenoj njene južne pokrajine.

Ko je uopšte Bilčik da se bilo šta pita o Srbiji koja ga za tako nešto nikad nije birala, drugo je pitanje. Ali i prigodno svedočanstvo tog ustrojstva koje nazivaju demokratijom, demokratija je, naime, kad se mi ništa ne pitamo o sebi nego samo imamo da izvršimo ono što nam se kaže.

Počev od teritorijalnog integriteta Srbije, jer, traži Evropski parlament da „bez daljeg odlaganja“ sa takozvanim Kosovom postigne takozvani kompromis u obliku „pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na principu uzajamnog priznanja u skladu s međunarodnim pravom“. Cinizam ove opaske o međunarodnom pravu je očigledan koliko i besprizoran.

Pa se u skladu s tim od Srbije zahteva i da ne blokira ulazak tog Kosova u međunarodne organizacije, i „duboko žali“ što je Srbija glasala protiv Kosova u Komitetu ministara Saveta Evrope jer, ukazuje se, to predstavlja kršenje Ohridskog sporazuma od 18. marta. A dodatno se zamera Beogradu što je, kažu evroposlanici, organizovao bojkot izbora na severu Kosova; onih izbora koje su potom proglasili za legalne iako na njima praktično niko nije glasao.

Čitavo srpsko pitanje

Naravno, nije priznanje secesije južne srpske pokrajine i jedini uslov za Srbiju. Potrebno je rešiti čitavo srpsko pitanje na Balkanu, pa se u tom cilju zamerke sa Kosova već šire i prema jugu centralne Srbije zbog „diskriminatorne prakse i targetiranja“ tamošnjih Albanaca.

I prema Republici Srpskoj, gde se „snažno osuđuju“ visoki zvaničnici Srbije koji su prisustvovali „nelegalnim proslavama Dana Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj potkopavanje njene državnosti“, a zabranjuje se i negiranje genocida koji su proglasili u Srebrenici, i neka se onda Republika Srpska, kao genocidna tvorevina, spremi na ukidanje, uostalom, u duhu one britanske rezolucije u Savetu bezbednosti koja je propala zahvaljujući ruskom vetu.

Pa se i zbog toga, i ne samo zbog toga, u rezoluciji Evropskog parlamenta od Srbije, kao znak zahvalnosti Rusiji na podršci Srbima s obe strane Drine, traži i da Rusiji uvede sankcije. I da, kad je već kod toga, „pod hitno“ ugasi i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu; nije evropski postavljati pitanje ko će, onda, u Srbiji da gasi požare. Bolje i da gori Srbija nego da joj procenat usklađenosti sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom sa loših 64 odsto u 2021. spadne na bednih 45 odsto u prošloj godini.

Ali ne traži se od Srbije samo da se odrekne Rusije, nego i Kine i njenih investicija iako se priznaje da su one sve veće, i Irana, a upala je tu odnekud i Mađarska jer zajedno sa Srbijom pomaže Kini i Rusiji da „ostvare svoje geopolitičke ciljeve“.

Promena svesti

Traži se i promena svesti Srba zato što u celom regionu oni najmanje podržavaju evrointegracije — „najmanja podrška ikad zabeležena, uz rastuću podršku ruskom režimu“, piše u rezoluciji — pa u sklopu toga i zahtev da se zabrane „Sputnjik“ i RT Balkan. I da se povrh toga kazne oni privatni mediji koji dopuštaju taj zabranjeni proruski narativ.

Voleli bi evroposlanici i da oni budu ovlašćeni da kadriraju u našoj Bezbednosno-informativnoj agenciji jer smo mi na njeno čelo stavili Aleksandra Vulina koji je, stoji tamo, „poznat po svojoj anti-EU i prokremaljskoj retorici“, traže i otvaranje arhiva naših tajnih službi, ali, ne bi bila fer tvrdnja da nas samo kritikuju. Naime, pohvalili su Srbiju jer je održala Evroprajd, doduše, ova pohvala stiže uz zahtev da Skupština Srbije usvoji zakon o istopolnim brakovima.Rezolucija Saveta Evrope

Da bi u takvom kontekstu zatim stigao i samit Saveta Evrope na Islandu čiji je glavni cilj osuda Rusije. Pa je u tu svrhu u rezoluciji iskazana podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali je, u istu tu svrhu geopolitičkog interesa Zapada, odbijen amandman Srbije da se istovremeno pruži podrška i teritorijalnom integritetu „svih ostalih članica Saveta Evrope“. To se, otkrio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, „nije svidelo Nemačkoj“.

Zato je, u znak protesta, srpsko učešće na samitu u Rejkjaviku i svedeno na Aleksandru Đurović, dok se Beogradu u ovakvom odnosu prema samitu pridružila i Republika Srpska tako što Željka Cvijanović, kao predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine, nije otputovala na Island uz obrazloženje da „ne želi da prisustvuje još jednom ismevanju međunarodnog prava“.

A povrh toga ni antiruska rezolucija Četvrtog samita Saveta Evrope, u kojoj je pompezno doneta odluka o osnivanju Registra štete u Ukrajini, a kolateralno i antisrpska rezolucija jer nije podržan integritet Srbije, nije usvojena jednoglasno. Srbija se uzdržala od glasanja. A sa njom i Bosna i Hercegovina zbog Republike Srpske, Mađarska, Turska, Jermenija i Azerbejdžan.

Kakvu je poruku Beograd uputio na ovaj način? Šta sve Evropski parlament traži od Srbije, i sa kojim ciljem? I šta će od Srbije preostati ako ispuni te zahteve?

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. VRSK says:

  Mogu oni da pričaju koliko hoće biće onako kako Rusija Kina i Indija kažu!

  • persida says:

   Narocito Indija, to su oni sto sede ispod drveta u vecitoj nirvani. Povremeno izlaze iz nje da se nakote kao pacovi.

 2. Beli Orao says:

  Ma pošaljite ih u tri lepe materine, tu đubrad evroatlansku!

 3. Kosovac says:

  Molim kolege komentatore za mali intelektualni napor, pa da razumeju sledeće: Iako je organizacija nadnacionalnog i evropskog karaktera, SAVET EVROPE ne pripada institucijama Evropske unije, NIJE Evropski savet a nije ni Savet Evropske unije. Članstvo u Savetu Evrope nije uslovljeno članstvom u Evropskoj uniji, mada je svih 27 zemalja Evropske unije, učlanjeno u Savet Evrope. ………………..Zaista, normalan čovek je u škripcu, treba u nekom uglu mozga da registruje da Savet Evrope nema nikakve veze sa Evropskim Savetom. Zato što je Savet Evrope pištoljska organizacija lezilebovićkih podanika Evrope (on je današnja tema), a Evropski Savet je nešto drugo - jedna važna poluga vlasti u sorošoidnoj Evropskoj Uniji. ………………..I zašto kukavička Srbija nije bila PROTIV, nego je pojela govna i bila UZDRŽANA? Pravi prijatelja od Ukrajine, a od svog zaštitnika Rusije pravi ljutog Neprijatelja. To nam govori o nekom opasnom genetskom poremećaju Srbije. ……………….Pogledajte ovu sliku ilustraciju članka, pa iskoristite priliku da ukapirate kako izgledaju masoni i masončići na svojim kongresima. Sada se oni predstavljaju kao sorošoidi i kao takvi daju priliku persidi da ona uzjaše na metlu pa da metlom zamaskira i ove njihove sorošoidne tragove.

  • Velika Metla says:

   Kosovac, mnogo ti to nadugo i naširoko objašnjavaš ko su zapadni satanisti. Znamo mi svesni KO su zapadni satanisti. Isto tako znamo da sa njima nema razgovora, niti bilo čega normalnog, jer oni odlično znaju šta rade, nego se sa njima MORA PO KRATKOM POSTUPKU. A tako će i biti. Zadužili su naš ceo slobodarski svet da im se majki " načestitamo".

 4. persida says:

  Kosovcu bih porucila da nam objasni koliko su njegovi Kosovci zaradili na prodaji svojih nekretnina na Kosovu, pre nego sto su se preselili u Beograd i poceli da (u Vucicevom stilu) glume srpske nacionaliste? Da bi ove kljucne podatke iz njegove biografije sakrio, Kosovac polemise sa komentatorima, daje iluziju kako se razume u svetsku politiku. Stavlja u istu ravan bankara Sorosa i komentatora Persidu, sto ocito predstavlja tezak mozgovni kolaps. Isti Kosovac je ovde branio pedofiliju svoga duhovnog mentora Kacavende. Pa, zar nije takve seksualne orijentacije finansirao upravo Soros koga voli da napada, pokusavajuci tako da zamaskira svoje mesto u Sorosevoj piramidi? Pozivam Kosovca da se izjasni o pedofiliji u Pravoslavnoj crkvi i da nam kaze ko je finansirao istu ako ne Soros, koga on toboze kritikuje.

 5. padre says:

  Šta su zapeli sa tim Ohridskim dogovorom, kojeg niko nije potpisao!

  • milorad5 says:

   da bre koliko znam ništa nije dogovoreno tamo a još manje potpisano,prosto je neverovatno kakve laži oni izgovaraju kao nepobitnu istinu.Izgleda da su se oni u ohridu dogovorli sami sa sobom i sad traže da mi to poštujemo...neverovatna mentalna akrobatika poremećenog uma,ja za ovakvu vrstu ludila još nisam čuo...nego brate njih treba u sobu pored cezara ,preko puta napoleona smestiti...i prekinutu svake pregovore zbog očigledne mentalne poremećenosti i dosustva pravne sposobnosti koje proizilazi iz bolesti...kakvi bre potipisi i ugovora sa ludacima...to samo u lazi ima...jbte ja bi im rekao da nisu normalni otvoreno a kad bi se pobunili citirao bih im sve izjave njihovih zvaničnika u zadnje vreme koje to očigledno i potvrdjuju i tražio bih od evropske unije novi tim pregovarača koji imaju ZDRAVE mentalne i intelektualne sposobnosti i to sa dokazom od stručnih lica..Misilim da imamo puno pravo posle ovakvih budalaština da sumnjamo u mentalne sposobnosti i zdravlje ovih "pregovarača"

   • Gagi says:

    milorad5... apsolutno se slazem sa tvojim misljenjem u ovom komentaru. Neko TO treba. KO bi to trebao. Sto nije do sada? O cemu se radi? Jel to nas neko zamlacuje kao sto nas ti ovde zamlacujes lepim zeljama.

 6. Smrdevit Posavski says:

  Gde su EUrobijski botovi, tj.hrvatoidi ??? Nego, kad smo kod hrvatoida, kako je njima u "porodici jednakih"??? Cujem da im od uvodjenja eura cene u Hrvatostanu skacu i da su vise od onih u Hitlerstanu a platice osiguravaju samo emigraciju :-)))

  • Cp6a says:

   Eno ti hrvatoida gore, persida. A i ti, zbog pljuvanja naše Crkve, si mi sumnjiv. I kol'ko soroševskih dolara si im izbrojio, Smrdo?

   • persida says:

    Pitaj nase vladike koliko su namakli dolara, neki su dobili i prstenje od Pape, redovno posecuju Vatikan, rade na "ekumenizmu" i misle da je narod lud i da to ne vidi. Nasa crkva je pre svega biznis odeljenje, pa samim tim ne moze ni biti crkva u pravom mislu te reci. Ne mesajmo biznis i veru. A sto se tice homoseksualizma u Srbiji, mnogi vernici kritikuju to ako je van crkve. A ako je u crkvi, onda se to tolerise, o tome se cuti. To je zesce licemerje. Najbolji primer za to je komentator Kozovack.

  • Srpski kralj Čmaroljub says:

   Zapošljavaju jerezne Turke da honorarno rade u turizmu.

 7. Gagi says:

  Ima u Persidinim recima istine. Mnogi su za evrice "zaboravili" i ostavili grobove svojih predaka od kojih su nastali. Ne samo grobove, unovcili su celu Srpsku istoriju. Naravno, to rade i danas sa nesmanjenim materijalistickim zarom. Krajne je odvratno kada nas neki bivsi komunisti iz pokrajinskog (komunistickog) komiteta uce i edukuju na medijima kako je to sve nekada bilo i sta danas treba ciniti. Naravno, to cine iz sigurnog Beograda i velelepnih kuca koje su im kupili siptari. TO su oni koji su nam onomad urlali da je "brat mio koje vjere bio". Sta kazete "braco" sa KiM, hocete li se u slucaju krize na KiM prvi i dobrovoljno prijavljivati za odbranu onoga sto ste unovcili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *