Šta će u istočnoj Evropi američki tenkovi?

Šta će u istočnoj Evropi američki tenkovi?

28 novembra 2014
6355132014_3042ddc142_b-1-620x330Srednju i istočnu Evropu već u narednim mesecima očekuje poprilični tenkovski desant. Po rečima komandanta kopnenih snaga vojske SAD u Evropi general- poručnika Bena Hodžesa, 2015.godine će u Evropi biti raspoređeno oko 150 jedinica oklopnih vozila. General je rekao da je 50 jedinica već transportovano, a još 100 tenkova M1 Abrams i bojnih vozila Bradley će stići naknadno.

Konkretna geografija razmeštanja tako neophodnog „tovara“ za Evropu koja se nalazi u „krizi“, tek se razrađuje, ipak apetiti Pentagona nisu za šalu. Osim Nemačke, tenkovi mogu biti razmešteni od Baltika do Crnog mora- u državama Baltika, u Poljskoj, RUmuniji, Bugarskoj. Operacija prebacivanja tenkova će se realizovati u okvirima obuke „Atlantska rešenost“, koja će trajati tokom čitave 2015.godine. Ali, lukavstvo Amerikanaca je u tome što će posle završetka vojnih igara, vojnici NATO poći kućama, a tekovi SAD će ostati.

Amerikancima je to zaista „jeftinije“- da na Evropljane bace obavezu održavanja tenkova. „Jeftinije“ je i generalima NATO saveza- koji dobijaju odličan povod da ponovo počnu da govore o svojoj nezamenljivosti i da iz sefova izvade prašnjave planove širenja Alijanse u slučaju rata u Evropi.

Ipak, postoji još jedan važan faktor koji čini da se SAD i NATO nerviraju i da pokušavaju da „naoružaju“ Evropljane. To je ojačana vojno-politička saradnja Rusije i Kine, koja je za Zapad veoma ozbiljan izazov, podvukao je u razogovoru za „Rosija sevodnja“ potpredsednik Akademije geopolitičkih problema Konstantin Sivkov:

U okviru rusko-kineske alijanse, visoke ruske tehnologije u sferi avijacije, flote, raketnog oružja, ruski resursi biće pomnoženi sa kineskom marljivošću, brojem stanovnika, kineskom upornošću i demografskom ekspanzijom. To je onda čudovišna snaga. Zapad se zaista veoma plaši razvoja rusko-kineskih odnosa.

Istorija se obično ponavlja. Reklo bi se, posle toga, kada su 50-tih godina prošlog veka pošli razgovori kako će navodno u Berlinu buknuti bitka tenkova, mnogo je vode proteklo. A rastuća opasnost od međunarodnog terorizma, učinila je se samo mogućom, već i neophodnom saradnju rusije i NATO. Ipak, čini se da su u zapadnim prestonicama rešili da na Rusiju ponovo počnu da gledaju kroz prizmu tenkova, ignorišući realne, a ne izmišljene globalne izazove i opasnosti.

(Petar Iskenderov / Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *