Šta će Vučić u Andrićgradu!?

Šta će Vučić u Andrićgradu!?

19 jula 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Kada bih hteo da zamajavam i lažem one koji će ovo čitati, napisao bih da je i prirodno i logično da Aleksandar Vučić, jedan od tri u ovom trenutku najvažnija i, svakako, najuticajnija političara u Srbiji provede prijatno popodne u Andrićgradu, u društvu sa proslavljenim režiserom Emirom Kusturicom i u ovom trenutku najvažnijim i, svakako, najuticajnijim političarem u RS Miloradom Dodikom.

I dalja i bliža istorija odnosa znamenitih Srba, a pogotovo aktuelni politički trenutak, u kojem i strani i domaći mešetari s obe obale Drine love u mutnom, omogućili su jednoj beogradskoj koleginici (iz medijske kuće čije ime neću pomenuti iz sebično ličnih razloga) da u neformalnom razgovoru Kusturici postavi u ovom trenutku, nažalost, sasvim prirodno i logično pitanje: „Šta će Vučić u Andrićgradu?!“

Preskačem širu elaboraciju onoga što je omogućilo da se ovakvo pitanje uopšte postavi. Stvari su tu manje-više poznate i nije ih politički mudro ponavljati. Pošteno je konstatovati da će u budućnosti svi lideri u RS dobro razmisliti pre nego što se na bilo koji način, direktno ili indirektno, umešaju u predizbornu političku bitku u Srbiji. I obrnuto, naravno. Naročito obrnuto, jer ceh tog uplitanja, bilo da dolazi iz Beograda ili iz Banjaluke, u prošlosti je skupo plaćala samo RS.

Zato i jeste mnogo lakše odgovoriti na pitanje otkud Dodik s Vučićem. U odgovoru na teže pitanje – otkud Vučić s Dodikom – bilo bi dobro najpre primetiti činjenicu da ništa pod milim bogom tako dobro ne podstiče čuveni srpski inat i ne ujedinjuje Srbe kao nepravda. A nepravda je, kako reče Vučić u Andrićgradu, da Gavrila Principa proglašavaju teroristom, a Ferdinandu podižu spomenik. I to u Sarajevu, gradu kojeg bi vlasti u Beogradu, po „toploj preporuci“ svetskih policajaca, trebalo da pretpostave Banjaluci.

Ne postoji, dakle, bolje mesto od Andrićgrada i Andrićevog instituta, niti bolje društvo od Dodika i Kusturice da se pomenutim policajcima uputi takva poruka! Isto bi se moglo reći i za neke druge poruke koje je Vučić, posredno, sa istog mesta i u istom društvu uputio na istu adresu.

Nepravda je, naravno, kad pokloniš Kosovo, a zauzvrat ne dobiješ ništa osim maglovitog i uslovnog datuma za početak pregovora sa EU. Nepravda je i kad beskompromisno uđeš u opasnu bitku sa tajkunima, a stranci i dalje u tebe gledaju kao u nužno zlo. Nepravda je kad učiniš sve što od tebe traže, a ne možeš biti premijer Srbije. I ne trče ti u zagrljaj kao Štefan File Ivici Dačiću!

Ostadoh vam dužan Kusturičin odgovor na pitanje koleginice iz Beograda. Na terasi Andrićgrada, s koje se kao na dlanu vide obe drinske obale i mitska ćuprija koja ih spaja, veliki režiser pređe rukom preko krajolika i reče: „Šta će Vučić ovde?! Došao da vidi ovu lepotu.“

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *