Шта ће Вучић у Сребреници?

Šta će Vučić u Srebrenici?

23 juna 2015

Vucic-Srebrenica 45Aleksandar Vučić je u celoj ovoj situaciji koja ga je zadesila izabrao kompromisno rešenje. Ili mu se barem tako čini.

Javno je rekao da želi u Srebrenicu, pa je još svoju izjavu pojačao pričajući o saginjanju.

A onda je, sutradan, Ministarstvo pravde Republike Srbije zatražilo od švajcarskih pravosudnih organa da Nasera Orića isporuče Srbiji.

Sada je već jasno da oni koji celu igru smišljaju neće pristati na ovakav kompromis. Jer, kao što je jedan državni sekretar SAD odgovorio Slobodanu Miloševiću na pitanje „šta treba da budem vaš saveznik“: neophodno je da ih Vučić prati uvek i svuda.

U ovoj konkretnoj situaciji, bilo je neophodno da pristane na sve.

Da odustane od gonjenja Haradinaja i Orića, da pristane na sve ustupke koji se traže oko Kosova na sledećoj rundi pregovora i na kraju da ode u Srebrenicu. Ovakvim odgovorom će sada u Vašingtonu biti nezadovoljni. Na kraju, Vučić će, ako do izručenja Orića dođe, prestati da bude „faktor mira i stabilnosti u regionu“. U BiH više neće moći da uđe, barem u njen muslimansko-hrvatski entitet.

A zatim, uslediće problemi i sa ostalim liderima u regionu. Zbog toga se postavlja i pitanje: šta će Vučić u Srebrenici? Njega tamo niko neće primiti, on tamo nije dobrodošao. Ako misli da ovakvim „kompromisima“ kupuje vreme i pravi sebi neki manevarski prostor, grdno se vara. Novonastalu situaciju bolje bi iskoristio da je umesto priče o saginjanju, zatražio da se formira međunarodna komisija koja će istražiti slučaj Srebrenica i doći do validnih zaključaka. Kako se ovim pitanjem u budućnosti ne bi manipulisalo.

Pročitajte još:

VUČIĆ: Spreman sa da odem u Srebrenicu i odam počast žrtvama!

Srebrenica — dokle više manipulacija

LAZANSKI: Zašto je ubijanje Bošnjaka genocid, a ubijanje Srba nesrećan slučaj?

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *