ŠTA ČEKA AMERIKU: Preti li SAD katastrofa i kolaps ili se nastavlja severnoamerički imperijalizam?

ŠTA ČEKA AMERIKU: Preti li SAD katastrofa i kolaps ili se nastavlja severnoamerički imperijalizam?

14 novembra 2013

t1largssmarinesSjedinjene Američke Države će do kraja 2013 godine javno izgubiti značajan deo oreola, „svetskog policajca“. Jedina preostala supersila na svetu suočava se sa teškim izborom: da pokuša da nastavi imperijalnu politiku, koja je postala nepodnošljiv teret za privredu i stanovništvo ili da zauzme izolacioni kurs. SAD već ima iskustva u politici izolacionizma, kada je sredinom XIX veka vodila politiku nemešanja u evropske poslove i u oružane sukobe van američkog kontinenta.

Godina se približava svom kraju i ona se može smatrati katastrofom SAD-a. Emisija javnog duga, neuspeh u Siriji i informacionom ratovanjy prouzrokovanog slučajem Snouden, naneli su americi vidljive rupe. Finansijski sistem je u opasnosti od kolapsa, zapadni i istočni SAD saveznici su već pobegli sa broda koji je počeo da tone. Zalazak „simvola kapitalizma“ je evidentan. SAD su jasno na prekretnici, na tački, sa koje je moguće sagledati nekoliko opcija za budućnost američke države. Pojedini analitičari čak predviđaju pojavu građanskog rata i kolapsa SAD-a po modelu Sovjetskog Saveza ili Jugoslavije.

Oružane snage

Globalna kriza i potreba da se spasy javni rashodi doveli su do toga da je Obamina administracija sada u situaciji kada mora da ublaži apetit Pentagona. Ministarstvo odbrane SAD nije naviklo stezanju kajiša, jer su Federalne rezerve zapravo izazvale celu planetu da podrži dolarski kurs. Iako je američki dolar, u stvari, obični papir i nije podržan realnim aktivom. Status supersile, koja poseduje vojne baze u svetskim ključnim regionima i vojno – tehnološky superiornost, dosta su joj dugo dozvoljavali, ne samo da sačuva, već i da nastavi da naduvava svoj „finansijski balon“. Međutim, ovo zlatno vreme stiže do kraja. Sve više i više zemalja počinju da povećavaju svoje rezerve zlata, preorijentisavajy se na trampe ili počinju da koriste nacionalne valute u bilateralnoj trgovini. Pojavljuju se preduslovi za stvaranje regionalnih valuta. Stoga, šest zemalja članica Saveta za saradnju arapskih država u Zalivu (GCC) planiraju da uspostave zajedničky valuty. Njen radni naslov je – „Kalij“ (od arapske „Kalij“ – zaliv). Evropa takvu valutu već ima.

Vašington je y narednih deset godina, planirao da za 650 – milijardi smanji vojne troškove. Od toga, 83 milijardi dolara (zajednički godišnji budžet Nemačke i Indije) već naredne godine. U isto vreme planira da smanji ljudsku brojčanost vojske (kopnene snage) od 570 hiljada na 380 hiljada ljudi. Prema rečima načelnika Generalštaba američke vojske general Rej Odijerna, takvo će smanjenje dovesti do toga, da će američke snage izgubiti sposobnost da uspešno sprovode vojne operacije izvan države. Isto mišljenje dele i analitičari dobro poznate kompanije Stratfor. Stručnjaci obaveštajno-analitičke kompanije skreću pažnju na slabljenje američkog vojnog prisustva u kritičnim regionima po SAD – Bliskog Istoka i Centralne Azije. Vojno-pomorske snage će morati da povuku iz rezerve 4 od 9 postojećih veza nosača aviona. Pored toga, američki stručnjaci su zabrinuti zbog činjenice smanjenja obuke u različitim vojnim jedinicama. General Rej Odijerno je rekao: „broj profesionalno obučenih i pipremljenix vojnim operacijama vojnika je ozbiljno opao. Sada vojska ima svega dve potpuno obučene brigade. Samo dve“!

Šef odbrane SAD Čak Hejgel je takođe kritikovao ideju smanjenja vojnih troškova. „Današnje strujanje je suviše teško, oštro, duboke posekotine prete degradaciji vojnih sposobnosti“, – rekao je šef Ministarstva odbrane. „Ti rezovi su suviše brzi, suviše veliki, suviše oštri i neodgovorni“, – rekao je Hejgel, govoreći u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, na manifestaciji kojy je organizovala Minhenska konferencija za bezbednost.

Smanjenje sredstava može da dovede i do rasta drugih zloupotreba, koje su ograničene finansijskom atraktivnošću službe američke vojske. Američka vojska se našla i u finansijskim skandalima i zločinima visokog profila svojih vojnika i oficira. Na primer, sredinom oktobra, postalo je jasno da je Pentagon platio više od 16,5 miliona dolara Boing korporaciji na osnovu ugovora za proizvodnju vojno-transportnog helikoptera CH-47F Chinook. U Čikagu ogranak lokalnih stručnjaka su koristili stare delove helikoptera, prikazujući ih kao nove. Pre toga je stigla vest o presedany lošeg upravljanja američkom vojskom – u 2007 godini, kada je Vazduhoplovstvo na proizvodnju aviona C-27J Spartan potrošilo 567 miliona dolara. Od 16. naručenih vojnix transportnix aviona 12 novih mašina su već poslate na skladištenje u Arizony, y vazduhoplovny bazy, „Dejvis Monte“, koja je poznata kao „skladište kostiju“ – tamo se šalju stari, ali još uvek u stanju da izvršavaju svoje zadatke avioni. Sudeći po svemu, u arizonsku su pustinju poslali i preostala četiri nova aviona, koji su još uvek u fazi montaže. Novi avioni Vazduhoplovstva jednostavno nisu potrebni. Smanjenje budžeta za vojne potrebe primoravaju ministarstvo odbrane da prizna, da danas transportni avioni Spartan – cy luksuz. Još 2012 godine, bivši načelnik štaba Vazduhoplovstva general Norton Švarc je predložio kongresu da napravi izbor u korist štedljivijeg, ekonomičnijeg i izdržljivijeg aviona analogične klase C-130.

11. novembra 2013 godine se pojavila vest o otpuštanju iz službe rukovodioca Američke obaveštajne službe – načelnika obaveštajne službe pomorkog štaba viceadmirala Teda Branča i načelnik obaveštajnih operacija, admirala Brjusa Lavlesa. Otpušteni su na neodređeno vreme. Suspenzija je zbog slučaja podmićivanja u redovima komande mornarice. Mornaričke oficire su platili za pružanje informacija, kartama za koncert poznatih zvezda, platili im avio karte, sobe u skupim hotelima i naručili prostitutke. Dobijene informacije od mornaričkih oficira, dozvoljavaju da se poveća vrednost ugovora. Pod sumnjom je i šef odbrane Glenn Defense Marine Asia Leonard Francis. Optuženi kapetan 2-og ranga Majkl Mizievič, Hose Luis Sančes i saradnik istrage mornaričkog odeljenja Džon Belivo.

Sadašnji talas nasilja i korupcije je zahvatio američku vojsku, krađe, ubistva, silovanja, vandalizam, uključujući i seksualne prinude dece – to su najpopularniji zločini američkih vojnika na odsustvu, a tako i onih koji su u aktivnoj vojsci. Seksualni zločini i mučenja su već, postali brend američke vojske. Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama, postoje na desetine hiljada registrovanih zločina vojnika i oficira u vezi sa kolegama i civilima. U istraživanju koje je sprovedeno u proleće 2003 godine među ženama, koje su služile u američkoj vojsci, gotovo trećina njih je priznala to, da su za vreme trajanja njihovog vojnog roka, bile izložene silovanju, a više od 30 % njih su bile jednom ili više puta silovane. U maju 2013 godine, Pentagon je izjavio, da je prošle godine broj seksualnih delikata u vojsci, prema njihovim rečima, iznosio 26 hiljada, što je fiksni rast više od trećine. I od 3 hiljade, samo su se njih 374 postradalih slučajeva žrtava obratili vlastima. To je zbog ravnodušnosti i otvorenog skrivanja od strane komandanata vojnog sastava, koji ne žele da „u javnost iznose prljavi veš“. Prema informacijama američke štampe, svakom drugom silovatelju su komandanti izrekli samo verbalnu primedbu, a u 15 slučajeva od 100, nisu ni obratili pažnju na zločin.

Još jedan propast američke vojske – alkoholizam i narkomanija. Po računici Instituta za medicinu Nacionalne akademije Sjedinjenih Američkih Država od 2012 godine izveštava se, da je broj vojnih lica koji redovno zloupotrebljavaju alkohol porastao sa 35% u 1998 na 47% u 2008 godini. U proseku u SAD , ova brojka je mnogo manja – 17 % . Od 2008 godine, petina od ovog procenta, otpada na vojne alkoholičare. Delom je to povezano sa marginalizacijom američkih oružanih snaga, u kojima ima i onih koji nisu mogli seba da nađu u civilnom životu, loše su učili u školi, na stydijama itd. Ozbiljno je povećan broj zavisnika od narkotika. Ako su 2002 godine, samo 2 % vojnika zloupotrebljavali lekove koji sadrže opojne droge, to je 2008 godine, taj broj već porastao za 5,5 puta i iznosi 11%. Broj recepata za lekove koji sadrže narkotike, porasli su od 2001 do 2009 godine, četiri puta, na 3,8 miliona. Zato, foto i video, gde je američka vojska mučila ljude, pozirajući na leševima, njihovo skrnavljenje i mnogo drugih stvari koje se ne uklapaju sa normalnom osobom, sada nam biva sasvim razumljivo. Američka se vojska brzo razbesni. Ljudi gube ljudski oblik.

Stvar je u tome, da je ovaj talas zahvatio ne samo obične službenike, već i generale. 11.oktobra „zbog gubitka poverenja u rukovodstvo“ otpušten je komandant raketno-nuklearnih američkih vazduhoplovnih snaga general Majkl Keri. Protiv generala je pokrent krivični postupak. Prema pisanju medija, učesnika dve kampanje u Persijskom zalivu je upropastio alkohol. Nešto pre njega je smenjen i drugi „nuklearni“ general -zamenik šefa američke strateške komande, vice admiral Tim Gardina. Prema vojnim izvorima, generalny karijery je uništilo kockanje. U junu su otpustili komandanta grupe američkih vojnix snaga u Japanu, general-majora Majkla Harisona. Zato što je štitio zločince od istrage, falsifikujući izveštaje. Treba napomenuti da su se baš Japanu američki borci „proslavili“ redovnim skandalima, u vezi nasilja nad ženama, uključujući i japanske maloletnike. Amerikanci se i dalje osećaju kao pobednici na japanskom tlu, kojima se može sve.

U maju, u vezi sa nedoličnim ponašanjem, uključujući seksualno nasilje, uklonjen je iz službe jedan od komandanata vojne baze Fort-Džekson, u Južnoj Karolini, brigadni general Brajan Roberts. U aprilu, zbog zloupotrebe službenog položaja – „pijanstvo i razvrat, uključujući zloupotrebu i promiskuitet“, lišen je čina general-major komandant Oružanih snaga u Africi komande SAD snaga (AFRIKOM) Ralf Bajker. U 2012 godini za promiskuitet otpušten je direktor CIA Dejvid Petreus. Pre toga, on je imao veliku istoriju, bio je na čelu centralne komande oružanih snaga Sjedinjenih Država i njene vojne grupacije u Iraku, zatim i komandant američkih snaga u Avganistanu. U 2012 godini je optužen i brigadni general Rodžer Daf i armijski general-major Dejvid Hejl. Pored toga, nastavljena je istraga u slučaju brigadnog generala Džefri Sinklera, koji je do sredine 2012 goine, bio je zamenik komandanta za pozadinu 82. vazduhoplovne divizije. On je imao gomilu optužbi – nedolično ponašanje, pornografija, preljuba u odnosu sa više žena koje su služili pod njegovim rukovodstvom u Iraku i Avganistanu, prisilny sodomijy i upotreba alkohola na dužnosti.

Raspad američke vojske, uključujući i „mozak armije“ (generalštab) – predstavlja veoma opasne simptone za američku imperiju. Oružane snage moraju da uspostave red, ili će se pretvoriti u jedan od glavnih faktora destabilizacije (na svetskom nivou).

Istovremeno, treba napomenuti da su američke snage i dalje najmodernije u svetu i u nekim oblastima su dostigla liniju, iza koje (ako bi se prešla) moguće je izbijanje tehnološke revolucije. U tom bi slučaju, Sjedinjene Države mogle da dobiju kompletnu dominaciju nad celom planetom. Međutim, po svemu sudeći, ipak je, „voz prošao“. SAD više nemaju vremana (što je i dobro). Za implementaciju ovog scenarija, potrebna im je čvrsta diktatura, izolacija – sa fokusom na unutrašnju politiku, odbacivanje velikog dela troškova, nova industrijalizacija kako bi ponovo povratili svoju industriju na teritoriji SAD. Takođe je potrebno mobilisati stanovništvo, odbaciti kulturnu politiku poslednjih decenija („seks, droga i rok-n-rol“), koja je veći deo populacije pretvorila u debele idiote, novi obrazovni sistem – poput sovjetskog i jugoslovenskog obrasca. Uzorak takvog društva je prikazana u kultnom filmu „Zvezdani ratovi“ po romanu Roberta A. Hejnlejna.

SAD, uprkos ozbiljnim finansijskim teškoćama, nastavljaju sa nizom ambicioznih programa, modernizacije i unapređenja svog oružja. Pentagon počinje sa novim masovnim programom, modernizacije bombardera B-52. Samo za poboljšanje elektronike biće odvojeno više od 1 milijarde dolara. Veteran bombardera će biti opremljen savremenim sredstvima komunikacije i kontrole, kao i novim tipovima municije. Kao rezultat modernizacije, B-52 će ostati u službi do sredine XXI veka. U isto vreme „Boing“ i „Lokid Martin“ su obajvili perspektivno partnerstvo na razradi dalekometnog nuklearnog bombardera. Pre toga su već izveli preliminarne radove na ovom programu. Vašington planira da unapredi svoj nuklearni arsenal i u Evropi. „Program za produžetak službenog roka“ nuklearnih bombi V61 čija se vrednost procenjuje na 8,1 milijardi dolara. Modernizacija bi trebalo značajno da poveća ubojiti potencijal municije. Konkretno, postavljanjem repa kontrole nad nuklearnim bombama, sugeriše se, da se slobodno padajuće bombe koriguju (modernizuju, da se municija označi, odnosno obeleži B61-12). Ove bombe mogu da koriste kako strateški bombarderi B-2 i B-52, tako i taktički borbeni avioni F-15, F-16, i avion 5-te generacije F-35. Trenutno, u evropskim je bazama razmešteno i nalaze oko 200 ove borbene tehnike.

Pored toga, Sjedinjene Države i pored svih kritika, ostaju jedina sila koja je stvorila i usvojila dva aviona 5-te generacije – višenamenski lovac F-22 „Raptor“ (oko 200 jedinica) i lovac-bombarder F-35 „Munja“ II (70 vazduhoplova). Nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama spušten u vodu nosač aviona, „Džerald Ford“, koji je nova generacija američkih nuklearnih nosača aviona. Prema rečima šefa Komandanta Kancelarije pomorskih operacija admirala Džonatana Grinerta, brod će biti naoružan lovcima pete generacije F-35, (na brodu će biti proizvedeno više električne energije i omogućeno lansiranje bespilotnih letelica (BPL) i na njemu će prvi put biti raspoređeni laseri. U oktobru Amerikanci su porinuli novi razarač DDG-1000 Zumwalt. Trenutno, to je najveći brod na svetu u svojoj klasi – 15 hiljada tona. Na ovog razarača američka mornarica polaže svoje nade za održavanje dominacije u okeanima sveta i da sačuva, pa čak i poveća tehnološki jaz između flote američke mornarice i drugih zemalja. Razarač će biti neka vrsta platforme za testiranje nove pomorske tehnologije, koja će omogućiti pojavu buduće generacije ratnih brodova. Konkretno, elektrana razarača je u stanju da generiše 75 megavata energije, što je dovoljno da se snabdeva brod, na kome se u perspektivi planira instaliranje visoko-energetskog sistema laserskih oružja, koje već razvijaju.

U maju 2013 godine prototip prve „nevidljive“ bespilotne letelice X-47B obavila je svoj prvi let sa nosača aviona. Deo misije je obavljen u autonomnom režimu. 10 jula 2013 „Pegaz“ je prvi sleteo na paluby nosača aviona „Džordž Buš“. Prvi palubni dron je planira da uđe u oružani sastav 2018 godine. Tokom realizacije projekta američka mornarice planira da izgradi mašiny koja će moći da boravi u vazduhu najmanje 11-14 sati, obavljati obaveštajnu funkciju, osmatranje i korekcijy, a takođe i nanositi udare po različitim ciljevima“. Projekat „Pegaz“ je deo šireg programa, čiji je cilj formiranje bespilotne visokotehnološke infrastrukture, za praćenje i kontrolisanje okeanske površine.

Tokom naredne tri decenije, američka vojska planira da poveća broj bespilotnih letelica za 4 puta – do 26 hiljada vazduhoplova. Štaviše, povećanje broja UAV-a biće ne samo zbog konstruisanja novih trutova, već i modifikacija aviona za smeštaj (ljudske) posade u trutovima. Zapravo, svedoci smo revolucije u vojnoj proizvodnji. Američki plan je, da postane prva zemlja sa hiljadu trutova, koji će joj omogućiti da napadne neprijatelja, ali da drastično smanji učešće ljudi u neposrednoj frontofskoj borbi. Za ljude će rat postati komjuterska igrica. Takođe je potrebno uzeti u obzir da se sve ove tehnologije stalno dalje razvijaju, pa kroz korišćenje solarne energije UAV može da ostane u vazduhu duže vreme, tako da će ovi uređaji biti u stanju da vode autonomnu vojnu akciju, da kontrolišu čitave regione itd. U 2011 godini, Ministarstvo odbrane SAD je objavilo sveobuhvatnu „mapu puta“, među glavnim prioritetima – povećanje broja borbenih robota na stotine hiljada. Predlaže se čak, da i auto park američke vojske bude robotizovan.

Poređenja radi, u Rusiji su ovu revoluciju faktički propustili. Ako je Sovjetski Savez u to vreme on je pionir u razvoju bespilotnih letelica, posle njegovog rušenja je nastala duga pauza, a do 2008 godine, skoro da nije bilo nekog ozbiljnijeg projekta. Konstruisanje prvog ruskog udarnog bespilotnika, očekuje se tek 2020 godine.

U SAD, u okviru koncepta „munjevitog globalnog udara“, razvijena je krstareća raketa X-51A. U maju 2010 godine, izvršila je svoj prvi let nadzvučna raketa. Test se smatra uspešnim. Drugi i treći testovi u 2011-2012 gidinama su bili neuspešni. U maju 2013 godine, sproveden je četvrti test, koji je bio najsupešniji: raketa je dostigla maksimalnu brzinu od 5,1 maha. SAD planira da na osnovu tehnologije H-51 Vaveride razvije višekratnu upotrebu bespilotne letelice po stopi od 6M.

Od ostalog naprednog razvoja Sjedinjenih Država izdvajamo: orbitalni avion Boeing X-37; lasersko oružje raznih modifikacija; daljinski kontrolisani mikrodroni (robotski insekti); robot ubica („mačka“); pozdrav od „Terminatora“ – humanoidnog kiborga naoružanog laserom. U leto 2013 godine, oganizacija DARPA – Napredna Agencija Odbrane i Istraživački Projekti, predstavila je svog kiborga po nazivu ATLAS. „Mozak“ kiborga – poseban softver koji se trenutno aktivno menja i poboljšava. On omogućava da robotom upravljate sa daljine i da kontrolišete njegove pokrete. Jasno je, da od obrasca filmskog kiborga „Atlasa“ je još uvek veoma daleko, ali su i prvi avioni takođe bili drvene jedrilice.

DARPA je nastao 1958 godine, kada je američki predsednik Dvajt Ajzenhauer shvatio da će Sjedinjene Države biti poražene u borbi za kosmos od Sovjetskog Saveza. Osnovna svrha ove podele Ministarstva odbrane – stvaranje naprednih tehnologija i projekata, koji će dati prednost Sjedinjenim Državama u globalnoj trci. Dovoljno je reći da je DARPA stajala iza nastanka interneta, koji je prvobitno bio vojni program. Agencija – neka vrsta „arhitekata budućnosti“. I SAD imaju više od jednog takvog „nezavisnog istraživačkog centra“. SAD je jak lider u investicijama u istražni razvoj, pa je 2011 godine, udeo države činila 34 % svetskog rashoda u ovoj oblasti. SAD je trenutno svetski lider u nauci.

Agencija radi i na drugim projektima, koji bi mogli radikalno da promene metode ratovanja i cele ljudske civilizacije. Konkretno, već se decenijama radi na kontroli ljudskih umova. Ovaj projekat je nastavak razvoja koji su započeli još nacistički naučnici. U Sjedinjenim Američkim Državama su stvorene i pokrenute mnoge tehnologije za kontrolu masa. Deo njihove organizacije se koristio tokom talasa tzv. „obojenih revolucija“. Napredna Agencija Odbrane i Istraživačkix Projekata, već je najavila da je na pola puta u stvaranju uređaja za čitanje ljudskih misli. Ovo će pružiti izuzetnu mogućnost za kontrolu stanovništva.

Da rezimiramo ovaj odeljak, treba napomenuti da je jasno, da y SAD-u postoje dve suprotne tendencije. Prva-razlaganje i degradacija stanovništva, politička i vojna elita dostiže kritičan nivo. Oseća se približavanje kolapsa finansijskog i ekonomskog modela, koji je očigledno sukob američkih elita. Druga – američko vojno-industrijski kompleks i „nezavisni istraživački centri“, jasno nam je, postigli su značajan napredak u nauci i tehnologiji. Mora se imati na umu, da uvid u razvoj tajnosti i nije dostupan masama, tako da ne možemo da procenimo stepen bliskosti SAD u tehnološkoj revoluciji.

Nastaviće se …

(Slaviša Lekić / Vaseljenska TV)

KOMENTARI2 komentara

  1. marko says:

    Ovo rekao bih od pola drzi vodu zsto prvo americki proracun pada d bi oni mogli napraviti 23 000 bespilotnih letjelica nemoguce to je preko 700 miljardi dolara tim vise sto trebaju zato sve kompoziti koje amerika nema i ostale sirovine podatak kaze boing uvozi 35 5 titana za putnicke avione od rusije amerika nema dovoljno resusra sirovina pogotovo elemenata treceg peridonog sistema koji su nuznu za elektonicu satelite germanij arsen iridij itd.Dalje lasersko oruzje takodjer nije dozivljelo evoluciju rusi su prvio s nji poceli jod 1978 i nema pomaka da ga je moguce koristi i na avionima.Trece nafte nema u svijetu u americi pogtovo ni nafte ni plina sto znaci da ce s eamericka privreda urusiti biomasa i skriljevci nisu dostuopni tako isto tako problem je americi i struja jer nema urana niti uglja za strujne potrosace.Sto znaci moc americke sile je pala i privrede

  2. marko says:

    Mislim da americi preti kolaps on je vec bio 2001 godine, amerika nece frakiranjem spasiti sebe .Proces frakiranja unistava zemlju i pitanje je koliko uopste ima amerika u tim stenama gasa ili nafte drugo nemoguce je imati toliko hemikalija za vadenje gasa i nafte. Sadasnje potrebe amerike su 12 miljardi barela godisnje frakiranjem se dobiva samo 3 miljarde barela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *