ШТА ЧЕКА СРБИЈУ АКО БАЈДЕН ПОБЕДИ?

ŠTA ČEKA SRBIJU AKO BAJDEN POBEDI?

7 oktobra 2020

Demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena dobar deo srpske javnosti uglavnom pamti po retorici koja, čini se, često baš nije bila naklonjena Srbima.

U jednom poglavlju svoje bogate političke karijere, devedesetih godina prošlog veka, Bajden je kao istaknuti demokrata insistirao na tome da se američka administracija vojno angažuje na Balkanu.Bio je oštar kritičar tadašnjeg režima SR Jugoslavije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i mnogi ga svrstavaju u red najzaslužnijih za NATO bombardovanje 1999. godine.

Mediji često u podsećanju na njegovu retoriku citiraju Bajdenove govore u kojima je Srbe pominjao u kontekstu “nacističkih koncentracionih logora“, „nepismenih degenerika, ubica beba, mesara i silovatelja…“. Te i druge Bajdenove komentare i danas je moguće naći u brojnim video klipovima na internetu.

Oštrica njegovog odnosa prema Srbima, čini se, bila je posebno uperena ka Slobodanu Miloševiću.

„Glavni uzrok problema je Slobodan Milošević. Na privatnom sastanku 1991. godine, otvoreno sam mu rekao da je kriminalac“, pričao je.

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma čestitao je Ričardu Holbruku na diplomatskoj veštini, ali je istakao da je „potrebno da američka diplomatija prestane da posmatra Miloševića kao deo rešenja.

„Imam pomešana osećanja prema dogovoru s Miloševićem, zato što verujem da on jedino razume silu i verujem da je on krajnji problem, kao i da će na kraju morati da problem s njim bude rešen silom. Iskreno, žao mi je što sada nismo iskoristili silu“, govorio je Bajden.

Samo nekoliko godina nakon rata u BiH, usledile su nove tenzije i sukobi na Balkanu. Ratno žarište prebacilo se na područje Kosova i Metohije, što je Bajdenu bio povod za novi zahtev Srbima – da se „otrgnu od narativa da im je učinjena nepravda”.

„Antisrpski Bajden“ jer je vreme bilo takvo?!

„Ne možemo govoriti samo jednostrano o Bajdenovoj antisrpskoj retorici, a da ne govorimo o politici Slobodana Miloševića o kojoj je zapravo i bilo reči, a ne o Srbima“, objašnjava naš sagovornik, politički analitičar Dušan Janjić.

Kako kaže, svako ko je pratio razvoj Bajdena i politike SAD prema Jugoslaviji mora da vidi razliku kako u retorici, tako i u ozbiljnijem prilagođavanju novoj činjenici – a to je Srbija.

„Kada Bajden dolazi na političku scenu nema Srbije, ima Jugoslavije u raspadu. Tu Jugoslaviju je podržavala Amerika – republikanska i demokratska. Dogodilo se da su oni devedesetih godina prošlog veka pogrešno procenili razvoj nacionalizma u Srbiji i da su izgubili bitku sa Evropom. Evropa je tadašnja Nemačka, pre svega Austrija, zemlje koje su ubrzale priznavanje Hrvatske i Slovenije, i izmakle taj proces koji je Amerika želela da sprovede preko Ante Markovića – proces reformi i ulazak u NATO“, objašnjava Janjić.

Priseća se Janjić i Bajdenovih izjava od pre pet-šest godina u kojima je kazivao da su SAD u suštini bile naterane da celoj priči priđu iz pozicije rata.

„A u ratu nema suptilnosti. Srbija se našla na drugoj strani i tu nema spora. On je zagovarao tu politiku“, kaže Janjić i dodaje da se često zanemaruje to da je Bajden u jednom momentu u Kongresu tražio da NATO dođe na Drinu i da preseče ratne sukobe, mada to, kako ocenjuje, nije bilo realno.

Prvo osude, pa „pomirljiv ton“. Pomirenje?

Uprkos svojim stavovima o Srbima, Bajden je u novijoj istoriji posetio Srbiju dva puta.

Prvi put 20. maja 2009. godine, gde ga je kao potpredsednika SAD dočekao državni vrh uz najviše državne počasti. Intonirane su tada američka, pa srpska himna, a centralna tema susreta sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem bila je Kosovo.

Bajden je tada isticao da SAD ne traže od Srbije da prizna Kosovo.

„Sjedinjene Države neće, naglašavam neće, očekivati od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. To nije preduslov za našu podršku nameri Srbije da postane članica Evropske unije“, rekao je.

„Kao što znate. administracija Baraka Obame je upravo završila svojih prvih sto dana na vlasti. Mi smatramo da je veoma važno već na samom početku našeg mandata da dođemo na Balkan, da dođemo u Srbiju, da pokažemo koliko nam je stalo do ovog regiona“, govorio je.

Kajanje i ples uz zvuke boemske četvrti

Druga poseta Srbiji, 16. avgusta 2016. godine, protekla je u „pomirljivom tonu“.

Počela je dočekom Bajdena ispred Palate Srbije, gde ga je s pogačom i solju ugostila devojka u tradicionalnoj prizrenskoj srpskoj gradskoj nošnji iz 19. veka, a potom se iza zatvorenih vrata sastao sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ostaće upamćena njihova zajednička konferencija za novinare sa koje je Vučić poručio da su bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji, dok je Bajden izjavio da upućuje saučešće svim porodicama čiji voljeni su izgubili živote tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

„Uspomene na gubitak voljenih su i dalje sveže. SAD i Srbija, naravno, ne slažu se oko svakog pitanja, ima mnogih ožiljaka i rana koje su žive iz devedesetih godina, ali ja se nadam da ćemo preduzeti korake i da će to učiniti nove generacije“, rekao je Bajden.

I tada je ponovio da ne zahteva od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, već očekuje normalizaciju odnosa.

Potom se susreo sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, a večernje časove u Beogradu obeležila je šetnja Vučića i gosta po beogradskoj Skadarliji, gde je Bajden i zaplesao.

Nakon završetka te posete stekao se utisak da je otvoreno novo poglavlje u odnosima sa SAD.

Novi trend od susreta sa Vučićem

Janjić kaže da je Bajden kao potpredsednik u administraciji Baraka Obame imao drugačiju retoriku.

„Iz te retorike on se susreće dva puta sa Aleksandrom Vučićem, govore o strateškom partnerstvu i definišu jedan princip koga se sada drži i Donald Tramp. To smo videli i po Vašingtonskom sporazumu. Princip je oko nezavisnosti Kosova – ’mi se ne slažemo, ali nećemo to pokretati. Radićemo svako svoj posao oko toga, a nastavićemo saradnju’“, navodi Janjić.

Taj dobar trend je počeo, po Janjiću, posle susreta Vučića i Bajdena na Minhenskom bezbednosnom forumu i posle posete Bajdena Srbiji.

„Tramp je tu samo doneo za sadašnju srpsku javnost prihvatljivi populistički govor. On govori tako kako govori 90 odsto srpskih političara i jedan deo srpske javnosti ga potpuno razume. Što se tiče drugog dela ne vidim razlike“, ističe on.

Ako Bajden pobedi…

Janjić ne vidi da će išta u Vašingtonskom sporazumu, ako bi Bajden došao na vlast, biti promenjeno.

„Ništa, čak nisam ni siguran da će Bajden biti blaži od Trampa, a Tramp je žestok. Vašingtonski sporazum Srbiju uvodi u neke nove odnose i sa Izraelom, i sa NATO i sa Amerikom. Zapravo ide na ono što je oduvek želela američka administracija – da na Balkanu u Srbiji i Srbima ima partnera“, ocenjuje Janjić.

Smatra da bi Bajden na Balkanu radio sa EU i sa NATO. „Ako Srbija želi u EU, onda tu neće biti problema. Ako želi u NATO, što za sad ne želi, moraće da razmisli“, kaže on.Sa Bajdenom se možemo nadati drugačijoj metodologiji – više javnih razgovora, dogovora i dijaloga, a manje odluka preko noći, zaključuje Janjić.

Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke, takođe smatra da, ako Bajden postane predsednik, Srbija može očekivati veću sinhronizaciju između SAD i EU.

Kako kaže, može se pretpostaviti da Bajden sporazum postignut u Vašingtonu između Srbije i sadašnje administracije Donalda Trampa „neće poništiti na grub način“, već da će ga nadogratiti drugim elementima tako što će u njega ugraditi Evropsku uniju.

„On kao pragmatičan, realističan političar ima dobru procenu koliko se daleko može ići u na neki način pokušajima da se nađe rešenje i da to bude na jedan celishodan način da se ne bi pravio kontraefekat„, kaže Cvetićanin za portal B92.net.

Dodaje da će Bajden kao pragmatičar verovatno biti svestan da je nemoguće da se na Balkanu vrati ona politika koja je bila za vreme Obame, Buša Mlađeg, Klintonovih… ali da će verovatno pokušati da prilagodi Trampovu politiku svojim pogledima i potrebama Demokratske partije, odnosno tog dela Amerike.

Najvažnije tek sledi, poručuje Cvetićanin, jer, kako ističe, treba da vidimo kakva će biti podela dužnosti u slučaju da Bajden osvoji predsednički mandat u Beloj kući.

„Bajden kao predsednik se neće baviti samo Balkanom kojim se bavio kao potpredsednik, gde je to bila njegova oblast za koju je on specifično bio zadužen. Ako postane predsednik, on će se baviti kompletnom politikom SAD, zato treba sačekati da vidimo ko će u njegovom kabinetu biti specifično zadužen za Balkan, kao što je Grenel sada ispred Trampovog kabineta. Treba da vidimo konkretna imena. Tek ćemo da vidimo ko će biti Bajdenovi kandidati. Moja pretpostavka je da on neće praviti zaokret od 180 stepeni, već da će nadograditi ono što je do sada postignuto nekim svojim specifičnim stavovima koji su tradicija Demokratske partije Amerike – da se više koridiniše sa Evropom, Briselom, itd“, zaključuje Cvetićanin.

KOMENTARI8 komentara

 1. Željko says:

  Susjedi što reći nakon inauguracije novog predsjednika "velikog brata" 20. siječnja 2021. slijedi vam " potop "!!

  • Djoka Brica says:

   ...a kao kod vas cvetaju ruze?

  • Gardista says:

   A sto ti skrguces onda a jos nije dosao taj dan?!

 2. Gagi says:

  Ceka nas isto ono sto nam se dogadjalo vekovima unazad. Golo prezivljavanje i borba za opstanak. Dok druge zemlje slobodno zive i razvijaju se, nas je Vatikan osudio na vecnu patnju jer nismo zeleli da se verski integrisemo sa njima. Upravo iz tog razloga "neki" u nasoj drzavi zive pristojno i uvek su u dobitnoj kombinaciji.Ti su zapravo eksponenti i placenici nase propasti i nesrece, ima ih sve vise, narocito od kada je formirana "gradjanska" drzava gde je narod postao zavistan od dobre volje vladara i njegove "siroke" ruke. Upravo takvi nam ne dozvoljavaju i sprecavaju nas da imamo jake saveze sa nasim prirodno bliskim i rodnim narodima. Nije rusenje Srpske Jugoslavije i ubustvo Kralja bilo slucajno, jos tada se stvarala kombinacija da budemo okupirani. Najzad se to ostvarilo sa mentalno retardiranim Srbima posle II rata koji su zbog "ideje" ubijali svoje najrodjenije. Nazalost, tako nam je. Mladi i oni koji su shvatili prevaru, beze po celom svetu da bi sacuvali mentalnu stabilnost i onu dobru genetiku koju su nasledeili. Nama ostalima koji smo morali da ostanemo u zemlji Svetog Save, nije preostalo nista drugo, osim da se adaptiramo na sve uvrede i omalovazavanja okupatora.

 3. Kosovac says:

  Interesantno da je lako da se poveže da Džoa Bajdena brane srbomrsci Dušan Janjić i Neven Cvetičanin. Možda je uvreda da ih nazovemo srbomrsci, u tom slučaju bismo ih nazvali „Srbi sa fabričkom greškom“. Drugosrbijanci, autošovinisti. ……….Uvek me je interesovalo šta ima da kažu takvi ljudi, mada (ne da se hvalim) sam uvek i znao šta i kako će reći, zato što jednostavno znam za koji tim oni igraju. Trebali ste da napišete ko su ti ljudi, ne samo kratko njihove titule i zanimanja. Ne tražim ni hvala za ovo što ću ja tu vašu greškicu da ispravim: ……….Dušan Janjić je predsednik upravnog odbora Foruma za Etničke Odnose. NVO se deklariše kao „organizacija civilnog društva“, sorošoidna. Dušan Janjić i kompanija ne kriju i otvoreno su sa Šiptarske i Albanske strane u ovom „sporu“ Beograda i Prištine. ……….Neven Cvetičanin je neka zverka u nekom „Forum za Strateške Studije“ koji je osnovala srpska država. Sorošoidna NVO pri nekom srpskom institutu, osnivanje je aminovao Ivica Dačić koji im je za početak i dunuo u leđa. U gornja leđa, ne u donja leđa. Kako znamo da je sorošoidna? Zato što su na internetu morali da postave znak raspoznavanja Sorošoidne Nevladine Organizacije, a to je da imaju MISIJU, VIZIJU i CILJEVE. Takođe znamo da je sorošoidna zato što često učestvuju na „balovima vampira“ sa evropskim think-tank organizacijama.

 4. milorad3 says:

  nebitno je šta čeka srbiju ako bajden pobedi,jer ako bajden pobedi u roku od max 6 meseci od njegove inaguracije će SIGURNO izbiti rat sa rusijom i automatski će se to pretvoriti u svetski rat.Tramp i bajden su predstavnici ISTE ekipe oni samo rade na dva različita fronta i tu je glavno razilaženje u kontemplacijam vrhova američke oligarhije, KOGA PRVO NAPASTI, KO JE VEĆA PRETNJA AMERIČKOJ IZUZETNOSTI.Ako Tramp pobedi onda će MOŽDA izbiti rat sa kinom što je kutlača iste supe kao napad na rusiju prvo, samo bez celera.MOŽDA je ISTAKNUTO, zato što su amerčki satrapi već spremni za napad na rusiju ali za kinu im treba dodatno vreme i najverovatnije će prevagnuti struja koja zagovara SINHRONI napad,a to im je bila i namera ali izgleda da eksponencijalni rast vojnih mogućnosti oba protvnika počinje da ih brine pa će možda zaključiti , pod uslovom da tramp pobedi i dobiju vreme da se preračunaju ,kažem možda, će ipak odustati od rata kao sredstva za delovanje prema rusiji i kini.Takodje unutrašnja slabost USA koja je sve veća daje potrebne argumente struji iza trampa da je potrebno "ponovo učiniti ameriku VELIKOM".Nemojte da se radujete VELIKOJ americi to je LOŠE za SVE OSTALE u sledećoj epizode ove sapunice od medjunrodnih odnosa,opet to garanutje siguran osvajačni rat od strane amerikanaca samo malo kasnije.U svakom slučaju laž i prevara koje definišu ponašanje tog entiteta koji se danas zove USA su KONSTANTA i to se neće menjati, tako da nam je svejedno ko je predsednik tamo, nijedan nama neće doneti ništa dobro kako god da se zove,bilo šta da ta grupa uradi nikada nije dobro, samo zlo i smrt je iza njihovih poteza.Sve u svemu tramp ili bajden je samo zamajavanje budala koje bi još da veruju da u americi postoje razilčiti pogledi na svet, toga tamo nema , oni su SVI zajedno apsolutno posvećeni cilju koji su postavili sebi ,a cilj je totalana kontrola i dominacija nad celom planetom onako kako TATA kaže.Njihov je uzor, imperijlni rim tzv. pax romana i ta bulumena je tamo ubedjena da su oni naslednici toga,to je ideja koja stoji iza balavljenja o američkoj "izuzetniosti".Niti su oni izuzetni niti smo mi više budale koje mogu dalje da vuku za nos pričama o američkoj "unutrašnjopolitičkoj borbi" i "demokratiji", toga tamo nema. Oni su monolitna vojna hunta, sada je to jasno a sa vojnom huntom takve magnitude samo sila predstavlja jedinu garanciju kakvog takvog mira i slobode, jer oni NISU tako jaki i svemogući koliko žele da nas uplaše i uvere da jesu,daleko su oni od resursa koji su potrebni za STVARNU kontrolu celog sveta.

 5. Rafmanjinov says:

  Ovaj matori stanista, nema ni teoretske šanse da pobedi. Predsednik Tramp pobeđuje.

 6. XXX says:

  "...dobar deo srpske javnosti uglavnom pamti po retorici koja, čini se, često baš nije bila naklonjena Srbima." Zasto ovaj eufemizam? To sto je on govorio o Srbima je skandalozno! To govoriti o bilo kom narodu na Zemlji je skandalozno. Na kraju to vise govori o njemu nego o nama, Srbima. O njemu ne treba trositi rijeci, jer je on sada izlapjela matora drtina. Da nije ne bi izabrao partnerku koja je politicku karijeru gradila i vaginalnim putem. Demokratska partija je davno otisla niz slivnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *