ШТА ЧЕКА СРБИЈУ АКО БАЈДЕН ПОБЕДИ?

ШТА ЧЕКА СРБИЈУ АКО БАЈДЕН ПОБЕДИ?

7 октобра 2020

Демократског председничког кандидата Џозефа Бајдена добар део српске јавности углавном памти по реторици која, чини се, често баш није била наклоњена Србима.

У једном поглављу своје богате политичке каријере, деведесетих година прошлог века, Бајден је као истакнути демократа инсистирао на томе да се америчка администрација војно ангажује на Балкану.Био је оштар критичар тадашњег режима СР Југославије на челу са Слободаном Милошевићем и многи га сврставају у ред најзаслужнијих за НАТО бомбардовање 1999. године.

Медији често у подсећању на његову реторику цитирају Бајденове говоре у којима је Србе помињао у контексту “нацистичких концентрационих логора“, „неписмених дегенерика, убица беба, месара и силоватеља…“. Те и друге Бајденове коментаре и данас је могуће наћи у бројним видео клиповима на интернету.

Оштрица његовог односа према Србима, чини се, била је посебно уперена ка Слободану Милошевићу.

„Главни узрок проблема је Слободан Милошевић. На приватном састанку 1991. године, отворено сам му рекао да је криминалац“, причао је.

После потписивања Дејтонског споразума честитао је Ричарду Холбруку на дипломатској вештини, али је истакао да је „потребно да америчка дипломатија престане да посматра Милошевића као део решења.

„Имам помешана осећања према договору с Милошевићем, зато што верујем да он једино разуме силу и верујем да је он крајњи проблем, као и да ће на крају морати да проблем с њим буде решен силом. Искрено, жао ми је што сада нисмо искористили силу“, говорио је Бајден.

Само неколико година након рата у БиХ, уследиле су нове тензије и сукоби на Балкану. Ратно жариште пребацило се на подручје Kосова и Метохије, што је Бајдену био повод за нови захтев Србима – да се „отргну од наратива да им је учињена неправда”.

„Антисрпски Бајден“ јер је време било такво?!

„Не можемо говорити само једнострано о Бајденовој антисрпској реторици, а да не говоримо о политици Слободана Милошевића о којој је заправо и било речи, а не о Србима“, објашњава наш саговорник, политички аналитичар Душан Јањић.

Kако каже, свако ко је пратио развој Бајдена и политике САД према Југославији мора да види разлику како у реторици, тако и у озбиљнијем прилагођавању новој чињеници – а то је Србија.

„Kада Бајден долази на политичку сцену нема Србије, има Југославије у распаду. Ту Југославију је подржавала Америка – републиканска и демократска. Догодило се да су они деведесетих година прошлог века погрешно проценили развој национализма у Србији и да су изгубили битку са Европом. Европа је тадашња Немачка, пре свега Аустрија, земље које су убрзале признавање Хрватске и Словеније, и измакле тај процес који је Америка желела да спроведе преко Анте Марковића – процес реформи и улазак у НАТО“, објашњава Јањић.

Присећа се Јањић и Бајденових изјава од пре пет-шест година у којима је казивао да су САД у суштини биле натеране да целој причи приђу из позиције рата.

„А у рату нема суптилности. Србија се нашла на другој страни и ту нема спора. Он је заговарао ту политику“, каже Јањић и додаје да се често занемарује то да је Бајден у једном моменту у Kонгресу тражио да НАТО дође на Дрину и да пресече ратне сукобе, мада то, како оцењује, није било реално.

Прво осуде, па „помирљив тон“. Помирење?

Упркос својим ставовима о Србима, Бајден је у новијој историји посетио Србију два пута.

Први пут 20. маја 2009. године, где га је као потпредседника САД дочекао државни врх уз највише државне почасти. Интониране су тада америчка, па српска химна, а централна тема сусрета са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем била је Kосово.

Бајден је тада истицао да САД не траже од Србије да призна Kосово.

„Сједињене Државе неће, наглашавам неће, очекивати од Србије да призна независност Kосова. То није предуслов за нашу подршку намери Србије да постане чланица Европске уније“, рекао је.

„Kао што знате. администрација Барака Обаме је управо завршила својих првих сто дана на власти. Ми сматрамо да је веома важно већ на самом почетку нашег мандата да дођемо на Балкан, да дођемо у Србију, да покажемо колико нам је стало до овог региона“, говорио је.

Kајање и плес уз звуке боемске четврти

Друга посета Србији, 16. августа 2016. године, протекла је у „помирљивом тону“.

Почела је дочеком Бајдена испред Палате Србије, где га је с погачом и сољу угостила девојка у традиционалној призренској српској градској ношњи из 19. века, а потом се иза затворених врата састао са тада премијером Александром Вучићем.

Остаће упамћена њихова заједничка конференција за новинаре са које је Вучић поручио да су билатерални односи Србије и САД на узлазној путањи, док је Бајден изјавио да упућује саучешће свим породицама чији вољени су изгубили животе током НАТО бомбардовања 1999. године.

„Успомене на губитак вољених су и даље свеже. САД и Србија, наравно, не слажу се око сваког питања, има многих ожиљака и рана које су живе из деведесетих година, али ја се надам да ћемо предузети кораке и да ће то учинити нове генерације“, рекао је Бајден.

И тада је поновио да не захтева од Србије да призна независност Kосова, већ очекује нормализацију односа.

Потом се сусрео са председником Томиславом Николићем, а вечерње часове у Београду обележила је шетња Вучића и госта по београдској Скадарлији, где је Бајден и заплесао.

Након завршетка те посете стекао се утисак да је отворено ново поглавље у односима са САД.

Нови тренд од сусрета са Вучићем

Јањић каже да је Бајден као потпредседник у администрацији Барака Обаме имао другачију реторику.

„Из те реторике он се сусреће два пута са Александром Вучићем, говоре о стратешком партнерству и дефинишу један принцип кога се сада држи и Доналд Трамп. То смо видели и по Вашингтонском споразуму. Принцип је око независности Kосова – ’ми се не слажемо, али нећемо то покретати. Радићемо свако свој посао око тога, а наставићемо сарадњу’“, наводи Јањић.

Тај добар тренд је почео, по Јањићу, после сусрета Вучића и Бајдена на Минхенском безбедносном форуму и после посете Бајдена Србији.

„Трамп је ту само донео за садашњу српску јавност прихватљиви популистички говор. Он говори тако како говори 90 одсто српских политичара и један део српске јавности га потпуно разуме. Што се тиче другог дела не видим разлике“, истиче он.

Ако Бајден победи…

Јањић не види да ће ишта у Вашингтонском споразуму, ако би Бајден дошао на власт, бити промењено.

„Ништа, чак нисам ни сигуран да ће Бајден бити блажи од Трампа, а Трамп је жесток. Вашингтонски споразум Србију уводи у неке нове односе и са Израелом, и са НАТО и са Америком. Заправо иде на оно што је одувек желела америчка администрација – да на Балкану у Србији и Србима има партнера“, оцењује Јањић.

Сматра да би Бајден на Балкану радио са ЕУ и са НАТО. „Ако Србија жели у ЕУ, онда ту неће бити проблема. Ако жели у НАТО, што за сад не жели, мораће да размисли“, каже он.Са Бајденом се можемо надати другачијој методологији – више јавних разговора, договора и дијалога, а мање одлука преко ноћи, закључује Јањић.

Др Невен Цветићанин, председник Форума за стратешке студије Института за друштвене науке, такође сматра да, ако Бајден постане председник, Србија може очекивати већу синхронизацију између САД и ЕУ.

Kако каже, може се претпоставити да Бајден споразум постигнут у Вашингтону између Србије и садашње администрације Доналда Трампа „неће поништити на груб начин“, већ да ће га надогратити другим елементима тако што ће у њега уградити Европску унију.

„Он као прагматичан, реалистичан политичар има добру процену колико се далеко може ићи у на неки начин покушајима да се нађе решење и да то буде на један целисходан начин да се не би правио контраефекат„, каже Цветићанин за портал Б92.нет.

Додаје да ће Бајден као прагматичар вероватно бити свестан да је немогуће да се на Балкану врати она политика која је била за време Обаме, Буша Млађег, Kлинтонових… али да ће вероватно покушати да прилагоди Трампову политику својим погледима и потребама Демократске партије, односно тог дела Америке.

Најважније тек следи, поручује Цветићанин, јер, како истиче, треба да видимо каква ће бити подела дужности у случају да Бајден освоји председнички мандат у Белој кући.

„Бајден као председник се неће бавити само Балканом којим се бавио као потпредседник, где је то била његова област за коју је он специфично био задужен. Ако постане председник, он ће се бавити комплетном политиком САД, зато треба сачекати да видимо ко ће у његовом кабинету бити специфично задужен за Балкан, као што је Гренел сада испред Трамповог кабинета. Треба да видимо конкретна имена. Тек ћемо да видимо ко ће бити Бајденови кандидати. Моја претпоставка је да он неће правити заокрет од 180 степени, већ да ће надоградити оно што је до сада постигнуто неким својим специфичним ставовима који су традиција Демократске партије Америке – да се више коридинише са Европом, Бриселом, итд“, закључује Цветићанин.

KOMENTARI8 коментара

 1. Željko says:

  Susjedi što reći nakon inauguracije novog predsjednika "velikog brata" 20. siječnja 2021. slijedi vam " potop "!!

  • Djoka Brica says:

   ...a kao kod vas cvetaju ruze?

  • Gardista says:

   A sto ti skrguces onda a jos nije dosao taj dan?!

 2. Gagi says:

  Ceka nas isto ono sto nam se dogadjalo vekovima unazad. Golo prezivljavanje i borba za opstanak. Dok druge zemlje slobodno zive i razvijaju se, nas je Vatikan osudio na vecnu patnju jer nismo zeleli da se verski integrisemo sa njima. Upravo iz tog razloga "neki" u nasoj drzavi zive pristojno i uvek su u dobitnoj kombinaciji.Ti su zapravo eksponenti i placenici nase propasti i nesrece, ima ih sve vise, narocito od kada je formirana "gradjanska" drzava gde je narod postao zavistan od dobre volje vladara i njegove "siroke" ruke. Upravo takvi nam ne dozvoljavaju i sprecavaju nas da imamo jake saveze sa nasim prirodno bliskim i rodnim narodima. Nije rusenje Srpske Jugoslavije i ubustvo Kralja bilo slucajno, jos tada se stvarala kombinacija da budemo okupirani. Najzad se to ostvarilo sa mentalno retardiranim Srbima posle II rata koji su zbog "ideje" ubijali svoje najrodjenije. Nazalost, tako nam je. Mladi i oni koji su shvatili prevaru, beze po celom svetu da bi sacuvali mentalnu stabilnost i onu dobru genetiku koju su nasledeili. Nama ostalima koji smo morali da ostanemo u zemlji Svetog Save, nije preostalo nista drugo, osim da se adaptiramo na sve uvrede i omalovazavanja okupatora.

 3. Косовац says:

  Интересантно да је лако да се повеже да Џоа Бајдена бране србомрсци Душан Јањић и Невен Цветичанин. Можда је увреда да их назовемо србомрсци, у том случају бисмо их назвали „Срби са фабричком грешком“. Другосрбијанци, аутошовинисти. ……….Увек ме је интересовало шта има да кажу такви људи, мада (не да се хвалим) сам увек и знао шта и како ће рећи, зато што једноставно знам за који тим они играју. Требали сте да напишете ко су ти људи, не само кратко њихове титуле и занимања. Не тражим ни хвала за ово што ћу ја ту вашу грешкицу да исправим: ……….Душан Јањић је председник управног одбора Форума за Етничке Односе. НВО се декларише као „организација цивилног друштва“, сорошоидна. Душан Јањић и компанија не крију и отворено су са Шиптарске и Албанске стране у овом „спору“ Београда и Приштине. ……….Невен Цветичанин је нека зверка у неком „Форум за Стратешке Студије“ који је основала српска држава. Сорошоидна НВО при неком српском институту, оснивање је аминовао Ивица Дачић који им је за почетак и дунуо у леђа. У горња леђа, не у доња леђа. Како знамо да је сорошоидна? Зато што су на интернету морали да поставе знак распознавања Сорошоидне Невладине Организације, а то је да имају МИСИЈУ, ВИЗИЈУ и ЦИЉЕВЕ. Такође знамо да је сорошоидна зато што често учествују на „баловима вампира“ са европским think-tank организацијама.

 4. milorad3 says:

  nebitno je šta čeka srbiju ako bajden pobedi,jer ako bajden pobedi u roku od max 6 meseci od njegove inaguracije će SIGURNO izbiti rat sa rusijom i automatski će se to pretvoriti u svetski rat.Tramp i bajden su predstavnici ISTE ekipe oni samo rade na dva različita fronta i tu je glavno razilaženje u kontemplacijam vrhova američke oligarhije, KOGA PRVO NAPASTI, KO JE VEĆA PRETNJA AMERIČKOJ IZUZETNOSTI.Ako Tramp pobedi onda će MOŽDA izbiti rat sa kinom što je kutlača iste supe kao napad na rusiju prvo, samo bez celera.MOŽDA je ISTAKNUTO, zato što su amerčki satrapi već spremni za napad na rusiju ali za kinu im treba dodatno vreme i najverovatnije će prevagnuti struja koja zagovara SINHRONI napad,a to im je bila i namera ali izgleda da eksponencijalni rast vojnih mogućnosti oba protvnika počinje da ih brine pa će možda zaključiti , pod uslovom da tramp pobedi i dobiju vreme da se preračunaju ,kažem možda, će ipak odustati od rata kao sredstva za delovanje prema rusiji i kini.Takodje unutrašnja slabost USA koja je sve veća daje potrebne argumente struji iza trampa da je potrebno "ponovo učiniti ameriku VELIKOM".Nemojte da se radujete VELIKOJ americi to je LOŠE za SVE OSTALE u sledećoj epizode ove sapunice od medjunrodnih odnosa,opet to garanutje siguran osvajačni rat od strane amerikanaca samo malo kasnije.U svakom slučaju laž i prevara koje definišu ponašanje tog entiteta koji se danas zove USA su KONSTANTA i to se neće menjati, tako da nam je svejedno ko je predsednik tamo, nijedan nama neće doneti ništa dobro kako god da se zove,bilo šta da ta grupa uradi nikada nije dobro, samo zlo i smrt je iza njihovih poteza.Sve u svemu tramp ili bajden je samo zamajavanje budala koje bi još da veruju da u americi postoje razilčiti pogledi na svet, toga tamo nema , oni su SVI zajedno apsolutno posvećeni cilju koji su postavili sebi ,a cilj je totalana kontrola i dominacija nad celom planetom onako kako TATA kaže.Njihov je uzor, imperijlni rim tzv. pax romana i ta bulumena je tamo ubedjena da su oni naslednici toga,to je ideja koja stoji iza balavljenja o američkoj "izuzetniosti".Niti su oni izuzetni niti smo mi više budale koje mogu dalje da vuku za nos pričama o američkoj "unutrašnjopolitičkoj borbi" i "demokratiji", toga tamo nema. Oni su monolitna vojna hunta, sada je to jasno a sa vojnom huntom takve magnitude samo sila predstavlja jedinu garanciju kakvog takvog mira i slobode, jer oni NISU tako jaki i svemogući koliko žele da nas uplaše i uvere da jesu,daleko su oni od resursa koji su potrebni za STVARNU kontrolu celog sveta.

 5. Rafmanjinov says:

  Ovaj matori stanista, nema ni teoretske šanse da pobedi. Predsednik Tramp pobeđuje.

 6. XXX says:

  "...dobar deo srpske javnosti uglavnom pamti po retorici koja, čini se, često baš nije bila naklonjena Srbima." Zasto ovaj eufemizam? To sto je on govorio o Srbima je skandalozno! To govoriti o bilo kom narodu na Zemlji je skandalozno. Na kraju to vise govori o njemu nego o nama, Srbima. O njemu ne treba trositi rijeci, jer je on sada izlapjela matora drtina. Da nije ne bi izabrao partnerku koja je politicku karijeru gradila i vaginalnim putem. Demokratska partija je davno otisla niz slivnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u