ШТА ДОНОСИ НОВИ АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА НА КОСОВО

ŠTA DONOSI NOVI AMERIČKI DIPLOMATA NA KOSOVO

7 oktobra 2021

Ako Džefri Hovenier bude imenovan za ambasadora SAD na tzv. Kosovu, nemilosrdno će sprovoditi vašingtonsku agendu vezano za Kosovo i Metohiju, što se da videti i iz njegovog obraćanja Senatu. Tako Amerika pokazuje da ne odustaje od stava da je za njih pitanje KiM rešeno još 2008.Ovako analitičar Instituta za evropske studije Rajko Petrović komentariše saslušanje Džefrija Hoveniera, kandidata za ambasadora SAD na tzv. Kosovu u američkom Senatu.

Hovenier je u obraćanju, između ostalog poručio da je „kosovska nacija“ jedna od najprijateljskijih nacija prema SAD u svetu i da je Priština svoju „spoljnu politiku“ čvrsto vezala za Vašington, podseća on.

SAD ne odustaju – nema dogovora bez njih

„U tom smislu, čini mi se da Amerikanci ovim poručuju da je pitanje Kosova i dalje jedno od važnijih spoljnopolitičkih pitanja, da neće ostaviti nikakav prostor, ni EU, ni pojedinačno Beogradu i Prištini da samostalno donose odluke i, na kraju krajeva, da Bajdenova administracija ne odustaje od onoga što smo mogli da vidimo pre mandata Donalda Trampa, a to je da je Kosovo i Metohija nezavisna država“, ističe Petrović.

Prema mišljenju našeg sagovornika, zvanični Vašington će intenzivirati svoje aktivnosti u pogledu Kosova i Metohije na šta ukazuje i poseta specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Vašingtonu.

„Pretpostavljam da će Vašington formalno pustiti da pregovori teku kroz postojeći briselski format, međutim, mislim da će oni zapravo biti ti kojima će EU morati da podnosi redovne izveštaje o tome kako taj dijalog teče, u kojim pravcima. I vidimo da, za razliku od perioda Donalda Trampa i Ričarda Grenela, kada su postojale neke naznake da bi Vašington pristao na neku vrstu podele ili korekcije granica, u ovom slučaju vidimo da se vraća na pozicije još iz vremena Baraka Obame“, naglašava Petrović.

U tom smislu trebalo bi i posmatrati predstojeće pregovore između Beograda i Prištine jer utisak koji je naš sagovornik, kako kaže, stekao je da SAD nisu zadovoljne intenzitetom i dinamikom pregovora pod okriljem EU.

„Mislim da one, uz aktivan rad budućeg ambasadora, žele da taj proces što je više moguće ubrzaju“, zaključuje Petrović.

Veliki razgovaraju sa velikima

Da je Hovenier izneo neki drugi program od onoga koji je izneo, bio bi licemeran, kaže predsednik Srpskog narodnog veća iz Gračanice Aleksandar Đikić; ko god da se našao na njegovom mestu izjavio bi isto slično.

Prema njegovim rečima, Hovenierov istup pred Senatom govori nam da je Srbiji potreban jak saveznik u pregovorima sa Prištinom, jer, kako kaže, pregovarati sa Prištinom uz posredovanje promotera kosovske nezavisnosti je neefikasno i kontraproduktivno.

„Mislim da Srbija, ako ima ikakav plan i program, mora da se obrati svojim saveznicima. Veliki razgovaraju sa velikima. Ako je tu Amerika, vi nemate šta sa njom da razgovarate, ona će vas jednostavno spljoštiti“, kaže Đikić.

Novoimenovani ambasador SAD na tzv. Kosovu saslušan je pred Spoljnopolitičkim komitetom Senata, gde je izjavio da će mu „biti čast“ da službuje u Prištini, jer su SAD, zajedno sa svojim evropskim partnerima, odigrale bitnu ulogu „u zaštiti ljudi Kosova i podržale ih u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku zemlju“.

Opet mrtvi Ahtisarijev plan

„Imao sam sreću da učestvujem u tim naporima u različitim svojstvima, uključujući i kao član tima UN koji je vodio bivši finski predsednik Marti Ahtisari koji je razvio ‘Ahtisarijev plan’ i Kosovu otvorio put nezavisnosti“, izjavio je on.

Kako je naveo, „narod Kosova nikada nije zaboravio američku ulogu i stalnu podršku u poslednje 22 godine“.

„Kao rezultat toga, Kosovo je jedna od najviše proameričkih zemalja u svetu i blizak partner. Sledeći demokratske izbore u februaru, nova vlada je stupila na dužnost sa odlučujućim mandatom, i odnos SAD i Kosova ostaje pozitivan i produktivan“, rekao je Hovenier.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ključna je za regionalnu stabilnost i sigurnost i otvoriće put za integraciju obe zemlje u evroatlantske institucije.

„Ako budem postavljen za ambasadora, ohrabriću Kosovo da se angažuje konstruktivno, fleksibilno i hitno“, zaključio je Hovenier.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Beli Orao says:

  Nek vučić trčka za Brisel pa će lako riješiti pitanje KiM -a umjesto da ide u savez sa Rusijom i Kinom tj.euroasijom pa da se manevri prave u Srbiji . Ameri će shvatiti da moraju da kupe gaće samo treba pravi pritisak a ne laprndalo sa velikom gubicom !!!

 2. Ivana says:

  Donosi nove savete kako pobediti Srbiju mirnim putem kao prelepljivanje naših pločica na Kosovu šipci vode5.0 ali ne vučko kaže mi pobedili a stalno gubi i radi ustupke dok šiftari ne zarezuju savez srpskih opstina ni 1% jer iza njih stoje vekovni srpski neprijatelji vatikan, katolička crkva, nemci, britanci, ameri i ostalo zlo.

 3. Gagi says:

  Evo, zaba je skoro kuvana. Danas se za razliku od prosle godine sve vise ubacuje u opticaj retorika da se odrzivo resenje mora pronaci. Ustupcima sa nase strane nema kraja a resenje se polako nazire. Bice to grandiozna istorijska pobeda naseg naroda pod najmudrijim rukovodstvom kojeg smo imali u istoriji. Ko nije corav i blesav, jasno moze videti da svi prethodni i sadasnji politicari polako i podmuklo sprovode sve one zacrtane planove iz titine okupacione drzave. I ne samo to, ovaj narod se tendenciozno vara i unistava od zavrsetka I sv. rata, pored onoliko Srpskih zrtava odmah su nam oteli pobedu i poklonili je drugima. Posle onoliko Srpskih zrtava u II sv. ratu, odmah po "oslobodjenju" su napravili Avnoj granice i razdrobili drzavu Srpskog naroda. Odavno se vec namestaju uposlenici stranih interesa u Srbiji, sta je ostalo od nase suverenosti posle tolikog istorijskog stradanja, neka svako proceni po svom saznanju. Danas reci da Srbi imaju svoju drzavu i da oni svojim interesima vladaju ovim prostorom je crni humor. Jos je Kraljevic Marko znao da neprijateljima treba rusiti puteve i zaoravati.

 4. padre says:

  Oni su za dosta stvari mislisli, da su završena stvar! Ali izgleda, da samo izjava "mission completed" nije više dovoljna!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *