ШТА ЕВРОПА ТРЕБА ДА УРАДИ АКО ТРАМП ПОБЕДИ? Орбан – Мађарска не може да одлучи

ŠTA EVROPA TREBA DA URADI AKO TRAMP POBEDI? Orban – Mađarska ne može da odluči

2 jula 2024

U SLUČAJU pobede nekadašnjeg američkog lidera Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama doći će do prekida vatre u Ukrajini i počeće pregovori Moskve i Vašingtona, a Evropa treba da razmisli ko će i kako u tom slučaju zastupati njene interese, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Zvaničnik je ocenio da je neophodno da se Evropa brzo pripremi za situaciju da će pre ili kasnije SAD i Rusija otpočeti pregovore.Takođe, prema njegovim rečima, Evropa treba da se zapita „gde je njeno mesto u toj raspodeli“, „ko će predstavljati njene interese i šta će oni podrazumevati“.

– Mađarska ne može na ovo da odgovori, jer naš metod rada kao predsedavajućeg Savetu Evropske unije nije da upravljamo Evropom ili donosimo odluke umesto Nemačke, Francuske i Italije. Ono što mi možemo da uradimo i što je zadatak aktuelnog predsedavajućeg jeste da predstavimo predloge. Znači, mi ne odlučujemo, već pomažemo da dvadeset sedam premijera donese odluku – istakao je Orban u intervjuu TV M1.

Nakon sastanka sa Trampom u martu, Orban je izjavio da je Tramp obećao da neće finansijski pomagati Ukrajini ako bude reizabran, a bez SAD Evropa ne može da finansira sukob i on će se završiti.

Orban je takođe ranije rekao da bi Budimpešta želela da na vlast u Americi ponovo dođe Tramp i uspostavi mir u Istočnoj Evropi.

Tramp je sa svoje strane više puta isticao da bi u slučaju njegovog reizbora rešio ukrajinski sukob za 24 časa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *