Šta hoće Jelko Kacin i Nataša Kandić, i zašto teraju Srbiju da osudi Rusiju?

Šta hoće Jelko Kacin i Nataša Kandić, i zašto teraju Srbiju da osudi Rusiju?

2 aprila 2014

Kacin Kandic Jelko 3732344Piše: Branko Radun

Srbija je danas na teškom ispitu oko dešavanja u Ukrajini. Od nas se sa Zapada traži da se izjasnimo i da osudimo prisajedinjenje Krima Rusiji, a to gle slučaja traže i ljudi poput Nataše Kandić.

Ovde čak nije ni reč o tome da li ste subjektivni «subjektivni patriota» (kako ona stav postavlja) ili «razumni evropejac» već o svesti o težini situacije u kojoj je Srbija već duže vreme, i kako na to “Ukrajina” može da deluje. Srbija nema pravo na greške jer su nas do sada mnogo koštale, a najteže su bile one kada smo se opredeljivali “za jednu stranu”. Tada smo po pravilu doživljavali poraze i poniženja. Pouka poslednja dva veka srpske istorije potvrđuju misao jednog učenog francuza Teljandijea koji je bio na dvoru Obrenovića i koji je napisao kraću istoriju Srbije. On je u uvodu svoje kraće knjige rekao da Srbija jedino kad vešto balansira između velikih sila, i kad pokušava da bude koliko može dobra sa ključnim igračima na međunarodnoj sceni, može da ostvari minimum svog nacionalnog interesa. Kako onda tako i danas.

Da ne bi bilo nejasno i emisar EU Kacin je rekao: „Što se tiče odnosa prema Ukrajini, nadamo se da će Srbija razumeti u čemu je reč i da će i ona zauzeti stav koji je blizu stava Evropske unije. Crna Gora je to već učinila“. Dakle on i krugovi iz EU čiji je on kurir traže od nas osudu Rusije i uvođenje sankcija prema Rusiji. Ova vlada kao „tehnička“, a naročito buduća sa punim kapacitetom koju će voditi Vučić, je pod svakodnevnim pritiscima sa Zapada, a oni će eskalirati, da se Srbija odredi protiv Rusije. Zapadu bi zarad medijske kampanje protiv Rusije, da bi sprečili da se meša u ukrajinske podele, bilo od velikog simboličkog značaja da Srbija, koje je viđena kao proruska zemlja, uvede Rusima sankcije. Tako bi se medijski poslala simbolična poruke Moskvi – „vas niko ne podržava, ostali ste sami“.

Mi smo mala i siromašna zemlja i ne možemo svojim delovanjem za ili protiv Rusije niti značajnije pomoći niti odmoći ovoj velikoj zemlji koja se nalazi u ovom momentu u rivalstvu sa Zapadom. No možemo sebi naškoditi ako se opredelimo za ili protiv nekoga u ovom sukobu velikih igrača. Na stranu bliskost sa Rusijom u jeziku, veri i istorijskom iskustvu, mi bi smo i da je u pitanju neka sasvim druga zemlja poput Kine i Indije da budemo obazrivi i da izbalansiramo svoju spoljnopolitičku poziciju. Naime čak i da nam Rusija nikada nije pomogla u istoriji, a jeste, pa čak i da nas je bombardovala, a nije, nikako nije pametno se svrstavati protiv iste. Rusija i Srbija imaju strateške interese u energetici koji najviše predstavlja megaprojekat Južni tok. Da je samo to u pitanju, a nije jer je saradnja značajna i u drugim privrednim oblastima pa i u finansijama, mi bi smo morali biti mudri. A to znači neutralni.

Zašto su zahtevi da Srbija osudi Rusiju iracionalni i štetni (kao i oni drugi)? Pre svega što bi smo za duži period imali štetu od toga jer imamo koristi od saradnje sa Rusijom, a što je još gore imali bi još jednu nepotrebnu unutrašnju podelu koja bi nas slabila. Oni koji zagovaraju jednu ili drugu krajnost u ovom slučaju ili ne znaju mnogo o spoljnoj politici ili pak nisu dobronamerni prema svojoj zemlji. Kako je ovde Zapad dominantan pritisci medija da se osudi Rusija zbog Krima su izraženiji no pritisci rusofilske javnosti da se podrži Rusija. Onaj ko vodi zemlju mora da misli i o tome da ne iritira moćne ali i da ne ide protiv većinskih osećanja i stavova svog društva. U ovoj situaciji najmanje koristi imamo od ciničnig i zluradih komentari tipa „baš da vidimo kako će se Vučić ovde provući“ koji dolaze sa obe nerealne krajnosti.

Aleksandar Vučić je ovim povodom rekao da je Srbija uvek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali i dodao da nam „predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije” kao i „Srbija je na putu ka EU, ona poštuje svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji. Vlast je svesna da bi uvođenjem sankcija Rusiji od toga imati samo štete i unutrašnje podele ili pak da bi podrškom secesije Krima legalizovala secesiju Kosova i dobila obnovljeno neprijateljstvo Zapada. Jedino rešenje, a toga je i Vučić svestan, je neutralnost i ne svrstavanje ni za ni protiv u ovom važnom i izuzetno osetljivom konfliktu. Samo je pitanje da li će vlast koju sada predvodi Vučić imati dovoljno snage i podrške da izdrži pritiske da se opredeli. Interes Srbije je neutralnost, no da li će u tome biti porške drugih političkih faktora, medija i intelektualca. Gotovo sigurno neće jer se kod nas na sve gleda uskotranački i sektaški, pa se ovakve situacije svode na onu narodnu „da komšiji crkne krava“. No ovaj put je krava naša zajednička.

Politika neutralnosti ne podrazumeva da ste pasivni i da ništa ne radite. Ona znači ne svrstavanje u vojno-političke blokove koji nas mogu uvući u opasne sukobe, ali to ne znači da ako nismo svrstani u neki od tih „bezbednosnih struktura“ mi ne možemo aktivno sarađivati sa njima. I sa zapadom i sa istokom po meri u kojoj je to u skladu sa našim nacionalnim interesom. To u praksi znači da možemo imati stratešku npr. vojnotehničku saradnju i sa SAD i sa EU i sa Rusijom ili nekom trećom zemljom, ali da ne možemo i nesmemo biti uvučeni u tuđe i nama opasne geopolitičke igre. Da li je to moguće? U nekoj meri sigurno jeste i kako se svet menja to će biti sve više realna opcija koja čuva male narode od velikih tumbanja u svetu.

Povod je tekst Nataše Kandić, koji možete pročitati OVDE

(Vidovdan.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. velimir says:

    ZABRANITI OVIM SPODOBAMA DA ULAZE U SRBIJU.

  2. milica says:

    Da je sreće bilo bi im davno zabranjeno,dobro primjeti Lazanski(parafraziram):Kosovo će vratiti neki bolji Srbi.Ovi danas nisu ni za šta kad im ove spodobe kreiraju državni kurs i politiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *