ШТА И КАКО ДАЉЕ: Преломни тренутак на европском путу Србије!

ŠTA I KAKO DALJE: Prelomni trenutak na evropskom putu Srbije!

20 juna 2017

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović danas će u Luksemburgu predstavljati Srbiju na Šestoj međuvladinoj konferenciji, i drugoj tokom malteškog presedavanja Evropskoj uniji, na kojoj će biti otvorena dva poglavlja 29 – Carinska unija i 7 – Pravo intelektualne svojine.

Posle Međuvladine konferencije, koja će početi u 19.30 sati, u 20.30 biće održana konferencija za novinare na kojoj će – pored ministarke Jadranke Joksimović, govoriti predstavnici Evropske komisije i Malte, kao države koja predsedava Unijom.

Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministarka Joksimović je ranije izjavila za RTS da otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa EU Srbija šalje poruku da je stabilna zemlja koja sprovodi reforme u raznim oblastima.

Ona je naglasila se otvaraju dva veoma važna poglavlja. Intelektualna svojina, kako kaže, odnosi se na autorska i srodna prava i prava industrijske svojine, borbu protiv piraterije, zaštitu potrošacaca, oznake geografskog porekla, brendiranje robe, bolje pozicioniranje naših kompanija.

– To su važne stvari posebno za ljude iz kulture, inovacija, nauke – naglasila je Joksimović.

Poglavlje koje se odnosi na carinsku uniju, dodala je, važno je za čitavu privredu jer to znači da će Srbija, ispunjavajući standarde iz ove oblasti u momentu kada postane članica EU, primenjivati nesmetano kretanje roba unutar EU, a prema robi iz trećih zemalja primenjivaće iste carine i kvote kao EU.

– Zadovoljna sam što idemo u reformska, tehnička poglavlja koja pokazuju da se reforme sprovode u različitim oblastima. To su konkretna poglavlja koja će naši građani i privreda osetiti kroz proces usklađivanja. Kada menjate zakonodavstvo, menjate i pravila ponašanja – rekla je Joksimović.

Ona kaže da Srbija ima solidan tempo što se tiče otvaranja pregovaračkih poglavlja i dodaje da su pripremljene dodatne pregovaračke pozicije za koje očekuje da će biti otvorene do kraja godine, tokom estonskog predsedavanja.

KOMENTARI3 komentara

  1. bane says:

    Nikako u NATO! Otpor ubicama naše dece i civila! U uniju uz referendum i bez revizije naše politike prema istoku!

  2. Miraš says:

    Ne valja što se otvara poglavlje za Carinsku uniju! EU će tražiti da ubrzo zatvorimo naš trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom i tako sami ukidamo povlašćeni status koji sada tamo imamo.Tako počinjemo da polako zatvaramo naše poslovne veze sa Rusijom. A ovi "prepametni" EU žongleri o tome mudro ćute.

  3. Miraš says:

    Preuzimanje carinske politike EU podrazumeva raskid ugovora o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i stavljanje van snage Opšteg sistema preferencijala koji su SAD odobrile Srbiji. Od građana se krije činjenica da će to, jednako kao i ispunjenje uslova upisanih u poglavlje 30. - Ekonomski odnosi sa inostranstvom, iz temelja da promeniti sadašnje dobre ekonomske i političke odnose Srbije sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama van EU, koji su danas, ali i dugoročno od najvećeg ekonomskog interesa Srbije. Samo jedno je istina: nastavak evrointegracija i ulazak u Evropsku uniju nije interes Srbije i građana koji u njoj žive. Naprotiv, time Srbija konačno prihvata poziciju trećerazredne države, ekonomske kolonije sa jeftinom i obespravljenom radnom snagom, države osiromašenih građana i države izgubljenog suvereniteta i trajno ugroženog teritorijalnog integriteta. (saopštenje Demokratske stranke Srbije) http://www.fakti.rs/serbian-point/kritika-vlasti/dss-vuciceva-vlast-pretvara-srbiju-u-trecerazrednu-zemlju-i-ekonomsku-koloniju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *