ŠTA IH ČEKA? – Letonija postala članica evrozone

ŠTA IH ČEKA? – Letonija postala članica evrozone

1 јануара 2014

290763_coko-euro-ap_fLetonija se od ponoći, koja je u toj zemlji već nastupila, pridružila evrozoni i tako posle Estonije, postala druga baltička, i ukupno 18. članica ovog bloka jedinstvene evropske valute.

Građani Letonije od 1. januara domaću valutu – lat, zamenjuju evrom, a centralna banka će vršiti pretvaranje lata u evre po zvaničnom srednjem kursu, bez ograničenja u pogledu iznosa ili vremenskog okvira za zamenu, dok će lati na postojećim računima u letonskim bankama biti automatski konvertovani u evre, bez plaćanja ikakvih provizija.

Na osnovu rezultata ankete sprovedene na internet stranici „Aptauja.lv“ od 6. do 12. decembra, u kojoj je učestvovalo 785 građana Letonije – 35,08 odsto ispitanika se izjasnilo da podržava pristupanje Letonije evrozoni, dok je 54,74 odsto bilo protiv, a 10,8 odsto se suzdržalo od odgovora.

Prema ocenama letonskog ministra finansija Andrisa Vilksa, situacija u Letoniji slična je onoj iz Estonije, pošto je tamo podrška javnosti za uvođenje evra bila na relativno niskom nivou uoči ulaska te zemlje u evrozonu, ali u ovom trenutku iznosi oko 70 odsto.

Posle ulaska Letonije u Evropsku uniju 2004. godine, zajedno sa bivšim sovjetskim republikama Litvanijom, Estonijom, Poljskom i Češkom, privredni rast te baltičke zemlje je u 2006. godini bio zaustavljen, da bi 2008/09 godine, njen BDP pao za više od 20 odsto.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u