ШТА ЈЕ ДОВЕЛО ДО КРВАВОГ РАТА 1991. ГОДИНЕ: Лазански о фаталном пропусту комунистичке Југославије (ВИДЕО)

ŠTA JE DOVELO DO KRVAVOG RATA 1991. GODINE: Lazanski o fatalnom propustu komunističke Jugoslavije (VIDEO)

10 maja 2021

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski izjavio je da 1945. godine na prostorima bivše Jugoslavije nije izvršena denacifikacija.

– Mi smo u ime „bratstva i jedinstva“ mnoge stvari iz 1941. i 1942. godine gurnuli pod tepih i nikad se nismo obračunali sa tim idejama do kraja. Naravno da je to buknulo 1991. godine ponovo – rekao je Lazanski za TV Pink.On je podsetio na odnos građana Zagreba prema oslobođenju 1945. godine.

– Stari Zagrepčani nikad nisu ulazak partizana 1945. u Zagreb doživljavali kao oslobođenje, već kao „preokret“. Ako to gledate na taj način, onda 1991. godina nije bila iznenađenje – objasnio je diplomata.

(Večernje novosti)

KOMENTARI20 komentara

 1. Rista says:

  Još jedan nagrađeni paparaci nas uči pameti. Pa dobro, ja eto nisam znao to što priča. Glupav sam. Koji gnjavatori bre, da ne poveruješ. Pa kad ste toliko pametni, što vaši preci ili vi niste to sprečili, nego ste učestvovali u tome od sveg srca i čekali "zaslužene" nagrade? Međutim, ni jedan savremeni "politički mandatar" nije se onda suprotstavljao onome što danas imenuje greškama, nego ih i sam podržavao, pravio, smišljao a posle 50 godina će nam pričati šta je bilo uzrok promašaja. Ja sam sve to pričao još pre 50 godina, najebo ko žuti i zato nisam ambasador. Doduše, moje stradanje je počelo 74. i Titovim po Srbe i Srbiju razornim ustavom kada sam se otvoreno posro na njega. Lazanski je onda bio takođe mojih godina ali Lazanski nije ja. On to priča kada "dođe" pogodno vreme. Eto, to ovaj paparaci radi već 50 godina i već treći put menja košuljicu. Zmijska posla, be!

 2. independent says:

  Gluposti.izvrsena je denacifikacija 1945 .Kod Blajburga i u kocevskom rogu su poubijani i ustase i cetnici zajedno.Denacifikacija Srbije NIJE IZVRSENA 2000 godine.To je uzrok sadasnjeg stanja u srbiji.

  • jovan says:

   Gluplji komentar nije skoro bio na netu! Samo kada u Evropi vladaju hitlerovci-ustase onda je moguca NDH, Velika Albanija i dr. 1941. uz pomoc Hiztlera je stvorena NDH, a uz pomoc Hitlerovog Gensera obnovljena 1991. (I jos NAJVECA GRESKA JE STVARANJE BANOVINE HRVATSKE 1938.)Mada znamo da je Beograd "ustaski grad" i da u njemu od 1918. vladaju "drugosrbijanci", antisrbi, pa je logicno ocekivati i ovakve komentare, pogotovo sto su nas 2000 okupirali NATOFASISTI I DOMACI KVISLINZI! Verovatno ti si jedan od ta dva.

 3. miliorad5 says:

  ej vas dva usrana ustaška trola ,te priče ove više ne prolaze a lazanxki je u pravu ,naci govan nisu pobijena kako tereba 1945 ali sad će da platite za njih:)samo šetajte crne uniforme i dalje, opušteno, "braćo".

  • Rista says:

   šta bre lupaš, majmune? Kakav trol, koji ustaša? Iz tvojih ratnih komentara? Pa ti očigledno učio od Lazanskog, govedo jedno. Pišeš komentare kao i Lazanski ambasadorske jalove govore. Crne uniforme, plaćanje...? Jes ti bar ponekad normalan? Ti ćeš pobiti naci govna isto kao i Lazanski što ih je ubijao cela veka služeći baš njima. Sto košuljica je promenio i uvek bio "na liniji". Jedina razlika između tebe i Lazanskog je ta što ti nećeš nikad biti ambasador. U svim svojim pričama ste inače isti i mantrate ono što je Tito izmislio još pre 60 godina. Još uvek ni progledali niste a busate se u prazne glave. Ako te baš zanima, Lazanski je sklonjen nakon iscrpljivanja glupostima koje mantra 50 godina. Bio dobar u Hrvatskoj, bio dobar u Srbiji, bio tiletov novinar, pa ratni izveštač uz Jakšića, šefa mu, pa ga penzionisali i poslali da ne talasa više jer se počeo gubiti a dobiće i dobru penziju. Po tvojim stavovima i komentarima očigledno je da ti Lazanski idol. Štos mene tiče, neka ga nek ambasadoriše i nek ode u debelu penziju, meni svejedno jer meni takav učitelj ne treba.

 4. šiško says:

  Sve je teklo upravo onako kako su neke strane sile želele, ili skoro sve. Austrija u kojoj i dan danas živi habzburški duh i habzburške imperijalne želje nikad se nije pomirila sa gubitkom "svojih" teritorija. Na svom povratku na Balkan radila je vredno još od kraja 1. svetskog rata i radi i na tome radi i danas. Sve je isplanirano do tančina. Ubačeni su agenti, tj. kukavičja jaja, da obavljaju najvažnije državne poslove i usmeravaju političke procese u pravcu slabljenja Srbije kao kohezionog faktora Jugoslavije. Jedino na šta nisu računali bilo je da su u medjuvremenu jugoslovenske nacije suviše srasle, te da će biti jako teško rasturiti Jugoslaviju iako im je ona sve vreme izgledala slaba i bolešljiva. Zato su se odlučili da započnu krvavi rat sa mnogo stvarnih i izmišljenih zločina koji će napraviti nepremostivu distancu izmedju nacija da se one više nikad ne mogu uvezati u zajedničku državu. I to je sva filozofija. Šta su komunisti radili ne treba ni razmišljati ni govoriti. Oni su prvo bili jako prošarani stranim agentima, a drugo probrani po najstrožim kriterijumima, pre svega po poslušnosti i gluposti. Zato je od komunista kako ih mi obično zamišljamo (patriote koje su se iskreno borile za Jugoslaviju i pravedno društvo u njoj) zavisilo skoro ništa.

 5. M says:

  Miloševiću i kompaniji nije bilo dovoljno ni ono što su imali,nego su htijeli više,puno više,previše,pa su se prekombinirali!Da je Milošević(Srbija)prihvatio pošten Tuđmanov protuprijedlog o konfederaciji postojećih republika,onda bi Jugoslavija postojala i danas!

  • jovan says:

   Jesi li glup ili ti neko rekao da tako glup kometer pises??? Tudjman je jasno i glasno rekao "da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htela".Tacka. Milosevic je bio u pravu sto nije prihvatio cepanje SRBA u 8 drzava kao potlacenu manjinu, i nije prihvatio trenutno PRELAZNO RESENJE- "zajednicu nezavisnih drzava yu"! Da te baucim sta je ISTINA. A sto se tice rata 1991-2008. krivica je stvaranje Yugoslavije 1918. gde vlast nad Srbima preuzimaju Hrvati (i Slovenci), sto je i ozvaniceno stvaranjem NDH 1937-38. kada su "ustase" dobile drzavu sa svojom vojskom, i ostalim atributima drzave. April 1941. je samo zvanicno postala. Eto to je razlog rata 1989-2008.!!!! Milosevic nema veze sa ratom, osim da je pokusavao da ujedini "uzaS" i dve pokrajine i pomogne narod srpski iz Drine, u najstrasnijoj agresiji natofasista na SRBE u istoriji, sankcijama(logor), bombama, kvislinzima(Vuk, DOS, Otpor,..).

   • M says:

    ...i na kraju krajeva,konačne će granice odrediti Onaj Koji sve određuje!

  • šiško says:

   Konfederaciju su predlagali slovenci, a ne tudjman. Tudjman je daleko pre početka oružanih sukoba obraćajući se sunarodnicima govorio: "Nema države bez krvavih gaća!" Taj ratni poklič se odlično primio u hrvatskoj i krenuli su sa šikanom i zločinima nad Srbima, kako u gradovima, tako i u manjim sredinama. Potom su iz hrvatskog ustava izbačeni Srbi kao konstitutivni narod, što će reći da su preko noći postali nacionalna manjina kojim je dozvoljeno činiti sve što zlikovcima padne na pamet. Viorile su se ustaške zastave, pevale se ustaške pesme, ustaški pozdravi su postali uobičajeni i sve ostalo u hrvatskoj je postalo ustaško. ... A onda ovde neki pričaju o miloševićevoj nezajažljivosti. Milošević je njihov, ustaški, čovek i nije nastojao da učini bilo šta u korist Srbije i Srba, što je postalo jasno tek pošto je otišao sa vlasti i iz žiže javnosti. Dakle, ako je bio nezajažljiv, bilo je to u korist hrvatske ustaške države, a ne Srbije.

   • jovan says:

    Nemoj i ti da pljujes po Milosevicu, jer onda pljujes po samom sebi i prvi deo komentara koji ti je tacan. Za Milosevic lupas i ponavljas natofasisticku podvalu koja je u bila u sluzbi da satanizuje Milosevica (vlast u Srbiji) i izazove podelu Srba, i na zalost to im je uspelo da razore Srbiju iznutra. Nemci i USA bombarduju Krajinu koja je pod zastitom UN, proganjaju Srbe, (pre toga su sirili glasine i dezertranje u vojsci Krajine), ali sire pricu da je Milosevic kriv za pad Krajine i glupi Srbi to prihvataju, a i oni kvislinzi koji zele vlast u Beograd. Ej, stavi prst na celo i razmisli. Nobelovci Harold Pinter, Handke, ili Remzi Klark, ministar pravde USA, generali UN, .. tvrde da je Milosevic zrtva natofasisticke propagande, a ti kao "srbin" to ne razumes?! Ne vidis siru sliku, ili ne zelis da je vidis!? Svako ko nalazi i najmanju krivicu Milosevica za rat, pad Krajine, prihvata narativ koji je imao svoju svrhu da izazove gradjanski rat u Srbiji, pad vlasti, dolazak kvislinga na vlast, nato okupaciju (koja se desila 2000.)- a ne zna da je Srbija pod najgorim sankcijama ikada, pretnja bombardovanje Srbije bila od prvog dana 1991. pa je jedino morao pregovorima da prekida rat, preko UN. Problem je sto USA, NEMCI, ENGLEZI, ne postuju ni jedan sporazum, a bacaju "hirosime" i ubijaju milone civila, a ne trepnu! Ahtisari mu je rekao, ako ne potpise primirje na Kosovu(1344 UN), da ce Amerikanci da ubijaju milione, do poslednjeg Srba-civila kao u Vijetnamu kada su palili citava naselja i ljude u njima napalm bombama. Lako je posle bitke biti general, ali "mlevenje srba" trajao i dalje traje sa Zapada i iznutra. Slovenci, Hrvati, Shiptari, nisu imali podeljenost ideolosku kao Srbi, i zato smo mi izgubili Krajinu( na sta ti ciljas), ne zbog Milosevica.

    • šiško says:

     Čini mi se da ti nešto nisi razumeo. To da je milošević bio žrtva propagande mogu da prihvatim i prihvatam, ali sam ubedjen da je on tako hteo da bi dao alibi zapadu da SFRJ rasparčaju na štetu Srba. Mi Srbi sa tim nemamo ništa. Nemamo nikakvu krivicu ni odgovornost za miloševićevo ponašanje, jer je milošević jedan od stranih agenata hrvatskog porekla i vatikanski službenik. Naš "nacionalizam" kako je svet nazivao našu paniku da nam se ne ponovi genocid iz 2. svetskog rata je indukovan ponašanjem ustaške tudjmanove vlasti, alijinim islamskim idejama i zapadnim neosnovanim i nepravednim optužbama za sva zla ovog sveta, a milošević nas je vodio iz poraza u poraz i još više pojačavao tu paniku. Nemam ovde mogućnosti da izložim zašto mislim da je milošević hrvat, katolik, visokorangirani službenik katoličke crkve, ali pogledaj ovu sliku: https://i1.wp.com/www.quovadiscroatia.com/wp-content/uploads/2015/04/11707_1-e1427984060123.jpg?fit=735%2C536&ssl=1 a možeš da potražiš još takvih, možda još ubedljivijih slika pomoću ključnih reči "smiljan čekada banjalučki biskup". Možda će ti pasti nešto na pamet. I još nešto: bilo bi lepo i korisno kad bi izbacio iz komunikacije izraz "lupaš", "pričaš gluposti" itd. Mi ne treba da se svadjamo, nego da zajednički dolazimo do nekih saznanja i zaključaka koji će nam koristiti, kako svakom ponaosob, tako i našem kolektivu.

     • Jovan says:

      Sve objave na netu ili "medijima" je pod najgolemu sumlju! Plan razbijanje SFRJ je bio na 8 drzavica, znaci i Kosovo i znaci Vojvodina da budu kao i NDH! Milosevic im je sprecio plan vracanjem pokrajine u sastav "uzaS"! To je prvo. Drugo, i KiM je zvanicnio teritorija pod UN, deo Srbije, i Republika Srpska je SRPSKA, znaci u nemogucim uslovima. I da nije bilo Vuka i ostalih da u trenutku napada na SRPSKI narod cepaju narod i ruse vlast, staju na stranu NATO fasista, ostale bi i Krajina i Kosovo, i Drvar,.. Dok su se u drugim narodima "novokomponovanim" ujedinjavali njihovi komunisti i kapitalisti, u Srbiji su kvislinzi stali na strani NDH, i ostalih, kao bolje je privremena "zajednica nezavisnih drzava" koja je prevara. Milosevic nije pristao i zato je UBIJEN ! Milosevic ima samo jednu gresku sto je prostao na tzv. stranu Zapadnu "medijaciju", jer je to bila FARSA cepanje srpskog naroda po granicama iz 1941. E to je ISTINA. Ostalo je samo laz, satanizacija Milosevica i SRPSKOG NARODA. To traje od Principa, a i pre.

 6. Robert Wronsky says:

  Koji je to licemjer, zna on dobro kakva je bila osveta "partizana", preobučenih četnika poslije Bleiburga.Zločini koje su Srbi radili Hrvatima od 1918.su i stvorili ustase i na žalost, doveli do Jasenovca, što i večina Hrvata osuđuje. Vaš Vučić vas vodi u propast, lažni ekonomski napredak je fikcija. Širenjem mržnje i netrpeljivosti pokušava skrenuti pozornost sa svojih promašaja.

 7. M says:

  Kako to misliš da je Njemačka stvarala Hrvatsku!?!Pa i jeste,kao što su Engleska,Francuska,Rusija stvarale Veliku Srbiju,odnosno Velike sile prekrajale Balkan kako im je pasalo i kako su htjele i mogle!I danas tako,samo USA-Zapad protiv Rusije-Kine,i ta će granica između Zapada i Istoka još šetati i neće ovisiti samo o volji Hrvatske i Srbije,kao što nije ni prije ovisila!Ti misliš da će se Vatikan-Zapad tek tako odreći svoje granice-posjeda?!?

 8. Rista says:

  Srbi moji, eto vam šiškovog i Jovanovog komentara. Da malo unesu jasnoće u vaše zbunjene mozgove. Taman sam se naoštrio da malo ispravim krivu Drinu, ali nema potrebe. Čitajte ta dva komentara i učite se, ispravljajte gluposti koje su vam nabili u mozak i ne krivite pogrešnu stranu. Udarile nacističke države sveta i njihovi pratioci po Srbiji i tu leži cela mudrost. Nekoliko puta sam pisao da nije nikakav Srpski kralj stvorio KSHS, nego Britanija i Zapad, generalno. Jednostavno, nisu nam dali da stvorimo Srbiju posle I Svetskog rata. Ne lupajte gluposti. Zasipaju vas lažima i podvalama da bi ste sami sebe krivili i srali i vi to uporno radite. Pored vas, oni ispadoše nevinašca a mi Srbi izdajnici. Aj malo se otreznite i pogledajte otvoreno šta se dogodilo ako već niste bili u stanju da pratite kako su Srpske teritorije definitivno otete a Srbi isterani, ko je to podržavao Fantomima i bombama iz vazduha, izolacijama i sankcijama, pljuvanjem po Srpskom narodu... Načisto ste prolupali, bar većina od vas i seje ovde gluposti koje im CIJA servirala. Vi ste zaboravili da su se Srbi ujedinili svi ko jedan uz Miloševića, ali nismo imali ni jednog saveznika iz oba rata , nego se sve okrenulo protiv nas uz pritisak Zapada a posebno Amerike. Čak i države Afrike koje nemaju pojma ni gde je Srbija, čak i poklekla Rusija. Naravno da u takvoj situaciji Zapad postavlja kvislinge u prvi plan i tako ste dobili Koštunicu, Đinđića a onda Tadića, Srpski državni mediji su pali pod ropstvo Nemačke i Austrije(pisao sam o tome na ovom portalu, ali vama je lakše da zažmurite), propaganda bila i danas je gotovo razorna. U te prodane medije spada i Lazanski, ako ćete iskreno i zato me ne oduševljava nikakav "patriotizam" takvih ljudi. Nije on jedini. Spomenuo sam vam i Jakšića u vezi medija i Lazanskog, ali vi očigledno ne znate da je Jakšić, jedan od najjačih i najvećih kvislinga medijskog tipa u Politici bio šef Lazanskom. Nisu to neke velike stvari. To su posledice i nisu ni Jakšić ni Lazanski srušili Srbiju, nego Zapad a slični njima, kao što su Jakšićo Lazanski su samo kvisling bratija koja niče kao posle kiše u takvim uslovima. Lepo sam vam napisao da je Lazanski tiho uklonjen da ne zamajava više Srpski narod. Oni su vam podmetnuti da vam oforme mišljenje koje poprilično Srba ima danas, a to je da su svi i jedino Srbi u zadnjih 100 godina krivi za raspad Srpskih teritorija i Države, za genocid i iseljavanje, pokrštanja i emigraciju i većinom su uspeli da vam isperu mozak i da počnete pljuvati sami po sebi. Zapad je okrenuo leđa Srbima i podržao Tita, Zapad je stvorio KSHS i Zapad je napao sve Srbe, srpske teritorije i Srbiju krajem prošlog veka. To je suština udara po Srbima. Razmišljajte malo, pobogu i ne krivite sami sebe. Mi danas ipak dobijamo nove saveznike ali su oni tek u oporavku i ne mogu nam previše pomoći. Ipak, dolaze neke promene i treba biti spreman da ih prepoznate, ali ako budete i dalje mantrali da su naši dedovi i očevi bili krivi, onda ništa od nas. Borićete se protiv onih koji izginuše za svoj narod. Apsurd. Maltene već opraste Zapad i teška bombardovanja po Srbima. Okriviste sami sebe.

  • RASPUCHIN says:

   Ili ste se , u sasvim korektnom i istinitom komentaru , krivo izrazili ili i Vi griješite zbog pogrešnog ugla u gledanju na problem? Citiram : " ... , kao što su Jakšićo Lazanski su samo kvisling bratija koja niče kao posle kiše u takvim uslovima". Nikli su , ta dva tipa , mnogo pirije ove posljednje kiše koja nas je dobro "oprala" i još osamdesetih su bili dobrani "šampinjoni". Svi zaboravljaju jednu , veoma jaku i uticajnu , naciju koja je , kao i sve ostale , isto tako nastala od nas. To Bi bili j"U"gosloveni koji su imali jedinu oružanu silu u bivšoj državi sve dok nisu dopustili ostalima da se organizuju i naoružaju. Jedna od mantri je i da su ti j"U"gosi , sa svojom oružanom silom i naoružanjem , pomogli naš narod. Sve je to laž koju i dalje pričaju svi pa i dvojac koji ste pomenuli. Iskreno , mrzi me da pišem dugačke komentare jer ni kratke komentare malo posjetilaca pažljivo čita pa dolazi do zabune i nerazumjevanja ali pokušaću veoma kratko nešto reći. Svi se sjećamo da su osamdesetih šiptari pisali parole o "republjik" po kasarnama JNA a sve je to zataškano. Kako? Pa lako! Isto kao što je zataškano da je Petar Stipetić , iako je bio aktivni učesnik Mas-Poka , dogurao do čina Brozovog generala. Do čina generala je dogurao i onaj SRPski general Čedomir (ozbiljno se priča da se bavio švercom i bio ovisnik o alkoholu ???) koji potpisao BEZUSLOVNU PREDAJU , onom istom Mas-Pokovcu Stipetiću , kao završnu scenu u dobro pripremljenom scenariju izdaje. Nadam se da je ovo dovoljno? A što se "zapada" tiče to je jako , jako rastegljiv pojam a ja ću ponoviti : Njemačka 02.01.1989.g.. Ima još jedan datum koji je jako bitan u čitavoj ovoj priči i isto tako je vezan za aktivno učešće švaba u napadu na naš narod devedesetih a pouzdano znam da ga imaju čak i neki od advokata koji su branili neke (možda da a možda i ne) naše u Hagu. Ipak sam ubjeđenja da ste malčice drugačije mislili nego što ste napisali u pomenutom citatu.

   • Rista says:

    Nema ničeg u vašem komentaru od čega bih ja hteo da se branim. Slažem se potpuno ali kao što rekoste, ponekad pogrešna reč ili brza misao odluta. Pročitao sam sve komentare po nekoliko puta i nema šanse da odgovorim više nego što je moguće, jer suviše je velika istina izneta u ovim komentarima, ma kako je mi iskazali. Ali bolje mi ovde da se dopunjavamo, jer mi smo ljudi iz naroda a podosta nas je veoma dobro obaveštena, nego da nad našim mislima seire razne lutalice. Zato uvek kritički posmatram sve naše pa i svetske medijske pingvine ili javne ličnosti, kako ih iz milošte zovemo. Interesantna je pojava, ne ovaj prvi deo gde Zapad pomaže sve što je loše ali drugi deo, ni Istok ne može da se direktno usprotivi jer taj, loš deo, jednostavno bi uz pomoć Zapada udaljio Srbiju od Istoka. Gde smo tu smo, ostaje da budemo uporni.

    • RASPUCHIN says:

     Uhhh , "Rista" Nije mi bila namjera da Vas , na bilo koji način , napadam. Doduše , dalje ste u komentaru napisali da se trebamo dopunjavati i razmjenjivati mišljenja i to mi je bila namjera. Tu smo svi , bar se tako nadam , s' namjerom da nešto kažemo ali i saznamo od drugih koji malo bolje znaju neke činjenice. Najgore su one poluistine koje nam se podmeću kako bi se međusobno zakrvili a mnoštvo takvih je prisutno među ovima koji komentarišu a i među onima koje komentarišemo. Predlažem da se svi potrude pažljivije čitati komentare pa kada se pročitano "slegne" tek onda odgovoriti a ako postoji neka sumnja ili nedoumica onda i priupitati , nije to sramota.

 9. test01 says:

  kaze nas narod, posle bitke svi su generali ! Srbiji su uvalili komunizam kao sto su to uradili i Rusiji samo smo mi mnogo bolje prosli. Po obicaju Britanci su to kreirali kao sto su zasluzni i za stvaranje ALbanije na srpskim teritorijama iako su Srbi bili na pobednickoj strani i skupo su platili svoju slobodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *