ŠTA JE ISTINA: Šokenhof tvrdi da Vučić povodom Rusije jedno priča građanima Srbije a drugo u Nemačkoj

ŠTA JE ISTINA: Šokenhof tvrdi da Vučić povodom Rusije jedno priča građanima Srbije a drugo u Nemačkoj

19 novembra 2014

BL25_P4_GERMAN1_1188337fPiše: Jovo Vukelić

„Zemlje Zapadnog Balkana znaju veoma dobro da njih Rusija samo želi da iskoristi protiv EU i da im ne može ponuditi nikakvu dugoročnu perspektivu – političku, a još manje privrednu“.

Ovo je izjava Andreasa Šokenhofa, zamenika šefa poslaničkog kluba demohrišćana u nemačkom Bundestagu, koju je dao novinama „Rajniše post“ (16­/17. novembra).

Šokenhof još dodaje: „Treba se pribojavati da bi Rusija isporuku energenata Srbiji mogla da jače koristi kao potencijal za ucene“.

Zbog takvih svojih uverenja Nemac Šokenhof je vrlo zabrinut povodom ruskog uticaja u Srbiji.

Prvo, odakle Šokenhof zna šta misle zapadnobalkanske zemlje o delovanju Rusije na Zapadnom Balkanu? Kako on zna da Albanija, Srbija, Makedonija, BiH i Crna Gora misle isto: da ih Rusija iskorišćava protiv EU?

Da li je održana neka zajednička konferencija ili samit lidera zemalja Zapadnog Balkana na kome su oni izneli zajednički stav o „podmuklim“ namerama Rusije prema svojim zemljama?

Koliko znamo, takvog skupa, čak ni na nivou ministara inostranih poslova, nije bilo u proteklom periodu.

Možda su visoki zvaničnici ovih zemalja davali proteklih nedelja ili meseci slične izjave o ucenjivačkim aktivnostima Rusije, njene diplomatije i političara pa je Šokenhof to samo sabrao na jednom mestu?

Koliko se zna: ni to se nije dogodilo. Javnosti su nepoznate pojedinačne izjave lidera tih zemalja o zaveri, dvoličnosti ruske politike prema njihovim vladama ili zemljama i zemljama EU.

Na kraju, ostaje još jedna mogućnost: možda je tajnim diplomatskim kanalima Šokenhof saznao da sve zemlje zapadnog Balkana i njihovi lideri misle da ih Rusija ekspoatiše, iskorišćava, a povrh svega – da to tek planira da čini u novim projektima, posebno energetskim, kakav je Južni tok?

U tom slučaju Šokenhof bi imao argumente za svoju tvrdnju da zapadnobalkanske zemlje smatraju ruske političke aktivnosti neprijateljskim prema EU i da ih Rusija želi upregnuti u tu svoju „podmuklu i neperspektivnu“ akciju protiv EU.

To bi istovremeno značilo, i u slučaju Srbije, da zvanični predstavnici vlasti u Srbiji javno govore pozitivno o odnosima i aktivnostima Rusije na Balkanu i njenim političkim i privrednim namerama, a u stvari loše misle o akcijama i planovima Rusije i to u diplomatskim kontaktima sa nemačkim zvaničnicima ne kriju.

To bi značilo da predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić i ostali najviši državni zvaničnici obmanjuju, lažu sopstvenu političku javnost, a njemu – Nemcu – „tet a tet“ govore istinu!

Isto tako, ako Šokenhof uistinu zna da zapadnobalkanske zemlje „veoma dobro znaju“ nameru Rusije da ih iskoristi protiv Evropske unije, on ne bi trebalo da bude zabrinut, a kamoli veoma zabrinut zbog tih „ogavnih“ ruskih pokušaja.

Konačno, bilo bi vrlo interesantno da od Šokenhofa u naprednom periodu saznamo kakve to kapitalne, unosne i kratkoročno i dugoročno perpektivne projekte – političke i privredne – Nemačka i EU nude zemljama zapadnog Balkana, za razliku od „eksploatatorske i ucenjivačke“ Rusije.

Da vidimo, barem na papiru, te perspektivne planove Nemačke i EU za zemlje zapadnog Balkana. Onda bi verovatno pomenute zemlje lakše „oduvale“ Rusiju i Ruse sa svog područja!

„Dobre“ namere Nemačke i „zle“ namere Rusije dobro su poznate narodima zapadnobalkanskih zemalja u poslednjih stotinu i više godina.

Isto tako poznate su i dobro vidljive građanima tzv. Zapadnog Balkana i preduzete i ostvarene akcije i projekti, kao i planovi Nemačke i EU s jedne strane i Rusije, s druge strane.

Toliko su evidentne te dosadašnje aktivnosti obe strane da nije čak ni potrebna neka preciznija, na primer, digitalna vaga, da bi se izmerilo na čiju stranu preteže dosadašnja vrednost učinjenog, kao i korisna perspektiva novih, budućih projekata.

Šokenhof možda smatra (trebalo bi da ga to pitaju mediji sa ovih prostora, kad dođe u posetu ovom regionu) da li je gasovod Severni tok, kojim se Nemačka već stabilno i obilno snabdeva ruskim gasom – takođe potencijal za ucenjivanje? Naravno, Nemačke od strane Rusije?

Pre će biti da je u ovoj izjavi Šokenhofa sadržana namera Nemačke da ona zavlada, upravlja i presudno utiče na zapadnobalkanske zemlje, živote njenih građana, posebno Srbije. I da im se u taj „dobronamerni i humani“ posao niko ne meša, a naročito ne „koristoljubiva“ Rusija sa svojim tobožnjim „ucenama“!

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rade Bukarar says:

    danke na tolikoj brizi nemojte nas vi braniti od rusije

  2. Aleksandar says:

    Kroz istoruju Srbija je ikusila sve blagodeti evropske galantnosti i darežljivosti. U dva svetska rata, bombardovanja, Oluje, priznavanje Kosova, itd. sve nam to govori da su naši zapadni "prijatelji" uvek spremni da nam pomognu kako bi što pre nestali kao narod. Šokenhof možda smatra da u Srbiji vlada opšta amnezija i da smo samo njega čekali da nam osveži pamćenje i uputi nas kako dalje. Danke dojčland važi samo do Batrovaca!

  3. Savle says:

    Zemlje Zapadnog Balkana znaju veoma dobro da njih Rusija samo želi da iskoristi protiv EU i da im ne može ponuditi nikakvu dugoročnu perspektivu – političku, a još manje privrednu“. Kakvo lupetanje. Pa što ližete ono što poserete. Nisu zaživjele, a već razmišljate kako da najbezbolnije, da vam se Ameri ne naljute, ukinete sankcije Rusiji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *