Šta je LDP ponudio DS za savez?

Šta je LDP ponudio DS za savez?

25 septembra 2013

Čedo-ĐilasTransformacija Srbije, promena Ustava, mala vlada, decentralizacija, najšira autonomija Vojvodine, stoji u programu LDP koji je ponuđen DS, prenosi Tanjug. Takođe se navodi i saradnja sa sindikatima, civilnim sektorom i poslovnim svetom.

Prema saznanjima „Novosti“, naredne nedelje biće formirano zajedničko telo u kom će biti predstavnici dve stranke, sa ciljem da se do kraja oktobra sroči detaljan i jasan program. U ime demokrata u ovom telu najverovatnije će biti šef poslaničkog kluba Borislav Stefanović i Vladimir Todorić, predsednik stranačkog odbora za pravdu, dok LDP još nije utanačio sastav svojih zastupnika.

Borislav Stefanović se nada da će se dve stranke saglasiti oko programa:“Tačno je da imamo različita viđenja o mnogim pitanjima u ekonomskoj i poreskoj politici, kao i načinu na koji bi u Ustavu trebalo redefinisati odnose u Republici, ali verujemo da je moguće postići obostrano prihvatljiv dogovor“.

Iz stranaka koje su „viđene“ u novom savezu – Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Nove stranke Zorana Živkovića i LSV Nenada Čanka – poručuju da će svoj odgovor dati kada budu videli konačan programski dokument.

Sociolog Vesna Pešić kaže za „Novosti“ da se ona neće priključivati novom opozicionom bloku, jer je „izašla iz stranačke politike“, ali pozdravlja dijalog među opozicijom.

U programu LDP u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je prošlo vreme sitnih i privremenih prepravki postojećeg ekonomskog i društvenog modela i da je vreme za fundamentalne promene u samoj srži neefikasne i trome države.

LDP navodi da su ključne teme ekonomija, posao, socijalna zaštita, znanje, kultura, zdravlje, sloboda i pravo, kao i da razgovori ne smeju biti ograničeni samo na političke partije.

Srbija se mora transformisati u zajednicu zasnovanu na vladavini prava, bezbednosti i sigurnosti, punoj zaštiti individualnih sloboda i manjinskih prava, otvorenoj tržišnoj ekonomiji, solidarnosti i socijalnoj politici, a neophodna je i modernizacija države, jer su zaostajanje za evropskom političkom praksom i stalni nesporazumi sa susedima i međunarodnim akterima ključni problemi Srbije.

LDP se zalaže za promenu Ustava u pravcu snažnije zaštite ljudskih prava i efikasne decentralizacije, kao i za najširu autonomiju Vojvodine, uz uvažavanje istorijskog, političkog i kulturnog nasleđa. Ta stranka predlaže malu i efikasnu vladu, najbolje od 12 ministarstava, koja bi bila odraz potreba društva i obuhvatila samo najneophodnije resore koji garantuju najekonomičniju javnu upravu.

LDP se zalaže i za dogovor sa sindikatima, poslovnim svetom i civilnim sektorom, kako bi i građani bili uključeni u politiku i na taj način zaštitili svoje interese. Stranka navodi da je problem Srbije, za koji su odgovorne generacije neuspešnih političara, najočigledniji u razorenom tržištu rada, kao i da je sunovrat ekonomije najvećim delom cena pogrešne politike. LDP smatra i da se mora promeniti i zdravstveni sistem u Srbiji, pojačati uloga parlamentarnih tela u kontroli sprovođenja zakona i da se moraju oštro kazniti svi državni organi koji ne primenjuju zakone.

Ta stranka ocenjuje da budućnost Srbije neće biti izvesnija ako deca ne dobiju kvalitetnije obrazovanje, a škole ne prestanu da budu marginalne institucije i da treba uspostaviti nov kulturni model, usaglašen sa promenama u svetu, ali koji će čuvati dragoceno u domaćoj kulturnoj baštini.

LDP navodi da u stvaranju široke platforme koja će dati odgovore na najvažnije političke, ekonomske, socijalne i kulturne probleme treba da učestvuju i druge političke stranke, civilno društvo, sindikati, poslovni svet, pojedinci i institucije iz različitih oblasti.

Plan saradnje Liberalnodemokratska partija je ponudila demokratama juče, a u DS će o predlogu, kako su najavili, razmotriti narednih dana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *