Šta je nama u RS Federacija BiH

Šta je nama u RS Federacija BiH

22 marta 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Često mi prijatelji do čijih mi je mišljenja stalo prigovaraju da se na stranicama ovih novina previše bavim političkim haosom u FBiH, entitetu u kome, zahvaljujući samoubilačkoj politici dve vodeće stranke koje okupljaju Bošnjake, te nečuvenoj tvrdoglavosti trećerazrednih međunarodnih činovnika nespremnih da priznaju i isprave sopstvene greške, praktično ne funkcioniše nijedna institucija.

Pardon, reći će ovi iz SDA, potpomognuti dvojicom hercegovačkih mesara, ostatkom amorfne ustašoidne grupe koju predvodi jurišnik Jurišić i, naravno, nazovisrpskim Desnicom, federalna vlada funkcioniše sasvim normalno. Samo što je ne predvodi premijer i što nema skupštinsku većinu.

Kako ne funkcioniše federalni parlament, kazaće ovi iz SDP-a, koji iz svog smrtonosnog, interesnog političkog zagrljaja ne ispuštaju oba HDZ-a iako do prava bosanskih Hrvata i dalje drže kao do lanjskog snega. Eto, lepo, ne funkcioniše jer u Domu naroda federalnog parlamenta SDA uspeva da blokira svaku odluku koja bi tu stranku poslala u opoziciju.
Elem, pitaju mene prijatelji – a šta je nas u RS briga šta se dole, u grotlu sarajevske i mostarske čaršije, dešava?! Zar mi nemamo dovoljno naših problema, zar ne živimo debelo ispod granice siromaštva, zar se ne otima na sve strane, zar stranačke hobotnice ne odlučuju o svakom segmentu naših života?!

Naravno da su u pravu oni koji postavljaju ovakva pitanja. I naravno da RS, srećom, niko ne može da zabrani da, u okviru dejtonskih nadležnosti, uspostavi pravednije uređeni sistem. Sistem čija bi nas samoodrživost ozbiljno preporučila čak i onim međunarodnim investitorima, koji jedva čekaju da nas ucene neprihvatljivim i neodrživim političkim zahtevima.

U tome, zapravo, i jeste stvar. I odgovor na postavljena pitanja. U ovakvoj, što bi rekao biskup Komarica, nakaradi od države; u nesuverenoj zemlji u kojoj su brojne institucije, uključujući i pravosudne, pod kontrolom stranaca; u zemlji u kojoj više od dve decenije nijedno ozbiljno političko pitanje nije rešeno, niti se bilo koja strana, pogotovo bošnjačka, odrekla političkih ciljeva sa kojima je ušla u građanski rat; u takvoj, dakle, zemlji jeste važno šta se dešava u FBiH. Ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog činjenice da krah tog prvog američkog čeda na ovim prostorima brojne svetske moćnike tera da razmisle o napuštanju podrške unitarističkom konceptu države.

Ostanemo li na repu evropskih integracija, a sve su prilike da hoćemo, nije daleko ni krah drugog američkog pobačaja, onog dejtonskog. Tek tada nam neće biti bitno to što komšiji crkava krava. Borićemo se, mnogo snažnije, da ne crkne naša.

(PressRs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *