Šta je ostalo od DOS-a?

Šta je ostalo od DOS-a?

20 marta 2014

270587_peti-oktobar-01rasfoto-zeljko-safar_fTrinaest godina posle pobede DOS-a na republičkim izborima, sa osvojenih 176 od 250 mandata, praktično polovina stranaka tog saveza nije na političkoj sceni. Dve stožerne partije DOS-a, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije, na izborima održanim 23. decembra 2000. godine imale su po četrdeset mandata u parlamentu. Sada DS ima 19 mesta u skupštini, ali otprilike isto će imati njen „otcepljeni” deo – Nova demokratska stranka – Boris Tadić. DSS na ovim izborima nije prešao cenzus. Nova Srbija Velimira Ilića izašla je na izbore s naprednjacima.

DOS je nastao 10. januara 2000. godine na inicijativu SPO-a, ali je ta stranka ubrzo izašla iz velike koalicije, na predsedničkim izborima je imala svog kandidata, koga je, kao i Slobodana Miloševića, pobedio zajednički kandidat Vojislav Koštunica.

DOS su činili: DS, DSS, Demokratska alternativa, Nova Srbija, Građanski savez Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Savez vojvođanskih Mađara, Reformisti Vojvodine, Sandžačka demokratska partija, Koalicija Vojvodina, Socijaldemokratija, Pokret za demokratsku Srbiju, Liga za Šumadiju, Nova demokratija, Demokratski centar, G 17 plus i Otpor.

DOS je praktično potrajao do smrti Zorana Đinđića, a 13. novembra 2003. godine raspušten je parlament i raspisani izbori za sledeći mesec. DS je odlučio da na izbore ide samostalno i to je bio kraj DOS-a jer stranke iz te koalicije nisu zajedno izašle na izbore.

Savez vojvođanskih Mađara izašao je sam na poslednje izbore i ušao u parlament. Rasim Ljajić je posle Sandžačke demokratske partije napravio Socijaldemokratsku partiju Srbije, koja je sada na listi SNS-a, kao i Olgica Batić iz Demohrišćanske stranke Srbije. Liga socijaldemokrata Vojvodine izašla je na izbore u koaliciji sa NDS-om Borisa Tadića i ušla u parlament.

Građanski savez Srbije ranije se kolektivno učlanio u LDP, koji nije prešao cenzus na ovim izborima. U koaliciji sa LDP-om izašao je na izbore i SDU Žarka Koraća. G 17 plus je praktično stalno bio u vlasti, a transformisan u URS – nije prešao cenzus. Demokratski centar i Otpor kolektivno su se učlanili u DS.

Demokratska alternativa, na čelu s Nebojšom Čovićem, Reformisti Vojvodine sa Miletom Isakovom, Koalicija Vojvodine sa Draganom Veselinovom i Socijaldemokratija, čiji je predsednik Vuk Obradović preminuo, nisu više u politici. Liga za Šumadiju i Pokret za demokratsku Srbiju, pa ni Nova demokratija Dušana Mihajlovića, koja je promenila ime u Liberali Srbije, takođe nisu aktivni.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *