Šta je pokazala gej-parada u Podgorici?

Šta je pokazala gej-parada u Podgorici?

3 novembra 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Čuveni stih Lovćenskog Tajnovidca, Petra Petrovića Njegoša, koji glasi – „nije svijet ono što mišljaste“, dobio je svoju primenu i ovih dana, kada bi u malo izmenjenom obliku, u skladu sa aktuelnim događajima, mogao da se pročita i ovako – „nije Evropska unija ono što mišljaste“.Drugim rečima, sudeći po onome što je upravo viđeno, Brisel se izgleda više založio za održavanje gej-parade po sablasno pustim ulicama Podgorice, nego za ostvarivanje evropskog životnog standarda za tamošnje građane. Dakle, iako je crnogorski premijer Đukanović nedavno primetio da se ekonomija zapadnog Balkana nalazi na izdisaju, i pri tom izrazio uverenje da Evropska unija mora tom pacijentu da obezbedi oporavak, jer kako se doslovno izrazio, „lokomotiva mora biti zainteresovana za kretanje svakog vagona u toj kompoziciji”, pokazalo se da je ona ipak mnogo manje zainteresovana za poboljšanje životnih uslova, a najviše od svega za javno okupljanje gej populacije koje je održano u nedelju u glavnom gradu Crne Gore.

Takav zaključak nedvosmisleno proističe iz oduševljenja šefa delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Mitje Drobniča, koji je sa neskrivenim zadovoljstvom čestitao organizatorima Parade na istrajnosti i hrabrosti, uprkos prilično neverovatnoj činjenici da je pomenuti briselski činovnik pohvalio „hrabrost“ 2.000 policajaca i specijalaca pod punom ratnom opremom, raspoređenih u pet bezbednosnih prstenova, koji su blokirali ceo grad uz angažovanje konjice i policijskih pasa.

A kada se tome doda podatak da celokupne oružane snage Crne Gore imaju isto toliko pripadnika, onda se bukvalno može reći da je nedeljnu gej-paradu u Podgorici, koja je održana po evropskim standardima, obezbeđivala takoreći čitava crnogorska vojna sila, što je bio dovoljan razlog da Mitja Drobnič naposletku konstatuje „da Crna Gora sve više napreduje u ostvarivanju svojih obaveza“. Inače, da je navedeni stav zvaničnog briselskog predstavnika u potpunom raskoraku sa životnom filozofijom predstavnika autentične Crne Gore, najbolje se uočava iz ocene vladike Amfilohija, koji je na njemu svojstven način dotakao samu suštinu protekle gej-parade u Podgorici, rekavši da je to „parada ubistva i uništenja ploda ljudskoga, parada samoubistva. To je parada obesmišljenja svega onoga što jesmo i što nosimo u sebi“, naglasio je Amfilohije, i dodao da je „Evropa, ona antihristovska, uspela napokon da Crnu Goru metne poda se, kao znak njenog punog ispunjenja uslova za integracije“.

I tu se ponovo vraćamo na početnu misao njegovog slavnog prethodnika, velikog Tajnovidca Njegoša, koji je pronicljivo uklesao u kolektivno sećanje misao koja vredi i danas, možda i više nego u vreme kada je nastala, a koja glasi – „Nije svijet ono što mišljaste“. Ko se u to još uvek nije uverio, imaće priliku na nekoj sledećoj crnogorskoj gej-paradi. Po evropskim standardima, naravno.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *