Šta je pozadina skandalozne inicijative LSV o obeštećenju Vojvodine zbog prodaje NIS?

Šta je pozadina skandalozne inicijative LSV o obeštećenju Vojvodine zbog prodaje NIS?

13 septembra 2014

Miroslav-Parovic-04-690x459Piše: Miroslav Parović

Nedavno je Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila da će Skupštini AP Vojvodine podneti inicijativu u kojoj će tražiti „obeštećenje Vojvodine“ zbog navodno štetne privatizacije Naftne industrije Srbije. U LSV-u tvrde da su nezavisni revizori procenili vrednost NIS-a na 2,2 milijarde evra, a pošto je „Gasprom” 51 procenat ove naše kompanije platio 400 miliona, država Srbija mora da nadoknadi ostatak AP Vojvodini, i to u iznosu od, kako kažu, 840 miliona evra.

Ovom skandaloznom inicijativom Liga je otvorila mnogobrojna pitanja, ali ovde ću se osvrnuti samo na dva. Najpre, po kojoj to logici NIS pripada samo žiteljima Vojvodine? Ako bismo usvojili ovu nakaradnu logiku, onda bi npr. EPS pripadao samo žiteljima centralne Srbije imajući u vidu da se gotovo sav proizvodni kapacitet EPS-a nalazi u ovoj regiji naše zemlje. Zamislimo, dakle, da se sutra neko iz Beograda doseti i da zatraži od žitelja Vojvodine obeštećenje za to što se električna energija Vojvođanima prodaje po nepunih pet evrocenti, dok je prosečna cena u okruženju gotovo deset evrocenti za kilovat-čas. Mi koji živimo severno od Save i Dunava morali bismo da platimo milijarde evra na ime „obeštećenja“ na osnovu logike koju nam LSV predlaže. Dakle, potpuno je neutemeljeno uspostavljati princip da pojedina prirodna bogatstva i strateški resurci pripadaju samo onim delovima teritorije na kojima se fizički nalaze. Drugim rečima, strateški resursi jedne države pripadaju podjednako celokupnom društvu.

Drugo pitanje u vezi s pomenutom inicijativom jeste na osnovu kojih analiza je LSV došao do toga da je NIS u trenutku prodaje vredeo 2,2 milijarde evra? Jedinu procenu vrednosti NIS-a radila je kompanija „Dilojt i Tuš“ u toku 2008. godine i u tom dokumentu je navedeno da NIS vredi 2,2 milijarde. No, u istom dokumentu procenitelji su se ogradili i rekli da su celu procenu radili na osnovu podataka za koje ne mogu da garantuju da su verodostojni, kao i da nisu radili naknadnu reviziju njihove tačnosti. Procenitelji su u dokumentu naglasili da je procena rađena isključivo za određivanje inicijalne vrednosti akcija NIS-a i da se kao takva u druge svrhe ne može koristiti. LSV, dakle, svesno manipuliše podacima iz jednog nepotpunog i, kako sami autori kažu, „nedovoljno pouzdanog“ proceniteljskog izveštaja.

Jasno je i to da LSV celu priču oko NIS-a ponovo pokreće zarad pokušaja da održi svoju poziciju – da su ujedno i vlast i opozicija. Oni se na ovaj način ponašaju već punu deceniju i po, sve vreme govoreći da Vojvodinu treba obeštetiti, dok su u praksi zajedno sa Demokratskom strankom učestvovali u najvećem obeščašćenju Vojvodine u njenoj istoriji.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *