ШТА ЈЕ ПУТИН ГОВОРИО О КОСОВУ ПРЕ ТРИ ДАНА?! Српски медији прећутали ове Путинове речи о Косову у Бечу!

ШТА ЈЕ ПУТИН ГОВОРИО О КОСОВУ ПРЕ ТРИ ДАНА?! Српски медији прећутали ове Путинове речи о Косову у Бечу!

8 јуна 2018

Председник Руске Федерације Владимир Путин боравио је пре три дана у посети Бечу. У очи посете дао је обиман интервју за аустријску телевизију ОРФ, у коме је одговарао на многа питања, између осталог и о присаједињењу Крима Руској Федерацији и поређењу са питањем Косова.

Интересенатно је да српски медији нису обратили пажњу на ове речи руског председника, у којима је јасно послао поруку о двоструким стандардима Запада у односу према питању Косова и Крима.Аустријски новинар покушао је да, како је рекао, „анексију Крима“, представи као преседан у Европи, када је једна држава против воље друге државе анектирала део њене територије. Што, како је рекао, представља опасност за друге, пре свега, Пољску и Балтичких држава, које могу затражити заштиту од Русије.

Владимир Путин није остао дужан аустријском новинару и супротставио питање Косова и двоструким стандардима Запада.

– Крим није прогласио независност као резултат напада руске војске већ на резултатима воље исказане на референдуму грађана Крима. Ако ви говорите о анексији и поред референдума и исказане воље народа, онда треба анексијом треба назвати и самоопредељење Косова. Зашто ви не називате анексију самоопредељење Косова, после напада НАТО. Ви говирите о праву Косовара на самоопредељење, они су то урадили само решењем парламента, а Кримљани на референдуму на које је изашло 90 % људи који живе у Криму и који су гласали за присаједињење Русији.

То није демократија? А шта је онда демократија- питао је Путин.

На то је водитељ говорио шаблоном западних земаља о немогућности поређења Крима и Косова.

– Господине председниче, то на Кримну није био законити референдум, није био слободни референдум. То што ви говорите о Косову, ви сте сами називали независност Косова аморалним и нелегалним и до сада га нисте признали. Како то може бити?

Владимир Путин:

– Итекако може бити! Ја ћу вам рећи зашто. Зато што је у политичким процесима и војним догађајима у бившој Југославији у одношењу према Косову било донешено решење суда Уједињених нација, у коме је директно написано, прочитајте то,  прочитајте то својим гледаоцима и слушаоцима, сагласност централних власти државе по питању самоопредељења суверинитета територије није обавезно! Тако је суд УН прокоментарисао догађаје на Косову.

Водитељ:

– Тамо су биле веома јасне премисе, које на Криму нису били успуњене, о томе говоре сви међународни чиниоци. Нема никог ко је признао то, нико није признао то гласање.

Владимир Путин:

Ваши аргументи су савршено неубедљиви, нико није ни дужан да признати вољу грађана који живе на тој територији. То је у потпуности сагласно са оним што је донео суд УН, и ту не могу бити двоструке интерпретације. Двоструке интерпретације су код оних који се служе таквим стварима.

Ова расправа се водила од 29:00 минута

(Правда)

KOMENTARI7 коментара

 1. Miraš says:

  1. Aneksija najčešće znači silom, dakle vojskom, izvršeno pripajanje odnosno oduzimanja nekog dela teritorije druge države ili cele države. Ali postoje i slučajevi или могућност da se pravo na aneksiju stiče na osnovu medjunarodnih ugovora. U slučaju samoopredeljenja Kosova prethodno je primenjena vojna sila NATO-a на целу Србију и највише на КИМ, da bi se tako izvršilo oduzimanje KIM od države Srbije, dakle postoji aneksija. U slučaju Krima najvažniji je bio taj prvi korak - uspešno održani referendum gradjana. Zato se povratak Krima kući ne može ocenjivati kao aneksija. Но на крају Запад и Украјина се ни не усудјују да направе војни повраћај Крима, јер тамо постоји и војна сила која ће ту територију да брани........... 2. Dvostruki aršini Zapada se jasno vide jer povodom samoopredeljenja tkzv. Kosova, donešeno je rešenje suda Ujedinjenih nacija, u kome je direktno napisano "saglasnost centralnih vlasti države (мисле на Србију) po pitanju samoopredeljenja suveriniteta teritorije (Косово) nije obavezno! Из овога следи заклјучак: Ако сагласност Србије по питанју самоопределјенја Косова није битна, онда није битна ни сагласност Украјине по питанју самоопределјенја Крима. Поготову што је на Криму одржан успешан референдум градјана а није само донета одлука на нивоу Скупштине као у случају Косова, Такодје кримском референдуму није претходила војна интервенција и окупација. Крим и Косово се не могу поредити из више озбилјних разлога.......... 2. Да се упоредимо са Украјином јер и она као Србија има губитке: Украјина је почела да остварује губитке оног момента када је претерано почела да слуша Запад, и да слуша мишлјенје својих градјана. Украјина је велика землја те је нормално да у различитим областима Украјине постоје мало другачији интереси. Кијев је требао све то да уважи и да доведе у склад. Посебно је важно да Украјина се граничи са Русијом која јесте велика војна сила те од 1991. година независна Украјина требала је не само формално него и суштински веома добро да чува војну неутралност. Украјина није дужна да чува Русију, али није било паметно ни да направи тако велики контра заокрет. Мора се водити рачуна и о сполјној стабилности землје. Баш владајући политичари у Украјини су највише криви за губитак територија Украјине. ... 4. Да се упоредимо и са Русијом. У много чему ми можемо да разумемо потезе Русије, али не може се Србија у својим потезима са Русијом поредити јер нисмо сила, ми нисмо ни озбилјна регионална сила.

  • Miraš says:

   Исправка: и да НЕ слуша мишлјенје својих градјана, сумирано по областима. Нису водили рачуна о унутрашнјој стабилности државе.

 2. Zoran says:

  Imate Vucica, pameytnog i odmerenog. Zato i precutao ovo.

 3. da da says:

  Шта ви називате српским медијима..можда блиц,новости,телеграф,н1 итд...не постоје српски медији...постоји окупирана српска држава од стране нато пакта и њихових домаћих трабанта,квислинга..који су узјахали ову државу и народ,а полиција и војска им помажу као генерал недић нацистима (под паролом>ја не бих,али морам)..све ви то знате,а опет спомињете српске медије горе у тексту..ја вас питам који су то српски медији?

 4. Cetnik says:

  Znaci da je najbole da se odreknemo Kosova a da dobijemo Krim, ja bih odmah ostavio celu evro Srbiju i otisao tamo da zivim, naravnol pod ruskom zastavom.

  • Jovo says:

   Idi šta čekaš vozi Miško.Zašto ne ideš.Zbog takvih kao šta si ti je srbija rasturena i jadna država.Bilo bi svima bolje da ideš.Sretan ti put.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u