ШТА ЈЕ СЦЕНАРИО ОПОЗИЦИЈЕ?

ŠTA JE SCENARIO OPOZICIJE?

3 februara 2017

vladimir-djukanovic 54

Piše: Vladimir Đukanović

Naizgled deluje bezazleno, pa čak i komično, podnošenje krivičnih prijava Saše Radulovića za navodnu krađu izbora koju su tobože počinili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Vojislav Šešelj. Ko god se razume u izborni proces, kada čuje ili pročita ono što je Radulović izjavljivao i kakve je „argumente“ koristio da bi potkrepio tezu o pokradenim izborima, lako će zaključiti da su budalaštine na nešto ozbiljnijem nivou od toga što je on izgovorio. No cela ta priča oko krađe izbora niti je bezazlena niti slučajno pokrenuta, a biću slobodan da iznesem tvrdnju da je deo unapred pripremljenog scenarija koji ima za cilj da delegitimizuje nastupajuće predsedničke izbore.

Kako vreme odmiče čini se da je svim opozicionim kandidatima i njihovim pristalicama sve jasnije da je Andrićev venac podjednako udaljen od njih kao što je bio i pre nego što su krenuli u kampanju. S obzirom na to kako je vode, ubeđen sam da im je sada i nešto udaljeniji. U nebranom grožđu u kome su se našli, i to u momemntu kada izbori nisu još ni raspisani, duboko svesni da će možda već i u prvom krugu morati da polože oružje, pokreću priču o krađi izbora. Već je najavljuju kao sigurnu, bez ikakvih parametara i dokaza da će se ona zaista i dogoditi. Time zapravo sebi prave alibi za poraz koji je neizbežan, ali, sa druge strane, unapred pripremaju i oštre svoje birače podižući im tenziju do toga da ih pozovu na ulicu kako bi navodno odbranili demokratiju.

Namera je da se uradi nešto slično onom što se dešava u SAD, gde poražena Sorosova elita ne može da prihvati volju naroda. Naravno, tu su čuveni „nezavisni“ mediji koji će takođe biti spremni da uskoče po zadatku i podižu tenzije zbog navodne krađe izbora. Cilj je delegitimisati izbore, samog predsednika države i proglasiti vlast lopovskom, te je svima jasno da se ona ne može drugačije oboriti osim na ulici, jer će izbore uvek da pokrade.

Ovaj put ulog je veliki. Problem im je masovnost u podršci, ali to će se nadomestiti ekstremizmom onih pristalica koje budu na ulici. Ovo je bitka na život i smrt propale politike oličene u bar dvojici kandidata – Jeremiću i Jankoviću – jer, ako im se dogodi da ispred njih kojim slučajem bude Šešelj, to će biti konačno zakucani ekser u mrtvački sanduk politike koju su oni reprezentovali sve ove godine. Zato nemam dilemu da je scenario za nasilje na ulici već spreman, a da je izgovor unapred spremna priča o krađi izbora.

P. S. Ubeđen sam da će najviše radikalizovati priču o krađi izbora ukoliko kandidat bude Aleksandar Vučić i ako ih do nogu potuče još u prvom krugu.

(Standard.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bagro crvena says:

    Ti imas problem al ne u glavi vec u d...! Kao i tvoj idol!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *