Šta je sve kod Bajića u fiokama?

Šta je sve kod Bajića u fiokama?

7 јуна 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Ima kod nas političara koji stalno cirkuliraju na važnim pozicijama iako ih, iz izbora u izbore, bije glas da su korumpirani i da korumpiraju druge. Da pletu i muljaju ispod stola. Da svojima namještaju fine poslove koji se plaćaju narodnim novcem, iz budžeta. I, naravno, da uzimaju mito i bogate se kao tovljene guske.

Upravo je odvratno što sve to moramo iznova slušati godinu na godinu, a nikad ne saznati koga se eventualno napada bez temelja i iz pakosti, a tko zaozbiljno ima putra na glavi. Jer, bilo bi pristojno se da se svaka takva optužba, što je prije moguće, ili demantira, ili potvrdi, za to imamo organe poput policije i DORH-a.

Sumnje je potrebno razjašnjavati konstantno i pravovremeno, i zbog javnosti, i zbog birača, pa i zbog samih tih osoba koje se povezuje s prljavim poslovima. To je, uostalom, i zakonska obaveza.

No Bajić, zastupnik interesa države, ponaša se kao da ga se ne tiče što se za vlast u ovoj državi kandidiraju i ljudi čiji je ugled javno kompromitiran i što takvi pobjeđuju i preuzimaju javne dužnosti.

Bunt raznih prašnjavih kaznenih prijava stoji kod Mladena Bajića sto godina, ali njihov se epilog nikad ne dočeka. I tako nema druge nego da se pričama ili napamet vjeruje, ili da im se napamet ne vjeruje.

A to su uvijek ista imena, Bandić, Kalmeta, Jakovčić… Ali sve oko njih ostaje na vječno istim govorkanjima koja se povremeno malo stišaju, pa se oko izbora iznova opet intenziviraju. Žalosno je to i nedopustivo. Evo Bandića je nekidan, nakon proglašenja izbornih rezultata, i premijer Milanović optužio za »klijentelizam« i »korupciju«.

Na plakatima su mu u kampanji napisali: »Generator korupcije«, »200 kaznenih prijava – Milan Bandić«… Jedan ga je aktivist presreo s pitanjem: »Milane Bandiću , objasni zašto imaš preko 200 kaznenih prijava?«

Ali potpuno je jasno da je pitanje o kaznenim prijavama i korupciji oko gradonačelnika, koje jest legitimno, trebalo biti postavljeno isključivo DORH-u. I to davno prije. Zašto, dakle, Bajić drži u sefu 200 kaznenih prijava protiv Bandića koje ne rješava tolike godine?

Zašto ih odavno nije stavio na stol pa da vidimo. Što je, isto tako, sa svim tim silnim optužbama protiv Kalmete, koje se računaju u milijunima eura? Treba li Jakovčić odgovarati za korupciju ili ne? Što to o njemu govori Kajin?

Osobno nisam glasala za Bandića, a još manje bih za Kalmetu. Ne podržavam to da u Zagrebu – uz najveći prirez u Hrvatskoj i proračun od 6,7 milijardi kuna – jedna karta za tramvaj košta 12 kuna.

Ne želim da voda bude ovako skupa zato što je najmanje 40 posto isteče kroz totalno raspadnuti i neodržavani sustav. Ne želim ove ceste pune rupa. Ne želim plaćati milijun zaposlenih u Holdingu od kojih pola ne zna što bi sa sobom. A odbojan mi je također i taj neukusni stil cmizdrenja za majkom pred TV kamerama u izbornoj noći.

Ali, kao građanka tražim da me se, u najkraćem roku, službeno obavijesti da je moj gradonačelnik u redu. Ili da nije i da ga se strpa u zatvor.

A ujedno tražim i to da se njemu – kao i bilo kome od ovih sadašnjih i onih budućih sumnjivih lica – garantira da će u razumnom roku moći oprati obraz ako zakoniti postupak utvrdi da su optužbe protiv njega/njih neosnovane.

Za mene je to minimum građanskog reda i poretka i neko jamstvo da će politika biti manje prljava i neredna nego je sada.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u