ШТА ЈЕ ТО АМБАСАДОР НОРВЕШКЕ ПОНУДИО ШИПТАРИМА?

ШТА ЈЕ ТО АМБАСАДОР НОРВЕШКЕ ПОНУДИО ШИПТАРИМА?

12 маја 2021

Ако је тачна вест да је амбасадор Норвешке у Приштини понудио да им помогне око разговора са Србијом у Бриселу, то је неуобичајено, каже Владислав Јовановић.

Некадашњи дипломата је тако за Тањуг прокоментарисао писање приштинске Kохе да ће за процес дијалога, поред Владе у Приштини бити ангажовани и спољни експерти, и наводе да су Група за Балкан (БПРГ), влада Kосова и амбасада Норвешке већ потписали меморандум о разумевању, који утврђује модалитете њиховог ангажовања.Према овом меморандуму, пише Kоха, ангажовани стручњаци пружају стручну и значајну подршку процесу дијалога и доступни су премијеру, његовом кабинету и заменику премијера за европске интеграције, развој и дијалог Беснику Бислимију.

Ову врсту сарадње када је реч о амбасади Норвешке у Приштини са привременим приштинских институција у вези дијалога Београда и Приштине Јовановић сматра необичном, јер како каже, амбасадор стране земље у земљи пријема има задатак да развија и унапређује билатералне односе.

Јовановић за Тањуг каже да Норвешка без обзира што нема директан регионални интерес за то, показује да изгледа има интерес да се активира у “балканској крчми”, али и да показује да стаје на страну приштинских Албанаца и Приштине.

Појашњава да је то у овом случају тешко разумљиво из два разлога, прво зато што Норвешка није члан ЕУ и ван је тока услуга које ЕУ чини, а друго Норвешка је истакнути члан НАТО, а на Kосову и Метохији се тренутно граде неке нове базе Алијансе.

Активирање Норвешке на дијалогу Београда и Приштине има и америчку позадину, сматра Јовановић и додаје да се поставља питање коме је био интерес да се наруши пријатељство Србије и Норвешке које је традиционално од Другог светског рата.

Што се тиче албанских политичких представника у Приштини, Јовановић каже да су они дезоријентисани и да су с једне стране заробљеници својих заблуда и повећавају списак својих жеља у односу на Србију, које су апсурдне и немогуће, а с друге стране морају да воде рачуна о интересима Америке, Брисела.

“Приштина не сме да игра улогу размаженог детета, а да високе интересе Вашингтона и Брисела на тај начин угрожава”, каже некадашњи дипломата.

Kада је реч о томе како би Србија требала да се постави у овој ситуацији, Јовановић каже да имамо адуте које недовољно у јавности користимо. Београдски адут који би требало што чешће и више да се апострофира у преговорима са Приштином у Бриселу је Резолуција 1244 СБ УН која наглашава суверенитет Србије на Kосову.

Такође, Србија има и одлуку Међународне мировне конференције у Хагу да уместо бивше заједничке земље СФРЈ, државе буду признате у републичким границама. “То би требало да буде наш почетни став, а не да се завршава на њиховим ставовима када смо увек у некој ситуацији да смо страна од које се очекује уступак”, каже Јовановић.

KOMENTARI2 коментара

  1. Nine says:

    Beogradski adut koji bi trebalo što češće i više da se apostrofira u pregovorima sa Prištinom u Briselu je Rezolucija 1244 SB UN koja naglašava suverenitet Srbije na Kosovu. Kaži to gospodine Jovanoviću našem pregovaraču koji nikad, osim na PINKU, za neobaveštene ponekad pomene Rezoluciju 1244. Inače često režimski listovi se pozivaju na tvoje izjave kad treba zamajavati narod. Nepismene babe ispred televizora nikad nisu čule reči velilikog vođe date novinarima tih udarača u mozak da će priznati nezavisnost Kosova u njegovim sadašnjim granicama, ali video snimak o tome je objavio portal Srbijadanas.net.

  2. Rocco says:

    Ovaj Aljbin Kurtamurta je oženjen Norvežankom koja je očito lobirala da se i njeni norvežani uključe.Jasno na čijoj bi bili strani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u