ШТА ЈЕ ТО АМБАСАДОР НОРВЕШКЕ ПОНУДИО ШИПТАРИМА?

ŠTA JE TO AMBASADOR NORVEŠKE PONUDIO ŠIPTARIMA?

12 maja 2021

Ako je tačna vest da je ambasador Norveške u Prištini ponudio da im pomogne oko razgovora sa Srbijom u Briselu, to je neuobičajeno, kaže Vladislav Jovanović.

Nekadašnji diplomata je tako za Tanjug prokomentarisao pisanje prištinske Kohe da će za proces dijaloga, pored Vlade u Prištini biti angažovani i spoljni eksperti, i navode da su Grupa za Balkan (BPRG), vlada Kosova i ambasada Norveške već potpisali memorandum o razumevanju, koji utvrđuje modalitete njihovog angažovanja.Prema ovom memorandumu, piše Koha, angažovani stručnjaci pružaju stručnu i značajnu podršku procesu dijaloga i dostupni su premijeru, njegovom kabinetu i zameniku premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besniku Bislimiju.

Ovu vrstu saradnje kada je reč o ambasadi Norveške u Prištini sa privremenim prištinskih institucija u vezi dijaloga Beograda i Prištine Jovanović smatra neobičnom, jer kako kaže, ambasador strane zemlje u zemlji prijema ima zadatak da razvija i unapređuje bilateralne odnose.

Jovanović za Tanjug kaže da Norveška bez obzira što nema direktan regionalni interes za to, pokazuje da izgleda ima interes da se aktivira u “balkanskoj krčmi”, ali i da pokazuje da staje na stranu prištinskih Albanaca i Prištine.

Pojašnjava da je to u ovom slučaju teško razumljivo iz dva razloga, prvo zato što Norveška nije član EU i van je toka usluga koje EU čini, a drugo Norveška je istaknuti član NATO, a na Kosovu i Metohiji se trenutno grade neke nove baze Alijanse.

Aktiviranje Norveške na dijalogu Beograda i Prištine ima i američku pozadinu, smatra Jovanović i dodaje da se postavlja pitanje kome je bio interes da se naruši prijateljstvo Srbije i Norveške koje je tradicionalno od Drugog svetskog rata.

Što se tiče albanskih političkih predstavnika u Prištini, Jovanović kaže da su oni dezorijentisani i da su s jedne strane zarobljenici svojih zabluda i povećavaju spisak svojih želja u odnosu na Srbiju, koje su apsurdne i nemoguće, a s druge strane moraju da vode računa o interesima Amerike, Brisela.

“Priština ne sme da igra ulogu razmaženog deteta, a da visoke interese Vašingtona i Brisela na taj način ugrožava”, kaže nekadašnji diplomata.

Kada je reč o tome kako bi Srbija trebala da se postavi u ovoj situaciji, Jovanović kaže da imamo adute koje nedovoljno u javnosti koristimo. Beogradski adut koji bi trebalo što češće i više da se apostrofira u pregovorima sa Prištinom u Briselu je Rezolucija 1244 SB UN koja naglašava suverenitet Srbije na Kosovu.

Takođe, Srbija ima i odluku Međunarodne mirovne konferencije u Hagu da umesto bivše zajedničke zemlje SFRJ, države budu priznate u republičkim granicama. “To bi trebalo da bude naš početni stav, a ne da se završava na njihovim stavovima kada smo uvek u nekoj situaciji da smo strana od koje se očekuje ustupak”, kaže Jovanović.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nine says:

    Beogradski adut koji bi trebalo što češće i više da se apostrofira u pregovorima sa Prištinom u Briselu je Rezolucija 1244 SB UN koja naglašava suverenitet Srbije na Kosovu. Kaži to gospodine Jovanoviću našem pregovaraču koji nikad, osim na PINKU, za neobaveštene ponekad pomene Rezoluciju 1244. Inače često režimski listovi se pozivaju na tvoje izjave kad treba zamajavati narod. Nepismene babe ispred televizora nikad nisu čule reči velilikog vođe date novinarima tih udarača u mozak da će priznati nezavisnost Kosova u njegovim sadašnjim granicama, ali video snimak o tome je objavio portal Srbijadanas.net.

  2. Rocco says:

    Ovaj Aljbin Kurtamurta je oženjen Norvežankom koja je očito lobirala da se i njeni norvežani uključe.Jasno na čijoj bi bili strani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *