ШТА ЈЕ ТО СРБИЈА ЗАПРАВО КУПИЛА ОД НАОРУЖАЊА? По квалитету, начину реаговања, домету…

ŠTA JE TO SRBIJA ZAPRAVO KUPILA OD NAORUŽANJA? Po kvalitetu, načinu reagovanja, dometu…

5 avgusta 2020

Ako je suditi po podacima iz godišnjeg izveštaja preduzeća SDPR za prošlu godinu, u kome jasno stoji da je izdvojen novac za nabavku FK-3, Srbija je kupila taj moćni kineski PVO sistem. To je kombinacija ruskog S-300 i američkog Patriota, ukazuju stručnjaci.

U izveštaju je precizno navedeno da su ugovoreni uvozni poslovi u vrednosti od 620,3 miliona dolara, koji se odnose na modernizaciju migova 29, nabavku bespilotnih letelica, ali i PVO sistema Mistral i FK-3. U Ministarstvu odbrane još ne žele da pričaju o ovoj nabavci, ali nisu ni demantovali informaciju.Urednik specijalizovanog portala „Balkanska bezbednosna mreža“ koji je prvi objavio podatke o kupovini, vojni analitičar Aleksadar Radić smatra da je motiv nabavke pre svega spoljna politika. Jer, Srbija pazari na tri važna mesta, pre svega od Rusije, zatim od EU i SAD, a sada i od Kine.

„Zapadna sredstva su specifično skupa, a ako kupite rusko, onda ste u konfliku sa američkim zakonom iz 2017. godine, koji omogućava da se uvedu sankcije zemljama koje sarađuju sa Rusima i kupuju novu vojnu tehnologiju. Napravljen je manevar kroz iglene uši kada je reč o dosadašnjim kupovinama iz Rusije“, smatra Radić.

On kaže da se Kinezi uglavnom baziraju na kopiranju ruskih rešenja, a delimično i američkih. Radić podseća da je Kina devedesetih kupila ruski sistem S-300, napravila svoj klon HQ-9, a mnoga kopirana tehnička rešenja primenila u izradi drugih PVO sistema.

Profesor beogradskog Mašinskog fakulteta Momčilo Milinović ocenjuje za Sputnjik da je kineski PVO sistem FK-3 izvanredan, jer rakete imaju domet od 100 kilometara, 27 po visini.

„To je baterija koja ima tri vozila sa po četiri rakete, savršeno spakovane. Predstavlja napredovanje u PVO odbrani Kine do samog vrha, po kvalitetu, načinu reagovanja i dometu“, kaže Milinović.

On objašnjava da je sistem zapravo kombinacija prvog modernizovanog rešenja ruskog sistema S 300 i američkog Patriota. Strašna kombinacija, konačno ćemo imati odbranu koju smo hteli, kaže profesor Milinović.

„Ono što je sa Patriota, to je koso lansiranje u zonu zahvata, tu je pasivni skenirajući radarski sistem, kopija Patriotovog radara. Baterija ima tri lansera sa po četiri rakete, koji može da tuče šest ciljeva. Jedan radar sve radi, to je američka koncepcija. Jako je važno da na srednjem dometu imamo tako vrstan radarski sistem, koji nema odbranu od 360 stepeni, ali ima sjajnu odbranu u zoni očekivanja“.

Kineski PVO ukršten sa Pancirom

Milinović ne isključuje mogućnost da će Srbija pazariti varijantu do 120 kilometara i dodaje da je važno znati i koliko baterija će da kupi Srbija, ali i kako će ih razmestiti. Očigledno smo odlučili da kineski proizvod umrežimo sa Pancirom i to je veliki tehnološki izazov koji nikom drugom nije pao na pamet, primećuje naš sagovrnik.

„Pancir gađa tačkaste ciljeve, krstareće avio bombe, laserski navođene, sve što se baca iz vazduha jako precizno, on je babaroga na svom dometu, pitanje je da li ćemo moći FK-3 na tom velikom dometu isto tako uspešno da koristimo. Ako se to dogodi, bukvalno da kao jedinstvena jedinica stoji, to će Kinezima biti moćna reklama, jer je S-400 skup. Ako rešenje radi, oni bi u tom slučaju svima pokazali kako je Srbija uspela da umreži FK-3, koji je viši sistem sa Pancirom, koji brani zonu gde deluje FK-3“, objašnjava Milinović.

Lukava glava, sama preračunava ciljeve

On dodaje da je i glava za samonavođenje, kako kaže, veoma lukavo rešena, sama vrši preračunavanje ciljeva. Nije potrebno da se signal vrati na komandno vođenje, pa da se šalje na raketu. Sama vrši proračune prema broju ciljeva koje vidi i sama odlučuje na koji će da cilja. Ako dođe do ometanja, komandni sistem na zemlji preuzma i nastavlja da vodi raketu.

Samu raketu Kinezi su razvijali 20 godina, a prema saznanjima našeg sagovornika, onima koji razmišljaju da kupe sistem nude da ga pretvore u vertikalni, nude i toplo i takozvano hladno lansiranje.„Treba jasno reći i da ovo nije koncept ruske PVO odbrane, već ga je Kina samostalno napravila skupljajući znanja koja ima Patriot i rešavajući sve što je mana ruskog sistema. Odustali su od vertikalnog lansiranja, to je velika prednost za gađanje u bilo kojoj tački. Mora da se usmeri i ne može da bira zone u koje nije usmerena, a ako se usmeri tamo gde su ciljevi, nema zezanja, odlična je“.

Ozbiljan skok borbenih sposobnosti

Profesor Milinović zaključuje da je sistem prilagodljiv za Srbiju, jer je mala zemlja kojoj ne trebaju ekstremne performanse.

„Stalno se takmičimo sa okruženjem, mislim da će svi u okruženju videti da je ovo ozbiljan skok naših borbenih sposobnosti“, zaključuje.

Aleksandar Radić smatra da će Srbija sistem FK-3 dobiti izuzetno povoljno i obajšnjava da se našao u godišnjem izveštaju SDPR-a najverovatnije zato što je Kini uplaćen avans, jer je to najčešći princip kupovine.

„Siguran sam da su nam Kinezi dali dobru cenu, oni prodaju naoružanje u zemlje trećeg sveta, interes im je da se konačno probiju na evropsko tržište“, zaključuje Radić.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  To sto su odvojene pare, ne znaci da je ista kupljeno. Pare su legle na Vucicev racun, a Kinezi se prave ludi, dobili procenat.

  • uddu says:

   Ha/ha/ha!Bolje i preciznije pogađaju tvoje reči nego sve ove kineske skalamerije od nazovioružja !Kakvi smo mi naivci.Bolje bi bilo da Izraelu plaćamo godišnje milijardu eura i oni će nas efikasno braniti,garantovano,njima niko ništa ne može !

  • Mile says:

   Te tvoje proizvoljne i zlonamerne teze nisu ni za okačiti mačku o rep, toliko su glupe da ni najtuplji mačak ne bi hteo da ih nosi.

   • persida says:

    Ti, Mile, manje da se druzis sa mackama, bolje ces videti stvarnost oko sebe.

 2. Slobodanka says:

  Ako profesor Milinović procenjuje da realizacijom nabavke FK-3 kod nas će se dogoditi ozbiljan skok odbrambenih sposobnosti jedino mogu da budem zadovoljna, naročito kad ova nabavka bude završena.

  • persida says:

   Slobodanka, a ko to tebe napada, osim izdajnickog SRPSKOG REZIMA, molim te, reci mi.

   • Slobodanka says:

    Znam te lisico iz kog di legla. Red bi bilo da kažeš vlasti, a ne režim. Reč "režim" koriste agresori i peta kolona. Ako nemamo odgovarajuću protivvazdušnu odbranu napašće nas ponovo isti oni koji su nas napadali u periodu 1991-2001 godine ali sada sa bližih pozicija. Ili će pod pretnjom takvog napada nastojati da isčupaju dugo očekivano priznanje njihovog kopileta Kosovo*. NATO već 21 godinu sedi na delu teritorije države Srbije. Ratna sokolica Rvatska namerava da kupi višenamenske borbene avione, objavljeno u januaru ove godine. NATO pakt u srcu Makedonije na bivšem Titovom vojnom poligonu Krivolak gradi najveću vojnu bazu na Balkanu, ta vojna baza biće veća i bolje opremljena i od Bondstila, i odatle nameravaju da kontrolišu ceo Balkan i Crno more. NATO će uložiti 51 milion evra u osavremenjivanje albanske vazduhoplovne baze Kučova u Albaniji. Protivraketna baza u Deveselu Rumunija je operativna, ona je 30-tak km severno od Dunava i vazdušnom linijom oko 100 km udaljena je od Srbije. Pričali su da im to treba za obzdavanje Irana, ali odatle je najbliža Srbija, verovatno će te rakete biti usmerene prema Crnom moru ali mogu li da ih usmere i prema nama. Najnovije: Amerika u blizini Srbije pravi najveću vojnu bazu za obuzdavanje Rusije! 11.07.2020. U okviru novog vojnog budžeta za 2021. godinu Pentagon je zatražio izdvajanje 130,5 miliona dolara za modernizaciju i proširenje aviobaze Kampija-Turziji (južno od Kluža) u Rumuniji za raspoređivanje većih snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva, pokazuje dokument koji razmatra Kongres SAD. Bez toga, Rumunija će za svoje vazduhoplovne snage kupiti još 5 borbenih aviona F-16, a prethodne godine F-16 su kupile Rumunija i Grčka. Svi oko nas se naoružavaju, a ti onda samo razmišljaš o izdaji i kapitulaciji.

    • persida says:

     Tacno tako, od kad sam okupirala Srbiju, koristim rec rezim umesto vlast, a planiram da napadnem Slobicu krstarecim raketama. Slobica nek se na vreme naoruza.

   • Slobodanka says:

    Domet raketa kineskog PVO sistema FK-3 je 100 km, time se ne ugrožavaju države susedi koje se očigledno pojačano naoružavaju, ali se štiti naše nebo i naša teritorija. Kad vlast Srbije uradi nešto što je ispravno ti to nastojiš da ocrniš, ispljuješ i osudiš. Očigledno je da je tvoj radni zadatak slabljenje Srbije, verovatno i njen totalni slom. Kako stalno pljuješ i po Rusiji znači cilj ti je da nas što više udaljiš od Rusije i zatim da nas vodiš kao stoku na klanje. Au, ko si ti zapravo. Milička je pored tebe beba.

    • uddu says:

     100 km za let jedne rakete baš i nemaš vremena da reaguješ.Rakete se gađaju mnogo pre,!00 km ?Pa ta raketa je već u Subotici,Kikindi...i leti ka Beogradu.Te rakete su kupljene da bi se vlast reklamirala i branila od svog sopstvenog naroda,to jest,od nas !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *