ШТА ЈЕ ТО УРСУЛА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ?

ŠTA JE TO URSULA PORUČILA SRBIJI?

13 septembra 2019

Odabirom kandidata za komesare, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je svoju viziju Evrope u narednih pet godina.

Na taj način ona je uputila poruke Vašingtonu, Londonu, Rimu, Dablinu, Zagrebu, ali i Zapadnom Balkanu, piše hrvatski Evroaktiv.

Najviše reakcija izazvalo je kadrovsko rešenje za portfelj susedske politike i proširenje, a Evroaktiv ocenjuje da je odabirom Lasla Tročanjija, bivšeg ministra pravosuđa u vladi Viktora Orbana, za taj resor, Fon der Lejenova poručila državama Zapadnog Balkana da do proširenja neće tako skoro doći.Kako objašnjava, osim što je Orbanova vlada kritikovana zbog davanja azila političkim beguncima iz regiona (slučaj bivšeg severnomakedonskog premijera Gruevskog, kojem je Orban ponudio utočište od kriminalnih optužbi), Mađarska se i sama bori s Ukrajinom po pitanju odnosa prema manjinama.

Evroaktiv navodi da je Orban u nekoliko prilika blokirao sastanak NATO-a i predstavnika Ukrajine, upravo zbog pitanja mađarske manjine u Ukrajini (sporan je bio ukrajinski zakon o jeziku).

Kada je reč o Hrvatskoj, kako dodaje, odabravši Dubravku Šuicu za jednu od potpredsednica EK, Ursula fon der Lajen je vladi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dala do znanja da je svesna uloge koju su on i Šuica imali u njenom odabiru za predsednicu Komisije.

Iako je, kako ocenjuje, portfelj sam po sebi vrlo nejasan i dalje se ne zna kolikim će budžetom raspolagati, kao ni koje će biti njene obaveze, Fon der Lajenova je Hrvatskoj pružila priliku da pronađe rešenje za gorući problem demografskih promena.

Predsednica EK je od znatiželjne javnosti uspešno sakrila dodeljene portfelje do samog kraja, ali su, ocenjuje Evroaktiv, neka kadrovska rešenja bila očekivana još pre izbora za Evropski parlament u maju.

Kako dodaje, nominacijom Fila Hogana, dosadašnjeg komesara za poljoprivredu, da preuzme trgovinu EU, Fon der Lejenova je Londonu poslala prilično jasnu i nedvosmislenu poruku: „Stojimo uz Dablin!“

Premijer Leo Varadkar nekoliko trenutaka nakon objave kadrovskih rešenja na Tviteru je objavio da je ‘jako zadovoljan’ dobijenim portfeljem, zato što je Irska dobila prednost u budućim pregovorima sa Londonom.

Fon der Lejenova je strpljivo čekala Italiju da poslednja, sa velikim zakašnjenjem, nominuje svog poverenika, kojem je dodelila jedan od najprofiliranijih portfelja – ekonomiju, a Evroaktiv navodi da je tom odlukom poručila novoj italijanskoj vladi da joj je zahvalna na rekonstrukciji kojom se umanjila moć Mateu Salviniju i da u budućnosti očekuje uspešniju saradnju s Rimom.

Odabirom Silvije Gulard za poverenicu unutrašnjeg tržišta i industrije odbrane, Fon der Lejenova je poslala prilično jasnu poruku Vašingtonu.

Silvija Gulard će imati zadatak da objedini nabavku vojne opreme država članica, čime će se zaobići američka dominacija u tom sektoru, ali i ojačati bezbednosna nezavisnost Evrope.

Fon der Lejenova je Fransu Timermansu namenila portfelj zaštite životne sredine i projekat Evropski zeleni sporazum.

Osim što je time „bacila kosku“ sve snažnijoj grupaciji Zelenih u Evropskom parlamentu, čiju se podršku nada da će dobiti narednih godina, predsednica je potvrdila svoju predanost zelenoj politici, ocenjuje Evroaktiv.

Predsednica EK je energetiku, najpopularniji portfelj ove godine, dodelila Estoniji.

Reč je o, ocenjuje Evroaktiv, izuzetno proevropskoj baltičkoj državi, bivšoj članici Sovjetskog saveza, koja odlično poznaje energetsku politiku Moskve, zbog čega je i bila najlogičniji odabir za evropsku energetiku, posebno u kontekstu sve većih pokušaja da Evropa postane energetski nezavisna, prenosi Jutarnji.eu.

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad2 says:

  ahahah italijanski bankarski trol će da ojadi italiju, tako se to radi, da ne ispadne da su nemci.

 2. milorad2 says:

  ursula je pro-naci pripadnik duboke države , multinacionalnih koroporacija i primitivnih paćenika koji misle i dalje da su oni nadljudi i predodredjeni da vlaaju svetom.Tolika gomila idiota i kvazi oklultnih "magova" je u briselu da bi to bilo smešno ali zbog jedne činjenice je u stvari strašno, ti ludaci trenutno još imaju komandu i rade manje -više šta hoće.Narodi evrope su im prepustili neograničenu vlast i niko se ne interesuje šta oni rade sa time, zato će ih pobiti frau ursula i njeni prijatelji:)

 3. Kulak says:

  Ursula je prvo lažirala doktorat. Zatim je opljačkala i opustošila Bundeswehr, isplaćujući svojim intimnim prijateljima ogromnu lovu za fiktivne honorarne poslove. Kad su Nemci videli s kim imaju posla, poslali su je u Evropsku Uniju. Za takve kakva je ona, na pravu adresu.

 4. Kosovac says:

  Ursula je postala predsednik Centralnog komiteta, velika stvar. Taj centralni se sastoji od 28 komiteta, onoliko koliko ima članica EU. Veštački, svakoj članici je dat po neki resor. Da se ne ljuti neka ako nema za nju. Resor vojne nabavke, energije, ljudskih prava, ekologije…. Zamislite kako visoko zvuči zvanje „Komesar za Evropski Zeleni Sporazum“. Lako je izmisliti resor i zadovoljiti svih 28 gladnih usta. Može se izmisliti i 50 resora, nema problema, ionako oni ne služe ničemu, samo vrše transmisiju „Direktive“ koju im neko dostavi. ……….Direktiva dolazi negde iz Dubine, zato je veoma teška identifikacija, i stvarno je veoma teško odgovoriti a pitanje: Ko upravlja Evropskom Unijom? …...Nije Amerika, nije Ursula, Nije Merkel, nije Makron, nije Donald Tusk….. U Jugoslaviji su takođe drmali Komiteti, direktive, ali se zvanično bar znalo ime glavnog diktatora.

 5. Biogradlija says:

  Dubravka Šuica stručnjakinja za demografiju? HA-HA-HA!!! Ona je bila skromna nastavnica engleskog jezika u Dubrovniku. Kad je shvatila da od plate u prosveti nema leba, upisala se u HDZ. Onda je dobrim vezama (za koje se izborila i nekim specijalnim metodama) osigurala da je uguraju za zastupnicu u Briselu. Danas je jedna od najbogatijih žena na Balkanu. Njena imovina i bankovni računi teže više desetina miliona evra. Ona i Ursula dižu gadne pare ruku pod ruku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *