Šta je u Moskvi dogovoreno između ruske i srpske vojske?

Šta je u Moskvi dogovoreno između ruske i srpske vojske?

31 maja 2013

srbija_rusija_220311U okviru trodnevne posete srpske vojne delegacije Moskvi juče su u ruskom ministarstvu odbrane održani razgovori na najvišem nivou između načelnika generalštaba Srbije i Rusije, Ljubiše Dikovića i Valerija Gerasimova.

Kako su saopštili u svojim izjavama za javnost, cilj ovog susreta je bio razvoj vojne saradnje između dve zemlje, s obzirom da po rečima generala Dikovića, sadašnja saradnja još uvek nije onakva kakvu bi želeli, imajući u vidu zajedničke interese i činjenicu da su srpsko-ruski odnosi od strateškog značaja.

Međutim, da će dvostrana saradnja ubuduće krenuti snažnom uzlaznom putanjom, potvrdio je ruski general, podsetivši na upravo potpisanu Deklaraciju o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije, u kojoj se pominje dugoročna saradnja u skoro svim oblastima, pa tako i u vojnoj.

Kako je naglašeno, ta saradnja u narednom periodu treba da se prvenstveno ogleda u obučavanju i školovanju srpskih vojnih kadrova, kao i u održavanju zajedničkih vojnih vežbi dve prijateljske armije.

A da će na tim najavljenim zajedničkim vežbama srpski oficiri imati šta da nauče od svojih ruskih kolega, videlo se pre samo nekoliko dana, kada su u Moskvi i drugim delovima Rusije održane najveće vojne vežbe u poslednjih dvadeset godina, u kojima je simulirana odbrana od vazdušno-kosmičkog napada. Tom prilikom, na iznenadnu proveru bojeve gotovosti ruske armije pozvano je oko 9000 ljudi, a na uzbunu je podignuto blizu 200 borbenih aviona. U toku tih velikih manevara uvežbavala se zaštita Moskve i industrijskih postrojenja u centralnoj Rusiji od raketnih udara mogućeg agresora.

Takođe, u neplaniranoj vežbi ruskih oružanih snaga je učestvovala i protivvazdušna odbrana uz upotrebu sistema S-300, dakle istog onog kog Srbija nabavlja od Rusije, pored već pominjanih aviona Migova i vojnih radara.

I upravo zato, kako je rečeno posle sastanka čelnika srpske i ruske armije, u središtu pažnje buduće saradnje biće na prvom mestu obuka srpskih protivvazdušnih oficira za upravljanje tim složenim borbenim sistemima koje Srbija ima nameru da kupi.

Pored obuke vojnih kadrova, na jučerašnjem sastanku u Moskvi zaključeno je i to da će saradnja biti nastavljena u oblasti modernizacije naoružanja i vojne opreme, te u jačanju vojnoekonomskih odnosa, a kako je saopšteno, postignuta je međusobna saglasnost oko svih ključnih pitanja koja su bila tema razgovora, a reč je bila o aktuelnoj situaciji na Balkanu i o regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti.

Osim toga, kao jedan od rezultata upravo održanog susreta najviših srpskih i ruskih vojnih predstavnika, pominje se i to da je isplanirana priprema i obuka specijalnih jedinica, kao i razne manifestacije vojno-tehničkog karaktera.

U svakom slučaju, nakon ove posete srpske vojne delegacije Moskvi, koju je predvodio načelnik srpskog generalštaba, uočava se namera, kako je kazao general Diković, da međusobna rusko-srpska vojna saradnja ubuduće bude na još mnogo višem nivou nego što je to bilo do sada. A kako se videlo iz toka i rezultata razgovora – za to postoji mnogo prostora i mogućnosti.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *