ШТА ЈЕ ВУЧИЋ ОБЕЋАО У АМЕРИЦИ? Шта најављује писмо председника?

ŠTA JE VUČIĆ OBEĆAO U AMERICI? Šta najavljuje pismo predsednika?

24 jula 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je autorski tekst koji bi morao da zabrine sve iskrene rodoljube, bez obzira na to koju političku partiju podržavaju (naročito one koji glasaju za SNS).

Samo nekoliko dana po povratku iz SAD, Vučić je pozvao građane Srbije na „unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako ne bismo taj teret ostavili potomcima“.

„Budimo realni, ne zabijajmo glavu u pesak kao noj“, poručuje nam Vučić.

Dakle, Vučić predlaže da kosovski Gordijev čvor razmrsimo što pre. Zbog čega? Upravo je vreme ono što je Srbiji najviše potrebno u rešavanju ovog problema. Svedoci smo da se geopolitička situacija u svetu menja, da moć Zapada nije ista kao pre 15 ili 20 godina.

Zašto bi Srbija onda žurila da „seče“ stvari oko Kosova? To jedino može da bude u interesu Šiptarima i njihovim pokroviteljima na Zapadu, koji su svesni da moć Brisela i Vašingtona počinje da bledi.

Postavlja se pitanje o kakvom suočavanju sa realnošću na terenu i zabijanju glave u pesak govori Vučić? Kao predsednik Srbije se zakleo da će poštovati Ustav i celovitost Srbije. Ako se zna da smo Šiptarima još davno nudili najširu moguću autonomiju, šta je to novo što bi Vučić ponudio Tačiju, Haradinaju i ostalim koljačima iz Prištine?

Jedno su pregovori o položaju Srba na Kosovu, koje treba sačuvati i obezbediti im što bolje uslove za život, a drugo je ishitreno „rešavanje“ kosovskog problema, da eto, kako kaže Vučić, ovu muku ne bismo ostavili svojoj deci!?

Takođe, još jednom se pokazalo koliko i nedostatak patriotske opozicije ide na ruku i režimu i NATO partijama u Srbiji. Jer, Vučić zna da po ovom pitanju neće trpeti veliki politički pritisak od slabih i razjedinjenih rodoljubivih partija (makar one sebe tako nazivaju), a već se zna da će proevropske stranke, ako i kada dođu na vlast, po servilnosti Zapadu biti još gore od aktuelnog vladara Srbije.

Jedina šansa je glas naroda. Ostaje samo da se vidi koliko je sluđenim i osiromašenim Srbima više i stalo do Kosova i Metohije.

Autorski tekst Aleksandra Vučića

„Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokušamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili,“ napisao je Vučić u autorskom tekstu za „Blic“.

Podsećajući da je svojevremeno Šimon Peres objasnio da insistira na pregovorima sa Palestincima rekavši „a zamislite samo šta bi moglo da bude ako to ne radi“, Vučić ukazuje da i on kada treba da odgovori na pitanje o potrebi dijaloga sa Prištinom i unutrašnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže „a samo zamislite šta bi moglo da bude ..ako odjednom svi zaćutimo, ako prestanemo da razgovaramo.“

„Ja posle toliko godina bavljanja politikom na ovim prostorima taj odgovor vrlo dobro znam. Još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, mi Srbi nismo želeli da budemo dovoljno odgovorni da razumemo snagu i želje Albanaca“ kaže predsednik Srbije.

S druge strane, albanskom greškom, i to velikom, smatra nerazumevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcenjivanje.

„Nije Srbija za potcenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja. Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao sto je bila 1999, 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti sme da bude bahata i arogantna kao što je neretko bila,“ navodi Vučić u autorskom tekstu.

Ćutanje, kako ocenjuje, znači da nas odgovori ni na šta više ne interesuju, da smo prestali da se nadamo i odlika onih koji misle da su samo, i isključivo oni u pravu, i da nemaju više šta da nauče ni o čemu da pričaju sa bilo kim.

„To je modus operandi tiranija, uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi. Na kraju čutanje je kraj. Posle njega više niko ne govori,“ ukazuje Vučić.

On kaže da sebe ne vidi u tom poslu ćutanja ni u takvoj, nemoj Srbiji, jer će ako se to desi biti promašena ne samo politika koju vodi već i čitav njegov život.

Rešenje, ističe, ne leži sa jedne strane u našim mitovima i sukobima ali sa druge „ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa.“

Protivnici dijaloga o Kosovu sa Prištinom, smatra, jesu i oni kojima je svaki gubitak pobeda, i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspehu, pošto za drugi uspeh ne znaju.

„Njihov razlog za ovakvu vrstu nečinjenja, koja jeste svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje ište odgovor leži u pukoj nadi da će neko, nekome, na kraju ‘dati Kosvo’ i za to, na njihovu radost snosisti posledice“.

Vučić, kako kaže, takav stav može da razume sa stanovišta dnevne politike ali sa stanovišta istorije nema ni opravdanja ni razumevanja za to. „Zato što je naše najteže pitanje u osnovi baš to, i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi, zajedno pronađemo odgovor. I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima doneti korist“

A pronalaženje rešsnja, navodi, „zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske.“

Pronalaženje rešenja, dodaje, zahteva i rad svih, i jasnu svest o tome da je to što radimo dugačak, zamršen i bolan proces, ali najpre onu vrstu promene u našoj kolektivnoj svesti koja je često svaki dogovor doživaljavala kao poraz. To jednostavno nije tačno, kaže predsednik Srbije.

„Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili, i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cenom, onom koja ne može da se nadoknadi – našim životima i životima naše dece“. I to, kako kaže, mora da prestane.

„Vreme je da Srbija radi, razmišlja i dobija, pobeđuje bez sukoba. I ja sam ubeđen da smo, već danas u stanju da to uradimo“ kaže Vučić. Uostalom zamislite šta bi moglo da bude, dodaje on.

„Svi putevi političke saradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata Evropske unije takođe. U protivnom čuvaćemo konflikt čiji smisao ne razumemo“ upozorava predsednik Srbije.

Srbiji je, smatra, potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan sa pogledom u budućnot. Srbija je, podseća, danas uvažena svuda u svetu. Do pre tri godine je bila pred bankrotstvom a danas ima suficit u budžetu, rast ekonomije znatno veći od proseka i pokazala je da ume da pobedjuje ne samo u košarci i vaterpolu već i u ekonomimiji i politici.

„Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo bar da pokušamo da razrešimo kosovski (Gordijev) čvor a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj deci. Živeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju deca, a ne samo hvaliti se pobedama svojih dedova,“ zaključuje Vučić.

(Srbin.info / Aleksej Dimitrijević)

 

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Taj dijalog onda mora da prati i dijalog o Republici Srpskoj, jer ako Srbija odluci da na neki nacin prizna KiM ili podijeli svoju teritoriju onda se to mora razmatrati zajedno sa Republikom Srpskom koja je takoder REALNOST i koja ne zeli da zivi u zajednickoj drzavnoj zajednici u BiH. Nema nazad. Cekamo vas hijene.

 2. Zbunjen says:

  Pa šta ima više da se kaže na to. Kad si toliko pametan, realan, sposoban, ....., ispregovaraj da se KiM "vrati" u Srbiju. Zas*ao kao premijer i sad bi to kao predsjednik da ozakoni. Ako ne znaš, ne možeš, pusti druge da o tome rade. Vrati u UN pa nek se oni bakću sa međunarodnim pravom. Čim se on kandidirao za predsjednika, sve mi je bilo jasno. Sve je ovo priča: "Hajde da završimo sa KiM pa da možemo da radimo oko Vojvodine i Sandžaka".

 3. ! says:

  Imam utisak da će i on da završi kao i svi Aleksandri pre njega!

   • Radikal says:

    A gde je tu pecat?

 4. Dragan says:

  Mora čovek zadatak da izvrši. Narode ti si i onako glup, neradan i zaluđen u prošlost te ti se sada javlja tvoj spasioc da te učini pametnim, radnim i izlečenim od zabluda prošlosti. Sretan je narod što ima takvog reformatora. Ludosti što je pričao i radio u prošlosti koštale su mnoge srpske glave da bi danas promjenjen dokrajčio i ono malo države što je od nje ostalo. Sreća je za srpski narod u Republici Srpskoj što imaju Dodika, a ne ovog reformatora.

 5. milovan says:

  Naprednjaci nisu ni dovedeni na vlast da cuvju interes Srba i Srbije. Izborima ih nikad necemo skinuti dokle god rade protiv svog naroda i za tudji interes.

 6. Mitke says:

  "Kao predsednik Srbije se zakleo da će poštovati Ustav i celovitost Srbije". Poštovaće on ustav Srbije, to je sigurno - ali će pre toga da ga prilagodi šiptarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *