ŠTA JE ZDRAVIJE: Svinjska mast ili ulje?

ŠTA JE ZDRAVIJE: Svinjska mast ili ulje?

22 novembra 2014

1_mastPolovinom prošlog veka objavljen je rat mastima i masnoj hrani. Krto meso sa što manje masti, meso koje će umanjiti rizik od bolesti, postalo je suštinski interes potrošača, lekara i nutricionista.

Polovinom prošlog veka objavljen je rat mastima i masnoj hrani. Krto meso sa što manje masti, meso koje će umanjiti rizik od bolesti, postalo je suštinski interes potrošača, lekara i nutricionista. Do 2000. godine objavljeni su mnogobrojni podaci o masnokiselinskom sastavu mesa, značaju kiselina i holesterolu u ishrani ljudi.

Jedan od najvažnijih aspekata izučavanja masnokiselinskog sastava mesa u vezi je s omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Taj odnos treba da bude 1 : 4. Savremeni način ishrane je taj odnos doveo do neverovatnih 1 : 20. Razloge u povećanju tog odnosa treba tražiti u upotrebi naročito suncekretovog ulja u ishrani ljudi, koje sadrži znatne količine omega 6 masnih kiselina – kaže za “Potrošač” Milan Baltić, šef Katedre za higijenu i tehnologiju namirnica pri Veterinarskom fakultetu.

On objašnjava da se ne sme zaboraviti na značaj štetnih razgradnih produkata koji nastaju prilikom toplotne obrade ulja, posebno pri njegovom višekratnom zagrevanju.

– Toplotnom obradom svinjske masti količina štetnih razgradivih produkata je neuporedivo manja nego pri obradi ulja. Sadržaj masti koji predstavlja jednu od glavnih briga u vezi sa konzumacijom mesa varira od vrste, porekla i načina ishrane.

Meso sa većim sadržajem masti, kao što je svinjsko ili goveđe meso, ne razlikuju se znatno od ćurećih ili pilećih grudi u pogledu nutritivnog sadržaja, a ujednačen sadržaj nutritivnih komponenti opravdava njegovu ulogu u ishrani – ističe Baltić, i dodaje da se stavovi i odnosi prema upotrebi masti u ishrani poslednjih godina menjaju, i na taj način demistifikuju negativnu sliku o upotrebi mesa.

– Jedan od najilustrativnijih primera za to su studije V. Arnete  objavljene u tri nastavka u jednom od najstarijih, a nekad i najuticajnijih časopisa o mesu. Pomenute studije nose naslov “Ko dobro jede, duže živi” a zasnovane su na podacima autora o načinu ishrane savremenog čoveka. Poslednja rečenica u ovim studijama glasi: “Uopšteno rečeno, demonizacija masti u ishrani nema naučni osnov” – kaže Baltić.

(Telegraf.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *